"Колектив" и "В кръг" сред акцентите на СФФ

Ето какво може да гледаме днес
Обновена: 7 юли 2020 17:09 | 7 юли 2020 13:45, Петя Славова
0
"Колектив" и "В кръг" сред акцентите на СФФ
Снимка: София Филм Фест

На 7-и юли програмата на София Филм Фест продължава от 18.00 часа, в Дома на киното, където може да гледатe продукцията между Румъния и Люксембург на режисьора Александър Нанау – "Колектив". Документалното жури присъди Почетен диплом на филма на церемонията по награждаването на 24-тия София Филм Фест. Сюжетът отвежда зрителите при разследванията на репортерите от румънският вестник "Спортурилор". Те разкриват мащабна измама в здравеопазването, облагодетелствала бизнесмени и политици и причинила смъртта на невинни граждани. Историята започва през 2015 г. с пожар в нощния клуб "Колектив" в Букурещ. При трагедията на място загиват 27 души, а повече от 100 са ранени. Румънският министър на здравеопазването обещава, че тежко пострадалите ще получат най-доброто лечение, но в последвалите месеци още доста ранени умират. Какво не е наред в болниците?

Разследващият екип на спортния вестник, начело с Каталин Талантан, започва да работи неуморно, провежда акции, анализира данни и разработва източници като информатора д-р Камелия Рою.

От 20:30 в Дома на киното може да гледате новия българския филм на режисьора Стефан Командарев
"В кръг". Филмът е носител на Сърцето на Сараево за най-добра актриса за изпълнението на Ирини Жамбонас,
на Златна роза от Варна ’19 – Награда на публиката и наградата на град Варна, призът за най-добра актриса
в Хихон’19 и още много отличия. В актьорския екип са още Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Стоян Дойчев, Васил Василев – Зуека.

"В кръг" е история, която се случва в София, в нощта на 9-и срещу 10 ноември 2019. Докато страната се готви да празнува 30-годишнината от падането на Берлинската стена и промяната на режима в България, три полицейски патрулни коли бродят по улиците на спящия град. Историите на полицаите ни водят из улиците на едно общество, което все още търси своята цел и идентичност, след три десетилетия на преход. Епизоди на комично оцеляване и провали се редуват с епизоди на спасени човешки животи и на загубени други. Благородството се среща с жестокост и безразличие. Запазването на човешкото достойнство остава една от малкото ценности, която води към изгрева...

От 21.30 часа в Кинодвор G8, зрителите на София Филм Фест могат да гледат на открито тоталния хит "Паразит" на режисьор Понг Чун-Хо. В тази завладяваща драматична история корейският майстор на киното преплита напрежението от нахлуването в непознат дом с остра критика на социалното неравенство. Увлечени в играта да познаем кое от двете семейства е по-порочно, едва накрая осъзнаваме, че капитализмът е истинският паразит…

Филмът е носител на цял куп престижни отличия, между които „Златната палма“ от Кан 2019, четири награди Оскар ’20 – за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий, най-добър международен филм; Златен глобус ’20 и БАФТА ’20 – Награда за най-добър чуждоезичен филм, още един приз БАФТА ’20 - за най-добър сценарий; награди за най-добър филм, най-добър режисьор, за най-добър чуждоезичен филм от Торонто 2019 - общо 267 награди и 228 номинации, като филмът се е изкачил вече на 28 място сред филмите, определяни като най-добри за всички времена в класацията на престижния сайт imdb.

В Балканския конкурс на фестивала участва филма на Огньен Свиличич „Гласът“. Копродукцията между Хърватия, Република Македония и Сърбия разказва историята на Горан - младо момче, което е изпратено в католически интернат далеч от дома. Това е странно училище със строга религиозна дисциплина. Той трудно се приспособява на това място, където католическите правила се спазват стриктно. Колкото повече навлиза в религиозното обучение, толкова по-непокорен става Горан и започва да си задава най-важните въпроси. Филмът може да бъде видян само онлайн само до 19 юли.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари