Скандално! Взривяват морените на Витоша, градят нова ски зона

Природозащитници искат кабинетът да стопира разрухата
18 авг 2009 16:00,
231
Скандално! Взривяват морените на Витоша, градят нова ски зона
Снимка: Булфото

 

Витоша е защитена зона и най-старият природен парк на Балканите, но това не пречи на инвеститор да унищожи дървета и морени, за да превърне планината в нова, голяма ски зона.

За това алармираха 30 неправителствени органинизации, обединени в Коалиция "За да остане природа в България".

Проблемът накратко:

Какво предвижда проектът за ски зона Алеко?

Проектът "Витоша ски" включва обща площ от над 914 хектара от държавния горски фонд.

Инвеститорът предлага от сегашната 19 хектара на пистите, площта да се увеличи на 142 хектара.

Да се изградят 8 нови писти и 18 влекове и лифтове.

Да се направи ново открито водохранилище (язовир) за изкуствен сняг от 70 000 кубически метра.

Еколозите от Коалиция "За да остане природа" посочиха и нарушените процедури, за да стане проектът факт:

1. Инвеститорът (офшорна компания с неясен собственик и произход на капиталите) е внесъл подробен устройствен план още през пролетта на 2008 г. Документацията е внесена в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), без да е одобрена от Столичната община и от Държавната агенция по горите (ДАГ).

2. РИОСВ веднага стартира процедура по екологична оценка на проекта. Екологичната оценка, естествено, е положителна, защото инвеститорът плаща за тези оценки директно на експертите. И докато това е така, оценките няма да са реални и докладите по екологична оценка ще са проформа, твърдят природозащитниците.

3. Срещу това решение на РИОСВ е заведено дело.

Какво още незаконно се е случило в самата планина?

Без да е стартирал, по проекта има вече серия нарушения, казват още от неправителствените организации.

По цялото протежение на писта "Витошко лале" и в района на каменната река в подножието на връх Малък Резен са взривени, извадени и преместени 400 морени.

Решението е било да се премахнат само 19 камъка, а сега на практика е построен нов ски път.

Унищожени са места от Натура 2000 и "невъзстановими скални образувания" (става дума за морени) на площ от 18 декара.

Природозащитниците са подали сигнал до Софийска градска прокуратура с подробни доказателства още октомври 2008г.

Девет месеца по-късно по случая няма прокурорско решение.

От коалиция "За да остане природа в България" посочват, че "Витоша ски" се ползва от подкрепата на тройната коалиция.

"Разчитаме новото управление да прояви воля и да изпълни намеренията си да прекрати злоупотребите с обществени ресурси, да повиши събираемостта на държавните вземания (таксите за ползване на държавните земи, върху които са разположени пистите и съораженията, не са плащани) и да наложи спазване на законите", заключиха от Коалиция "За да остане природа в България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
1
 
! Отговори
SAPATA преди 14 години
Прав си, зеленяци сме. За това наплива за насам е голям. Да ашладисваме.Пък и раждаемостта ни голяма. Просто се делим клетъчно и нарастваме с минути.и понеже ни е гъсто в петък вечер не можем се измъкна от града с часове.Да подишаме чист въздух.:-)))) Ходим да си зареждаме хладилниците. Ама го пази в тайна.Че ще ни чуят и още ще искат да дойдат.
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ще видите вие.Той и море ще ни направи тука на Витоша.
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе какво сте се разврякали?С тоя счупен крак чак до Боровец ли да ходи човека?
128
0
 
1
 
! Отговори
до 127 преди 14 години
все пак не забравяй, че някои хора са по-информирани от други и знаят неща от кухнята
127
0
 
1
 
! Отговори
Апостол преди 14 години
Тоя Диков трябва да излежи поне 5 живота в затвора, като 3 от тях заедно с брат си. Тая крадлива комбина, спечели под масите всички "конкурси" за най-апетитните поръчки. Ама няма как да стане, защото над тях е могъщия чадър на Бат Бойко, още като беше кмет. Сега пък чадърът е Премиерски и е още по-могъщ. А послушкото солоташак ще бъде сложен за Кметче и дирижиран.
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Факт е обаче, че той проявява траен интерес към ски спорта, като може да се предположи, че зад това стои лична амбиция, възможно и страст, но също и желание за определена форма на легитимация и одобрение. Тук визирам не простото трупане на популярност вътре в страната, но и възможност за достъп до определени среди и членство в ексклузивни кръгове на международно ниво. Ясно е, че неговото постоянство е продиктувано и от характерното за свръх богатите желание да гледат на себе си като на богоизбра
125
0
 
1
 
! Отговори
SAPATA преди 14 години
Хвала на такива разузнавачи! Бравос! 1. Инвеститорът (офшорна компания с неясен собственик и произход на капиталите) е внесъл подробен устройствен план още през пролетта на 2008 г. Документацията е внесена в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), без да е одобрена от Столичната община и от Държавната агенция по горите (ДАГ).
124
0
 
1
 
! Отговори
до 120 преди 14 години
Ми то софетата сте зеленяци. Цяла България го знае. Ти кво толкова се коркаш.
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ооооооооооооох.Абе тоя Гойко много лошо кара ски бе.При другите чак пък толкоз не болеше.Брееееееееееее.
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
архитекта диков продаде наистина толкова места за отдих, тая *** дано умре, продажник, даде на брат си да строй централна гара след гавра с конкурса, дееби *** долен, дано тея пари дето се наядоха за свещи да ги дават !!!
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Цеко Минев е основния двигател на новите проекти на Витоша и поради това считам за важно систематично да подредя данните, които са публично достъпни за неговата личност и които могат да послужат като изходна база за разбиране на неговите действия и тези на неговото обкръжение. Предварително искам да уточня, че аз не зная, а и няма как да зная, дали и до колко този човек автономно формира своята воля и в каква степен е зависим от други лица, групировки, БКП и други някои кръгове. Факт е обаче, че
120
0
 
1
 
! Отговори
до 118 преди 14 години
Еллора мениджмънт лимитед (Британски Вирджински острови) е една от офшорките, в които Бойко беше съдружник с покойния Поли Пантев още в силните години на мутрите. Те не че сега са по-слаби, но са по-завоалирани така да се каже. Гущерът се освободи от опашката си. Прероди се в нещо средно между Господ и Супермен и дори стана Премиер на Абсурдистан-Чалгария-Мутагения.
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Той Доган затова се подхилквал.
118
0
 
1
 
! Отговори
SAPATA преди 14 години
По скоро аз съм посланник на Камбоджа от колкото ти архитект.Кротко със "софетата", че "ша тъ върним нъ сйелу, дъ си доучиш" :-))))
117
0
 
1
 
! Отговори
Васил Митов преди 14 години
Сигурно е голямо щастие и безгрижие да си политик в БГ. *** народ, пълна липса на закони - както се казва, какво повече му е необходимо на човека. Ти ги стрижеш и доиш, а пък те ти ръкопляскат. Въобще мечта.
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Собственици на Витоша ски са:Еллора мениджмънт лимитед (Британски Вирджински острови) името се среща изписано и като Елора.Алеко спорт 99 АД (управлявано от същите лица като Витоша ски и притежавано също от Еллора мениджмънт).
115
0
 
1
 
! Отговори
до 111 преди 14 години
Абе ясно, все наши момчета - обиграни крадци и мутрагенчета.
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Залогът е от дата - 05.11.2007. Размер: 500 000 евро.Интересно е да се отбележи, че в Годишния финансов отчет за 2007 на Витоша ски, като основен доставчик на дружеството е посочено Перлаинвест ООД, където съсобственик е Цеко Минев.
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ние мислехме,че ще ни опрви,бе човеко,а той се нареди директно отзад.Що така стана пак?Къде сгрешихме пак?
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Петър Петров (топлата връзка с Юлен АД - член на съвета на директорите),Размер на капитала: 5 255 000 лв.По досието на "Витоша ски" в Търговския регистър има вписан Залог на търговско предприятие. Заложен кредитор е "Първа инвестиционна банка" АД, като обезпечения на залога са вписани двата лифта на Лале (Академика 1 и 2), 6 бунгала, снегоотъпкващи машини, инсталация за изкуствен сняг, будка за охрана и др на обща балансова стойност 815 532 (валутата не е посочена).