Куче и котка в панелка - само ако съседите са "за"

Законът за етажната собственост оставя в ръцете на комшиите съдбата на домашните любимци
6 сеп 2008 16:22,
220
Куче и котка в панелка -  само ако съседите са "за"
Снимка: Булфото

Софиянци стартираха подписка срещу промените в Закона за етажната собственост, които предвиждат отглеждането на домашен любимец в апартамент да става само с изричното разрешение на съседите.

Промените трябва да бъдат гласувани през есента и според Сдружението за защита на животните “На ти с природата“ те нарушават човешките права.

От организацията готвят и протест срещу промените, направили са и касички, в които събират пари за бездомните кучета и котки в столицата.

"Необходимо е изричното съгласие на непосредствените съседи. Все пак хората заслужават преимуществено внимание", аргументира се депутатът Янаки Стоилов, един от вносителите на законопроекта.

Той увери, че заедно с колегите си от БСП са опитали да отговорят и на други практически въпроси, които засягат хората, като например ремонтите.

Стоилов обясни, че те са разделени на "неотложни" и "необходими".

За неотложните може да решава и общината, като след това тя ще поиска парите от живущите.

Решението за необходимите ще идва от общото събрание, от управителния съвет или от съответния собственик, като после е необходимо част от средствата да му бъдат възстановени.

При случаи на груби нарушения законът предвижда да бъде извеждан собственик – до 3 години, дори само с 3/4 от мнозинството на живеещите във входа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Ей,голяма дрямка е налегнала народа ни!.."Кучетата си лаят,а кервана си върви..."От време на време ни поразбуждат с някое такова законче,повикаме и после пак мирно и тихо си задремем.Ама и тия от Закрила на животните-и те си дремят(сакън,да не си помисли някой,че много държат на тях,ама пусти келепир..!)На кой ли му"дреме",че из всички градове и села късно вечер "юнаци"с пушки стрелят по животните(виновни,че са се родили),а гърмежите им също ни стряскат,но за това властта си мълчи;или,че в дет.площадки има повече трева и ***,отколкото животински л...а;или че ни обираха първо с такси за регистрации на животните,паспорти,ваксини и какво ли не още,а сега ни принуждават и да ги изхвърлим(за да ги приберат кучкарниците-пак келепир от средства за уж евтаназия)или сами да ги водим и плащаме на ветеринарите за същото.Хубаво,че в София е тръгнала подписка срещу този закон(хем народа ще поизпусне малко пара,хем управляващите ще се ориентират доколко още могат да се гаврят с нас и търпението ни),ама къде е подписката и от другите градове?Ех...пусто му спане...
158
0
 
0
 
! Отговори
дед преди 15 години
И без това нема достатачно ръботна ръка а и ще се отрази благоприятно на домашните любимци като поканиме у нас братята виетнамци.Аз съм "ЗА"други......?
157
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мъже, ще си съсипете нервите ако дружите с женки. Ако си търсите гадже им казвайте от началото. Много е гадно някоя *** да ти говори как гаджето я е таковал и я боли *** от това на вас, които искате да сте на негово място. Аз лично повече няма да се сприятелявам с момичета. Аз съм момче и нормалното е да имам момчета за приятели, не момичета. Момичетата може да ми бъдат приятелки само ако са ми гаджета в същото време. Вече няма да правя компромиси, защото заради това съм вечното приятелче и съвсем нормално ми излиза име на гей, защото е ясно, че предимно гейовете дружат с момичета, които не са им гаджета! Жените не могат да разберат мъжете и обратното. Такова приятелство изисква твърде много компломиси. Общите теми са прекалено малко, малко е и разбирането.
156
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Виждам,че темата започва да се отклонява!Ще отговоря кратко:1.Прав си по т.1-наистина е трудно да произлезе от животно човек,но от човека-животно е много лесно! 2.Щом Господ е създал първо животните,а после човека, коя съм аз,че д а Му казвам,че е сбъркал в подредбата по важност. Заключение:др Стоилов не стои над Господ
155
0
 
0
 
! Отговори
СЪСЕД НА НЕОБРАЗОВАН преди 15 години
Мале-е-е,какъв правопис!Що не се скриеш,ами се излагаш-върви при децата да те понаучат малко!То бива,бива ама....И това седнало да оправя света, вместо да го е срам от себе си.
154
0
 
0
 
! Отговори
№ 100 преди 15 години
Чакай малко 153.Ти откъде знаеш, че човекът произлиза от животното.Все пак има поне два варианта освен твоя:1.Животното произлиза от човека2.Господ твърди , че първо / на 4-тия ден / е създал животното.а, едва на 5-тия ден е създал човека и му е дал да властва над животното.Заключение : Никъде Господ не казва , че е дал право на човека / в случая съседа ти / да Властва над друг Човек, а точно това е смисъла на закона на нашия господ Янаки Стоилов.
153
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Научи се на правопис и отучи детето си да се заиграва с л...а.А сравнението е вярно-всички произлизаме от животински вид!Ти и детето ти не сте нещо специално.Още по-малко имаш правото да решаваш кой да живее и кой-не!..Жалко за детето,защото има голяма вероятност да заприлича един ден на тебе!..Така се размножавали СТУДЕНОКРЪВНИТЕ......
152
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
I s kakvo po-tochno kotkata mi prechi na tupite susedi,che da im iskam razreshenie ?????????????????????? V sobstveniq mi apartament !!! Sled nqkoi drug den she izleze i zakon,che trqbva da iskam razreshenie ot susedite za da hodq na toaletna....vse pak kato pusna kazancheto tova pravi shum po trubite...........Tova samo v Bulgariq moje da se sluchi...kato che li susedut mi smenqva na kotkata pqsuka ili ot negoviq divan si ostri noktite jivotinkata....???????? A ako te ne sa suglasni da imam domashno jivotno v MOQ apartament,kak kajete mi da obqsnq na deteto si che trqbva da izhvurlime jivotnoto s koeto to izrasna i imame ot 6-7 godini???????????
151
0
 
0
 
! Отговори
калин преди 15 години
Връх на глупоста!Не може някой пък било то съседа ми да ми казва,какво що ше правя в дома си!Щом за кучето ми се полагат грижи не издава звуци и го разхождам по правилата ..по скоро ще вляза с касата при съседа и ще му покажа ,как що и кой може да се разпорежда в дома ми!
150
0
 
0
 
! Отговори
№ 100 преди 15 години
Не разбрах, този закон само ,,панелките" ли касае или се отнася и за живеещите в ,,тухленки" ? 142 Напълно си прав и те подкрепям изцяло с една малка забележка - Собствеността ти е ЛИЧНА а на Частна. Апартаментът ти е Лично твой , а не е частен,публичен и кой знае още какъв!
149
0
 
0
 
! Отговори
Въпросителна преди 15 години
Според нашите псевдо - законе ние имаме и превдо права-имаме право да живеем в тишина,чистота,електричество,топла вода,в чист град ,с уредена инфаструктура - имаме ли-ДА!Да - ама не!Нямаме нито едно от гореизброените и да искаме да имаме - няма кой да ни го даде!Никога българинът няма да ходи и да иска разрешение от съседите си какво да гледа в къщи - просто защото знае,че такова никой никога няма да му даде- ей така,просто от злоба!И как си го представяте вие това - някой от съседите да гласума да ви изхвърлят от собственото ви жилище- ами нали тогава и вие ще олганизирате коалиция той да бъде следващия- и така до безкрай- съседите вместо да се грижат за общата етажна собственост ,ще правят партии един срещу друг или ще вземат в свои ръце решаването на проблема!Нещо да сте чували за човешки права?Кой дава правото на дузина парламентарни *** да настройват хората един срещу друг?Кой ще следи за изпълнението на такава глупост?Вие представяте ли си да ви дойдат в къщи и да ви вземат животните-пред разплаканите очи на децата ?Ами в личен план аз такова не мог ада допусна- имаме право да гледаме или да не гледаме животни и ще си го упражняваме- и искам да видя как някои ще дойде да ни го отнеме .Понякога малкото камъче обръща колата- ако скоро не престанат да ни правят на маймуни и да ни крадат за собствена изгода, може да се окаже,че всеки собственик на домашно животно ще стане в цащита на собствените си права- защото селските стопани са единици, млекарите- и те,но домашните любимци сме 7 милиона,а те искат да ни ликвидират!Докога ще търпим подигравки?
148
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 15 години
Янаки Стоилов оправи дързавата и сега се е захванал да оправя кучетата и котките
147
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Обмислянето на този закон не е от вчера.Общата цел е претопяването на нацията ни като такава.Съберете икономиката ни,здравната ни система,разпродажбата на земята ни и т.н.и ще видите,че всичко се прави целенасочено.За този закон-размирици и постъпления в хазната от дела.Отклоняване на вниманието от важните неща.Лично-ПРОТИВ !
146
0
 
