"Свирукащите" на София Филм Фест

Ето и програмата за днес
17 юли 2020 15:08, Петя Славова
0
"Свирукащите" на София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

Програмата на София Филм Фест продължава днес от 18.00 часа в Дома на киното, където ще се прожектира филма на румънския режисьор Корнелиу Порумбою "Свирукащите". Копродукцията между Румъния, Франция, Германия и Швеция разказва за румънски полицай, който пристига на канарския остров Гомера.

Посреща го жената, в която е влюбен, а на следващия ден започва да изучава езика чрез подсвиркване, на който местните жители общуват, за да помогне на таен агент да избяга от затвора в Румъния. Този агент е единственият човек, който знае къде са скрити 42 милиона евро, собственост на мексиканския гангстер Пако. Ако парите не бъдат открити, Пако ще убие всички.

Филмите от "Франкофония 50" ще бъдат представени и на есенното издание на СФФ. Програмата се реализира в партньорство с Международната организация на Франкофонията, Френския културен институт, посолствата на Мароко и Румъния в София и представителството на Федерация Валония-Брюксел в Букурещ.

От 20.30 часа в Дома на киното може да видите екранизацията на класическия роман на Джек Лондон "Мартин Идън", дело на италианския документалист Пиетро Марчело.

Творбата става хит във Венеция 2019, номинирана е за „Златен лъв“, а звездата на италианското кино, синеокият чаровник Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор.

В основата на сюжета е разказът за неразбран от обществото гений, който има много общи черти със самия Джек Лондон. И двамата са авантюристи, жадни да опознаят света, самоуки и отхвърлящи културата на богатата класа. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена. Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус. Той се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му…

В 21.00 часа поканата е в Парка на Военната академия, където ще се прожектира "Паразит" на режисьора Понг Чун-Хо. В тази завладяваща драматична история корейският майстор на киното преплита напрежението от нахлуването в непознат дом с остра критика на социалното неравенство. Увлечени в играта да познаем кое от двете семейства е по-порочно, едва накрая осъзнаваме, че капитализмът е истинският паразит…

Филмът е носител на стотици престижни отличия, между които "Златната палма" от Кан 2019, четири награди Оскар ’20 – за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий, най-добър международен филм; Златен глобус ’20 и БАФТА ’20 – Награда за най-добър чуждоезичен филм, още един приз БАФТА ’20 - за най-добър сценарий; награди за най-добър филм, най-добър режисьор, за най-добър чуждоезичен филм от Торонто 2019 - общо 267 награди и 228 номинации, като филмът е вече на 28 място сред филмите, определяни като най-добри за всички времена в класацията на престижния сайт imdb.

Сред акцентите, които поставяме върху фестивалните филми  онлайн, е новият филм на Горан Паскалевич "Въпреки мъглата". Копродукцията между Италия, Сърбия, Северна Македония и Франция разказва за малкия Мохамед - бежанец, чиито родители загиват, след като гумената им лодка потъва малко преди да достигнат бреговете на Италия. Момчето намира подслон при семейство, което е загубило детето си. В лицето на Мохамед те се опитват да намерят утеха и по някакъв начин да заместят своя син... Валерия и Паоло обаче се сблъскват със съпротива както от околните, така и от страна на собствените си роднини, които не приемат решението им да задържат момчето.

Испанско-мексиканския филм "Не ме обичай" е дело на режисьора Луис Миняро, когото очаквахме като член на Международното жури на фестивала през месец март. Ето какво споделя Джонатан Холанд
за Hollywood Reporter: "Смело използвайки вдъхновение от най-добрите адаптации на мита за Саломе
на автори като Рихард Щраус, Линдзи Кемп и разбира се, Оскар Уайлд, "Не ме обичай" е мрачен,
но закачлив и най-вече проникновен поглед към извращенията на войната." Мощна международна армия изпраща полк, за да охранява загадъчен мъж, задържан в строго охраняван затвор насред пустинята. Саломе – дъщерята на командир Антипас, която служи в армията, е обсебена от затворника.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари