Към тайнствения свят на Радичков с "Истории за птици, хора и други чудеса"

Документалният филм за писателя снима проф. Любомир Халачев
14 фев 2020 13:48, Петя Славова
1
Към тайнствения свят на Радичков с "Истории за птици, хора и други чудеса"
Снимка: София Филм Фест

"Истории за птици, хора и други чудеса“ е Поглед към тайнствения магичен свят на Йордан Радичков прави режисьорът проф. Любомир Халачев с филма "Истории за птици, хора и други чудеса".

Авторът снима филма с реверанс към живота и творчеството на българския писател, драматург и сценарист, чиято 90-годишнина България отбеляза в края на 2019 година.

"Филмовият разказ е едновременно реалистичен и метафоричен – ние се опитваме да намерим тези състояния в атмосферата и природата, които най-добре биха ни обяснили магическото слово на Радичков. Въпреки лекотата с която се чете и усета за близост до човешките емоции, за писателя Йордан Радичков всъщност се разказва трудно.

За да достигнем до истината за неговите думи в нашия филм има не само уникални природни картини, но сме заснели и най-добрите познавачи на Радичков", казва Любомир Халачев. Сценарист на "Истории за птици, хора и други чудеса" е Инна Пелева. Филмът получи наградата "Академика 21" за документален филм на фестивала за документално и анимационно кино "Златен ритон".

Професор д.н. Любомир Халачев е дългогодишен преподавател в НАТФИЗ, оператор, сценарист, режисьор, продуцент и автор на десетки книги, а тази година отбелязва своя 70-годишен юбилей. От 1975 година работи в Студия „Време“ като оператор и режисьор на документални и научно-популярни филми.

Режисьор и сценарист е на повече от 100 документални филма – сред тях са "Ново време" (1981), „Мимикрия“ (1989), "Хартиената завеса" (1996), "Как Европа влезе в България…" (2002), "Мъж за милиони" (2006), "Биографията на една снимка" (2009), "Поучителната история за живота на братя Прошек" (2014), "Бойните маршове на България" (2017).

Халачев е един от основателите на Асоциацията на филмовите продуценти. Преподава в НАТФИЗ от 1974 година. Той е основател и преподавател в магистърската програма "Мениджмънт в екранните изкуства". През 2005 – 2011 е декан на "Факултета по екранни изкуства", а през 2011 – 2015 година е ректор на НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

Друг документален филм, чийто премиера ще е на 24-ото издание на София Филм Фест е копродукцията на България и Германия "Недалеч от рая" с режисьори Христо Бакалски и Корнел Миглус. Филмът е киноразказ за постоянството, съхраняването на вярата и традициите въпреки всички обстоятелства. Когато преди девет години Мулдавският манастир "Света Петка" е разрушен от голям пожар, в неговите руини в планината остава да живее игуменката, Майка Юлита. Нейната съкровена мечта, превърнала се в мисия, е да възстанови духовния дом. В близкото село Мулдава са останали да живеят 15% българи. Но въпреки тегобата на ежедневието, игуменката получава помощ – от един мюсюлманин и един християнин. Дали това е достатъчно, за да се сбъдне мечтата…

Христо Бакалски e продуцент, режисьор и сценарист. Работил е в различни филмови продукции като директор на продукция и изпълнителен продуцент; фотограф на свободна практика. Корнел Миглус следва философия, лингвистика и психология в Полша, САЩ и Германия. Участвал е в създаването на  десетки документални и игрални филми. Филмът им е представен в програмата на "Златен ритон" 2019.

 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Снощи някой в този сайт беше написал, че бръчката между веждите била гневна.
Радичков дали беше гневен човек?