0
 
! Отговори
Тони преди 15 години
Това ви е проблема на вас,че сравнявате хората с животните.А там кудето се исхожда товите псе си играе моито дете и не дай си боже да го видя с учите си.Вече имам един застрелян доберман няма да се поколебая да го направя пак.
145
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Закон и начини да накараш хората да ги спазват.
144
0
 
0
 
! Отговори
kiko преди 15 години
А ти по тъпо и злобно нещо не измисли ли??А ти какво обичаш,познаваш ли това чувство.А теб пък кои ли те обича??Който не обича животните и природата значи и себе си не обича!!!***!!!
143
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като толкова обичат животните да ходят да живеят в зоо градините!!!
142
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Котката ми е тиха, кротка, чистоплътна и не излиза от дома. За разлика от нея комшията от горе блъска с чукът по никое време, понякога по цял ден на почивки - нещо странно за ремонт, тъй като трескането продължава вече неизчислим за мен брой години. Комшийката отдолу е вонлива клошарка и когато имам нещастието да се возя с нея в асансьорът съм изправен пред дилемата или да спра да дишам за една минута или да повърна. Е, аз пък искам ТЕ да се махнат от входът, защото ми писна !!! Искам да видя тоя, дето ще ми вземе котката (бая пари ще трябва да даде после за пластични операции), както и тия дето ще ме изгонят от МОЯ дом, който е МОЯ частна собственост. Впрочем може - събират необичащите котки от входът 180 000 лева, връчват ми ги и се махам.И Янаки като е оборотен да вземе да махне *** с каруците от улиците, ама няма, защото те са му електорат, а ние сме само някакви си там будали данъкоплатци.
141
0
 
0
 
! Отговори
kiko преди 15 години
Това което предлагаш е меко казано недообмислено.Как точно според теб ще се дифинира в закона и прилежащите към него наредби кой колко повече да плаща за чистачка и т.н.Доста глупаво предложение,имамв предвид относно закон.Това което предлагаш може да се решава на местно ниво между съседи,ама за закон,къде отиваш??В по-развитите държави има достатъчно добри примери за закон,за домашнит любимци,просто трябва да го адаптираме към нашите "условия", ако мога така да се изразя.Всеки да има право да си гледа куче или котка,но при разни условия.Необходими квадратни метри,за килограм живо тегло,социализация на животното и т.н.
140
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Повечето проблеми идват от това,че за съжаление българите сме нетолерантни и безотговорни + *** закони + демографскисриф В резултат по големите градове се пренаселиха без да са подготвени за това.На ул. където съм родена от 35 къщи с дворове има 35 кооперазии с 20,30 апартамента и на тротоара кола до кола.Хайде да гласуват закон под всяка кооперация паркинг.Да ама не:стоителната мафия не дава.Ръст на икономиката-дрън,дрън.А иначе повечето тук пишещи са прави :имаш животно/дете/ отговаряш да не пречи и цапа,зко не го правиш съседите викат по-лиция и акт.Да питаш съседите за това да гледаш или не животно е смешно,чак плачевно.Аз искрено се разсмях когато собственика на офиса до нас ми се разкрещя,че булонката ми(с каишка) душела саксията пред офиса му(забележете душела,не срала или пикала),защото беше застанал до преливащия контейнер около който бяха опаковките от негова-та стока.А за живеещите в чужбина един въпрос:Не е ли вярно,че някой отвас като се върнете тук пак ставате с български манталитет(спрсв-ка съседа ми като се върне от Холандия задължително паркира впрохода към двора т.е. е нетолерантен и пречи на другите).Защо?Ако сте забравили,аз ще ви кажа.Защото там има смислен закон,а тук не.Като си в Рим...