Скандално! Взривяват морените на Витоша, градят нова ски зона

Природозащитници искат кабинетът да стопира разрухата
18 авг 2009 16:00,
231
Скандално! Взривяват морените на Витоша, градят нова ски зона
Снимка: Булфото

 

Витоша е защитена зона и най-старият природен парк на Балканите, но това не пречи на инвеститор да унищожи дървета и морени, за да превърне планината в нова, голяма ски зона.

За това алармираха 30 неправителствени органинизации, обединени в Коалиция "За да остане природа в България".

Проблемът накратко:

Какво предвижда проектът за ски зона Алеко?

Проектът "Витоша ски" включва обща площ от над 914 хектара от държавния горски фонд.

Инвеститорът предлага от сегашната 19 хектара на пистите, площта да се увеличи на 142 хектара.

Да се изградят 8 нови писти и 18 влекове и лифтове.

Да се направи ново открито водохранилище (язовир) за изкуствен сняг от 70 000 кубически метра.

Еколозите от Коалиция "За да остане природа" посочиха и нарушените процедури, за да стане проектът факт:

1. Инвеститорът (офшорна компания с неясен собственик и произход на капиталите) е внесъл подробен устройствен план още през пролетта на 2008 г. Документацията е внесена в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), без да е одобрена от Столичната община и от Държавната агенция по горите (ДАГ).

2. РИОСВ веднага стартира процедура по екологична оценка на проекта. Екологичната оценка, естествено, е положителна, защото инвеститорът плаща за тези оценки директно на експертите. И докато това е така, оценките няма да са реални и докладите по екологична оценка ще са проформа, твърдят природозащитниците.

3. Срещу това решение на РИОСВ е заведено дело.

Какво още незаконно се е случило в самата планина?

Без да е стартирал, по проекта има вече серия нарушения, казват още от неправителствените организации.

По цялото протежение на писта "Витошко лале" и в района на каменната река в подножието на връх Малък Резен са взривени, извадени и преместени 400 морени.

Решението е било да се премахнат само 19 камъка, а сега на практика е построен нов ски път.

Унищожени са места от Натура 2000 и "невъзстановими скални образувания" (става дума за морени) на площ от 18 декара.

Природозащитниците са подали сигнал до Софийска градска прокуратура с подробни доказателства още октомври 2008г.

Девет месеца по-късно по случая няма прокурорско решение.

От коалиция "За да остане природа в България" посочват, че "Витоша ски" се ползва от подкрепата на тройната коалиция.

"Разчитаме новото управление да прояви воля и да изпълни намеренията си да прекрати злоупотребите с обществени ресурси, да повиши събираемостта на държавните вземания (таксите за ползване на държавните земи, върху които са разположени пистите и съораженията, не са плащани) и да наложи спазване на законите", заключиха от Коалиция "За да остане природа в България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
nameless преди 14 години
Дежурните активисти *** нещо пак се размърдаха... освен, ако не е някой един единствен *** с раздвоение на личността... Къш по дупките, бе , шумкари!
110
0
 
1
 
! Отговори
до 109 преди 14 години
Ти си просто щастливец. Може би дори не подозираш колко голям. Аз също мисля да си вдигам чуковете, докато мутрите не са ни смачкали и изтискали напълно. Още повече че вече си имат и Премиер, при това обожествяван от тъпия народ, останал в Татковината.
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ейности, както и всяка друга търговска дейност незабранена от закона.Представители:Костадин Костадинов (топлата връзка със София ленд, където е бил член на колективен орган на управление и Ферайнигте Бергбанен-България ЕООД, които пък бяха предишния собственик на лифтовете Витошко лале 1 и 2)Георги Бобев, (по-известен като заместник председател на Българска федерация Ски, така че няма място да се говори, че федерацията е едно независимо тяло, защитаващо интересите на ски спорта.)
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Витоша ски Акционерно Дружество, ЕИК: 175230799, Адрес: ул. Любен Каравелов 4,Предмет на дейност: изграждане и експлоатация на туристически и спортни обекти, хотелиерство, както и инвестиране в такива, организиране на турнири в страната и чужбина, извършване на услуги съпътстващи спорта и туризма, благоузтройство и изграждане на инфраструктора за туризъм и спорт, туроператарска дейност, специализиран транспорт свързан с осъществяването на горните видове дейности, както и всяка друга ..
107
0
 
1
 
! Отговори
emigrant преди 14 години
Blagodaria na Gospoda che uspiah oshte po Jivkovo vreme da izbiagam ot tazi mutrenska strana. I vse pak prodaljavam da stradam kato gledam kak ia sasipvat ejednevno. Mrasni gadini!!!!!!!
106
0
 
1
 
! Отговори
Панайот Георгиев преди 14 години
Интересно тези, които избраха Бойко наистина ли мислеха, че той е чист и неопетнен и слязал от Марс може би. Та той е доста бизнес-обвързан най-вече с повелителят му Цар, както и с няколко червени бизнесмени с национално известни имена. А колко си задават въпроса откъде е състоянието на Бойко, оценявано на 468 млн.лв и нареждащо го на 4-то място в класацията на най-богатите българи. Помислете малко за домашно, въпреки че едва ли празните ви тикви ще родят нещо.
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Някои от пустинята направиха Рай, други от Рая направиха пустиня.Никъде в Европа нямаше такива плажове като Българските. Пясъка по нашето черноморие е химера в Испания, Турция и по-голямата част на Гърция. Съсипаха черноморието, сега е ред на планините. Ех Бойко, Ех тикво, с какво си по-различен от останалите ? И ти си търгаш *** са хитруваш. Хляб и зрелище за простия народ- ама на него това му стига.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е,поне си помечтахме,че нещо ще се промени.Кво да се прави?Така ще е.Все пак покорна глава,сабя я не сече.
103
0
 
1
 
! Отговори
арх.Д.Запрянов преди 14 години
Ей сега софетата като си изберат за кмет солоташака на Б.Борисов, арх.П.Диков - картинката ще е завършена. Така както унищожи малкото зелени площи, давайки ги на свои хора за бензиностанции и молове, така както съсипа детските площадки и градини, така ще съсипе и София и околностите. За никой в бранша не са тайна тарифите му и цената на подписа му.
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И аз ще се снимам за спомен.Да има какво да разправям на внуците.
101
0
 
1
 
! Отговори
Полянов преди 14 години
Фирмата "Витоша Ски" е една от 17-те фирми, в които Бойко Борисов има дялово участие. Там е съдружник с още 8 "бизнесмена", между които и държанката му Цветелина Бориславова.
100
0
 
1
 
! Отговори
Папи преди 14 години
Абе тоя ББ нещо много рано взе да се ***. Аз си мислех, че първото му насиране ще е някъде около средата на есента, ама той явно няма търпение.
99
0
 
1
 
! Отговори
до 96 преди 14 години
Имай търпение, и на тях ще им дойде времето. Все пак Бойко, колкото и да е Батман, не може да взриви всички сали в България наведнъж. Тука има си ред - първо край София, после и край други градове. Докато останат само равнини и бетон - тогава няма да има и нужда от магистрали, всичко ще си бъде рабно и ще си джиткаме по цялата БГ без проблеми.
98
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 14 години
Фирмата, която ще стори е на подставено на Цветелина Борисова лице. Така че надявайте се Бойко да спре строежа. Който не е ходил, може да се качи все пак да види морените и да се снима с тях. Ние софиянци си ги знаме, но провансалнците дето надойдоха може да се качат да ги видят - струва си.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ква стана тя?Бойко почна да оправя България с Витоша.
96
0
 
1
 
! Отговори
инвеститор преди 14 години
предлагам да се намери инвеститор който да срути Белоградчишките скали..... скапана държава....
95
0
 
1
 
! Отговори
Варненец преди 14 години
Абе ей, малко ли са другите бетонирани планини и Черноморие, че опряха до Витоша?! Услужливите медии припяваха, колко зле било на Витоша, нямало нови писти , хотели и строежи и - има ги вече! СОФИЯНЦИ, НЕ ДОПУСКАЙТЕ ДА ВИ БЕТОНИРАТ ПЛАНИНАТА! Аз съм от Варна и видях какво се случи с комплексите - бетон и гъч от хотели. Идват само клошари от Европа, но скоро и те ще се отвратят. По-добре Витоша да си остане "изостанала" , но чиста и истинска!
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Фирмата е от обръча на Гойко бе.Я мълчете,че............
93
0
 
1
 
! Отговори
Радо, Радо, Радо... преди 14 години
Ти прочете ли статията изобщо или видя думата Бойко в коментарите и дай да пишем на воля...
92
0
 
1
 
! Отговори
Хакер преди 14 години
Знаех си аз че Бойко е наше момче и няма ди на остави да си ръбим задниците. Знаех си също че ще ни учи да караме ски, докато сме наведени, стоейки зад нас. Въобще на това симпатично и умно момче може да се разчита за всичко. Аз затова и гласувах за него - с двете си ръце и с трите си крака (средният е малко по-къс все пак)