Днес с "Белгийският крал" и "Виктория"

Ето с какво продължава предварителната програма на СФФ
Обновена: 8 мар 2022 16:53 | 8 мар 2022 11:26, Петя Славова
0
Днес с "Белгийският крал" и  "Виктория"
Кадър от "Белгийският крал". Снимка: София Филм Фест

Предварителната програма на 26-ия Международен София Филм Фест и темата за жените-режисьори в световното кино продължава в Дом на киното с приключенията на Николас III, разказани от Джесика Удуърт и Петер Бросенс в "Белгийският крал".

Четвъртият игрален филм на творческия тандем Удуърт и Бросенс е създаден в копродукция с България. "Един вулкан в Исландия изригна и се роди една идея – да пратим белгийския крал в Истанбул, да развихрим природно бедствие, да разпалим политическа криза и да го натирим на сухопътно пътешествие инкогнито към дома, което включва сблъсъци, премеждия и велики моменти.

Иначе казано, същността на комедията е в попадането на неочаквани места, - споделят двамата режисьори. - Резултатът е "Белгийският крал" – пародия на документален роуд муви, разказващ за своенравен монарх, изгубен на Балканите."

Филмът е заснет почти изцяло в България, в него участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове - "Мистерията на българските гласове", "Филип Кутев", квартет "Славей" и други, а Нина Николина има запомняща се актьорско присъствие.

Програмата продължава със специална среща - режисьорката Майя Виткова-Косев лично ще представи пред публиката в Дома на киното своя пълнометражен режисьорски дебют "Виктория".

През 2014 година "Виктория" на Майя Виткова-Косев е първият български пълнометражен игрален филм
с премиера нa нaй-знaчимия фecтивaл зa нeзaвиcимo ĸинo в cвeтa "Cъндaнc". Следват нaд 70 мeждyнapoдни участия и много нaгpaди. "Виктория" е огледален образ на живота - смях, тъга, страдание и възторг.

Историята проследява едноименната героиня, родена в края на комунизма и обявена за "бебе на десетилетието", тъй като се ражда без пъп. Политическите промени в България изправят пред изпитание отношенията между Виктория и майка й, която се е зарекла да не ражда дете, докато в страната властва тоталитаризъм. „Виктория“ е едновременно интимен и епичен филм, използващ драматично завладяващ, визуално изобретателен и пълен с метафори и ирония стил.“ (Джон Найн, старши програматор на фестивала "Сънданс").
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари