От "Горбачов. Рай" до "Изневяра" на София Филм Фест

Документални и игрални филми са част от днешната програма
17 сеп 2021 16:15, Петя Славова
1
От "Горбачов. Рай" до "Изневяра" на София Филм Фест
Кадър от "Акаса, моят дом". Снимка: София Филм Фест

И днес програмата на София Филм Фест е предвидила разнообразни предложения. От 18:00 часа в Дом на киното поканата е за среща с румънския режисьор Раду Чорничук, който лично ще получи наградата за най-добър документален филм на 25-ия София Филм Фест за своя киноразказ "Акаса, моят дом". Това е първи пълнометражен документален филм на журналиста и режисьор Чорничук, чиято световна премиера е в Сънданс и там получава наградата за операторско майсторство за световно документално кино. Румънско-германската копродукция "Акаса, моят дом" проследява живота на семейство Еначе – родители с девет деца, които в продължение на 20 години живеят в схлупена барака сред делтата до Букурещ – изоставен водоем, превърнал се в градски природен резерват. В хода на разказа се появява дори самият принц Чарлз в документирано посещение на югоизточната част на това уникално предградие на румънската столица. Героите на филма са принудени да се преместят, но дали семейството ще оцелее в джунглата на града, след като толкова дълго време е живяло в симбиоза с дивата природа?

В 18.30 часа в Cush.bar * Дом на киното очакваме киноманите на премиера на книгата на Гергана Дончева
"Солунският кинофестивал: История, предизвикателства и метаморфози".

В 20.30 часа започва ексклузивната прожекция на "Горбачов. Рай", представен лично от неговия автор Виталий Мански. Прочутият документалист е специален гост на 25-ия София Филм Фест #ЕСЕН. Михаил Горбачов, 89-годишният бивш лидер на Съветския съюз, се среща в къщата си край Москва с режисьора Виталий Мански. В неангажираща и приятна атмосфера те обсъждат трудни теми, докато Горбачов прави равносметка на живота си. 

В кино "Люмиер" от 18.30 часа е време за премиера - на най-новия документален филм на Светослав Овчаров "Второто освобождение". Съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947 година предизвиква политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история. Филмът е изграден изцяло от хроники и документи, голяма част от които се показват за пръв път.

В 20.30 часа започва специалната модна гала на фестивала - през 2021 година представяме уникалния документален филм "Халстън", посветен на Рой Халстън Фровик - човекът, който искаше „да облече всички американци“. Награждаваният режисьор Фредерик Ченг улавя епичния размах в живота и творчеството на легендарния дизайнер и  умело преплита непознати архивни кадри и лични интервюта с колеги и приятели на Халстън - Лайза Минели, племенницата му Лесли Фровик, режисьора Джоел Шумахер, с прочутите „музи на Халстън“, които го вдъхновяват за създаване на неговите модели - Анджелика Хюстън, Бианка Джагър, Елза Перети, Лоран Хътън.

В кино "Одеон" програмата продължава от 18.30 часа с прожекцията на най-новия филм на израелския режисьор Дорон Еран - "Изневяра". Историята разказва за адвоката Шачар Тритоп, партньор във водеща юридическа фирма, който решава да впрегне силата на социалните мрежи, за да създаде виртуален любовник за съпругата си Яел.

В 20.30 часа е предвидена прожекция на "ДАУ. Наташа" - предизвикателният проект на руския режисьор Иля Хржановски, представен на София Мийтингс през 2005 година. "ДАУ. Наташа" бе селектиран в основния конкурс на Берлинале 2020 и отличен със "Сребърна мечка" за операторското майсторство на Юрген Юргес (работил с Фасбиндер и Вим Вендерс).

"Дори онези, които не знаят нищо за проекта ДАУ на Иля Хржановски – мащабна симулация на тоталитарната
система от времето на Сталин до днес, ще могат да разпознаят в артистичните и политическите измерения
на творбата радикална форма на кино, която се движи между художествената измислица и реалността.
Заедно с режисьорката Екатерина Ортел, оператора Юрген Юргес и ансамбъл от непрофесионални актьори
Хржановски наднича в бездните на човешката душа, като стига до (не)човешки крайности." (Берлинале 2020)


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Белязан ли е бягай далече,за справка (анимационното филмче цар лъв),брата на царя!!