"По пътя" през призмата на Аббас Киаростами

Изложбата на иранския режисьор е част от СФФ
14 мар 2017 21:26, Петя Славова
1

Аббас Киаростами. Снимка: София Филм Фест

Познаваме Аббас Киаростами (1940-2016) като част от поколението кинотворци, наречени "Иранска нова вълна" - филмово движение от края на 60-те години на 20 век. Освен режисьор, той е също поет, фотограф и художник.

Наред с Ридли Скот, Жан Кокто, Пиер Паоло Пазолини, Дерек Джарман, Киаростами е сред хората, чиито артистични търсения не са ограничени в един творчески жанр, а демонстрират възможност да използват различни форми на изява - стихове, декори, рисуване или фотография, интерпретирайки света, в който живеем.

Киаростами започва да се занимава с фотография през 1979 година, когато революцията в Иран вече не позволява работа по филмови проекти. Той описва своя самоук фотографски поглед като паралелна активност на страстта му към киното, като и двете му увлечения си взаимодействат и оказват влияние едно на друго.

"Забелязал съм, че не сме способни да се взрем в нещо, което се намира пред очите ни, освен ако то не е поставено в рамка”, казва той и често споделя своята любов и предпочитание към спокойствието на фотографията пред, както той ги нарича, „неочаквано-нежеланите движения” във филмовия процес. Той почита фотографията като „майка на киното".

Изложба със снимки на Киаростами - пътища, дървета и различни други пейзажи, е представена в Центъра за съвременно изкуство PS1 в Ню Йорк през 2007 година. Експозицията е наречена "По пътя". Откриването е на 15 март 2017от  19.00 часа в Дом на киното.

"Да се търсят прилики и разлики между моите снимки и филмите ми е много по-лесно за публиката, защото гледа отстрани, от далече, отколкото за мен - човекът, който ги е създал. Представям си, че правя същото в киното. Моите истории са минималистични. Опитвам се да изчистя пространството около моите герои и се опитвам да достигна до същността на хората..."


 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не се интересува от изложби в този сайт. Не ни плащат за такива работи. Искаме остри политически дебати. Там са кинтите.