Всемогъщата бюрокрация в "Бразилия" - част от София Филм Фест

Ето какво може да видим днес в програмата на фестивала
28 сеп 2021 16:37, Петя Славова
2
Всемогъщата бюрокрация в "Бразилия" - част от София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

Днес от програмата на София Филм Фест може да видим в 20.30 часа "Бразилия" - епохален филм на един легендарен член на "Монти Пайтън", който взе дейно участие в празника 25-и София Филм Фест. През март Тери Гилиъм получи наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум, присъдена му от Международната федерация на филмовите критици, и изнесе специален мастерклас, модериран от водещия британски кинокритик Дерек Малкълм – събитието бе предавано директно в социалните мрежи и на сайтовете на фестивала и ФИПРЕССИ. На 25-ия СФФ #Есен публиката има възможност да се срещне отново с номинираната за две награди Оскар творба на Гилиъм, която разказва за премеждията на технократ, живеещ във футуристично и абсолютно неефективно общество. Той мечтае за свободен полет и среща с жената на мечтите си. Междувременно всемогъщата бюрокрация го набеждава за виновник за поредица бомбени терористични атаки и животът на всички се оказва в опасност... Тери Гилиъм е носител на Наградата на София на Столичната община и е бил специален гост на СФФ.

В Дом на киното от 18.30 часа поканата е към публиката за кино Гурме с "Ловци на трюфели" е увлекателна документална история за продължаването на една традиция. Филмът разказва за група възрастни мъже, които търсят изключително редките (и скъпи) бели трюфели. Въпреки усилията на съвременните технологии, трюфелите остават все така неподвластни на опитите за култивиране. Мъжете се ръководят от традиции, предавани през поколенията, но и от носовете на своите ценни кучета. Те живеят простичък живот, извън забързаното градско ежедневие, в хармония с верните им животни и с прекрасната природа, която напомня приказни рисунки.

В кино "Одеон" от 18.15 часа започва епохална творба по сценарий на легендарния Жан-Клод Кариер,
в съавторство с прочутия режисьор Луис Бунюел - "Дневна красавица". Главните роли във филма се изпълняват
от несравнимата Катрин Деньов и великолепния Мишел Пиколи, а историята проследява Севрин - красива млада жена, която живее със съпруга си, с когото никога не е имала физически отношения. Във фантазиите си тя си представя различни садо-сексуални срещи. Когато разбира, че нейна позната работи като проститутка, тя също отива в публичен дом, където прекарва следобедите, а вечер се прибира при съпруга си. Първоначално срамежлива и неотзивчива, постепенно тя се отпуска и става любимка на много клиенти. В живота ѝ настъпва обрат, когато дребният престъпник Марсел се влюбва в нея и я иска само за себе си. В света на Севрин обаче границата между фантазията и реалността невинаги е очевидна. Не пропускайте тази класическа творба на киното - след дигитална реставрация и на голям екран.

В 20.30 часа започва прожекцията на новия филм на култовия режисьор Ейбъл Ферара "Сибир", разказващ за човек, който бяга в странен и студен свят, но дори изолацията не му носи утеха. За пореден път той поема на пътуване, този път към себе си. Неговото пътуване се превръща в танц с демони, но от време на време
проблясва светлина. В главната роля е магнетичният Уилям Дефо.

"Сибир" ще бъде представен лично от неговия режисьор Ейбъл Ферара чрез видеообръщение към публиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гилиъм предрече бъдещето преди няколко десетилетия.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Бразилия" е велик филм!