Виталий Мански описва "Горбачов. Рай" в София

Руският документалист ще представи филма си на СФФ
30 авг 2021 14:53, Петя Славова
17
Виталий Мански описва "Горбачов. Рай" в София
Кадър от "Горбачов. Рай". Снимка: София Филм Фест

Руският документалист Виталий Мански лично ще представи филма си "Горбачов. Рай" у нас по време на 25-ия София Филм Фест.

Мански е режисьор на над 30 филма, представяни на фестивали в цял свят и награждавани многократно. Той е роден през 1963 година в Лвов, Украйна, тогава СССР; дипломира се във ВГИК през 1989 година и се утвърждава като един от най-успешните руски и световни документалисти.

В ролята на продуцент Мански работи заедно с режисьори като Рената Литвинова, Александър Расторгиев, Сергей Мирошниченко, Дмитрий Желковски, Сергей Лозница. През 1996 година той стартира проект, чиято цел е да се архивират аматьорски видео-файлове на частни лица, снимани в годините на бившия СССР (от 30-те до 90-те години на ХХ век). Виталий Мански е създател на националната награда „Лавров венец“ за най-добър руски документален филм. Той е основател и президент на „Artdocfest“ – международен фестивал на документалното кино. От 2014 година Мански живее в Латвия.

Михаил Горбачов, 89-годишният бивш лидер на Съветския съюз, се среща в къщата си край Москва с режисьора Виталий Мански. В неангажираща и приятна атмосфера те обсъждат трудни теми, докато Горбачов прави равносметка на живота си. В центъра на разговора са реформите, които той провежда като партиен лидер през 80-те години, падането на Берлинската стена и последвалото разпадане на съветската империя.

Носител на много международни отличия, включително на Нобелова награда за мир, след напускането на поста начело на държавата Горбачов критикува политиката, която водят Борис Елцин и Владимир Путин. Във филма Михаил Сергеевич и Виталий Мански обсъждат недоволството на руския народ, когато с новите свободи идват безработицата и гладът. Мански поставя пред Горбачов и въпроса за съдбоносните избори, които се отразяват и на личния му живот.

Виталий Мански бе председател на журито в международния документален конкурс на 24-тия София Филм Фест. Пандемичната реалност през 2020 година го възпрепятства от възможност за среща с българската публика, но през септември 2021 той лично ще представи най-новия си филм "Горбачов. Рай".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рай си е голям, от цялото БКП барабар с преторианците им, направи преватизатори
8
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Кървавият антихрист ще бъде увековечен във филм!И това ако не е наглост...
7
3
 
14
 
! Отговори
11 преди 2 години
Горбачов ще бъде съден еин ден не от Русия , а от човечеството за предателството спрямо трудовите обикновени хора по света! Некомпетентност, глупащина плюс предателство!лаладжия!Китайският модел показа , че социализмът може да се реформира успешно!По-добре ли стана за народите на соцблока?Не!Т.нар.Буржоазна демокрация бе маската на реставрацията на капитализма!Но това не е края!
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горбачов е ***. Той предаде милиони съветски граждани! Коя западно европейска държава се разпадна?
5
11
 
6
 
! Отговори
xxl преди 2 години
отърва ни от руската окупация
4
4
 
14
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Горбачов.Ад.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Райса галено Рай ли е викал,инак неразбираемо за какъв рай се отнася за времената.
2
20
 
7
 
! Отговори
ОПТИМИСТ преди 2 години
ГОРБАЧОВ Е ПИЧ НО КЪСНО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ.ТЯБВАШЕ ОЩЕ 70 -ТЕ ГОДИНИ........ ДА ИЗДУХА ***--.........
1
3
 
24
 
! Отговори
По-скоро преди 2 години
"Горбачов. Ад"