ЧНГ секира за столичани. Данък сгради скача

20 лв. скок за панелките, 90 лв. за луксозните къщи
16 дек 2010 18:29,
324
ЧНГ секира за столичани. Данък сгради скача
Снимка: Булфото

Данък сгради в София скача от януари догодина, решиха днес столичните общинари.

Повишаването на налога е вследствие новото зониране на столицата.

Скокът ще е от 20 до 90 лв. в зависимост от това кой квартал в коя зона е попаднал.

Според новото райониране в най-скъпата централна зона на града ще минат долната част на "Лозенец" до "Джеймс Баучър", Зона-Б5 и Кривата река. Там налогът ще гони 90-те лева.

Във втората зона ще минат квартал "Банишора", Зона-Б18, цялата Витошка яка, Драгалевци, Симеоново, Малинова долина, Княжево, Киноцентър и районът около Централна гара. Там увеличението ще е с до 30-40 лева.

Собствениците на панелки от всички зони пък ще трябва да плащат с 20 лева повече.

След бурни дебати общинарите приеха новото райониране. Един от най-големите противници за скачане на налозите бе синята съветничка Грета Стефанова.

Според нея вдигането на данъците е необосновано, а освен това многократно и премиерът, и кметът обещаваха, че данъците в София няма да се вдигат.

От мнозинството пък посочиха, че през последните 12 години от приетото тогава зониране столицата се е развила и трябва да се отчетат тези тенденции.

"Не вдигаме данъците, а възстановяваме справедливостта", посочи Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ.

Презонирането бе прието с гласовете на ГЕРБ и "Атака", а против него се обявиха СДС, ДСБ и НДСВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
0
 
0
 
! Отговори
МАЛИНА ЕДРЕВА преди 13 години
ТИ МАЛИНКЕ СИГУРНО СИ КОМИСАРКА ОТ НЯКОЕ РАЙОННО ОТ МВР. ТАМ МИЛИЦИОНЕРИТЕ СА И ВДИГАЛИ КРАКАТА В ИМЕТО НА СПРАВЕДЛИВОСТА.*** ГЕРБЕРСКА ШАНТОНЕРКА . НАЛИ ОТ ВАШИТЕ ГРИЖИ ЗА ЛОВЕНЕ НА СНЕЖИНКИ ОСТАВИХТЕ ВЧЕРА БУЛ, БРЮКСЕЛ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ЛЕДЕНА ПЪРЗАЛКА, САМОКОВСКАТА *** УМРЯ ДА СЕ ХВАЛИ ,ЧЕ СОФИЯ Е ПОЧИСТЕНА ОТ ОГРОМНИЯ 5 СМ, СНЯГ .
282
0
 
2
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Честито селяни! Гласувайте пак за Фъндъка и Гърбистите - да ви изгърбят!
281
2
 
3
 
! Отговори
Hetfield преди 13 години
Чакайте сега малко - веднага ви казвам следното... Имате имот в центъра - ами нормално ще се плаща повече. Аз имах 2 имота там. Продадох единия и избягах от този центъра заради всичките селяни дошли в София. Точно това е причината данъците да се увеличават. Аз обаче не мрънкам, защото точно провинцията ме храни. От втория имот си гушкам наем в размер на няколко средни месечни софийски заплати, децата са ми наред. Живи и здрави да сте всички пресели ли се в София.
280
6
 
4
 
! Отговори
3456 преди 13 години
За вас селяните ще има още по-високи наеми и още по-скъпи имоти!Ще работите за нас и ще ни плащате до края на дните си!!!!!!
279
0
 
5
 
! Отговори
Даола преди 13 години
В Драгалевци и Симеоново са най-луксозните къщи с високи огради и басейни - каква втора зона е това - това е зона екстра категория.Всъщност в зоните има различни по качество и цени сгради - това няма ли значение за данъците ?Защо за луксозна кола се плаща повече отколкото за някое WV втора употреба, а за луксозни сгради с всички екстри не ?Както и всичко у нас политиката по отношения данък.сгради също е недомислена.
278
1
 
2
 
! Отговори
Murge&Center преди 13 години
Превозването на *** от Враждебна може да се поевтини, ако се превозва през центъра.
277
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Продавайте в центъра иотивайте в кварталите да живеетe,голяма далавера ще е ,ще спечелите 20 лева на година :)))
276
0
 
7
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Къде е Фандъкова? Нали обеща на Софиянци, че няма да се вдига?
275
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
някой някъде работи против българина избран точно от него самия
274
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И сега какво,Симеоново не е в центъра и да не се наложи за двустайна панелка да се плаща повече отколкото триетажна къща в Драгалевци или Симеоново...
273
1
 
8
 
! Отговори
qusi преди 13 години
E, любовта на Бойко е безгранична! Но любов към какво? Няма да забравя една сутрин, закусвайки, пуснах един от сутрешните блокове, а в него Бойко говори: - Данъци няма да се вдига, народа достатъчно е изстрадал от предишното правителство, няма да го натоварвам допълнително, аз обичам хората и България.... *** лъжлива се оказа. Но маи му се вижда края на това медийно правителство. Съсипват майка България, но младото поколение е умно - просто имигрира
272
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още щом видях как хеликоптерите прелитат над баровските имоти ми стана ясно, че ние обикновенните данакоплатци ще го отнесем..
271
7
 
4
 
! Отговори
do 302 преди 13 години
Не , брадвата си е наточена само за тъпите софийски бекове и дано не са 20лв а 200лв.За нас селяните брадва няма да има.
270
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е по темата, но днес ме сюрпризираха, че поръчките ми на козметика по интернет вече ще ги получавам на митницата и ще плащам ДДС за тях!!!Ей, герберасти, от моя крем и червило ли ще си оправите бюджета, тунеядци ненаядени!! Да има повече за мързеливи депутати, ченгета и чиновници!!Браво, браво, ама на другите избори НИКОЙ НЯМА ДА ГЛАСУВА ЗА ВАС!!
269
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гърбави лъжливи герберасти!! Кви 20, кви 90 лв., бе - в днешния 24 часа пише, че в Зона Б 5 данъка се вдига 50%!!Т.е. , ако досега за тристаен апартамент старо строителство и единствено жилище собственика е плащал 400 лв. данък сгради и такса смет, вече ще плаща 600 лева - УВЕЛИЕЧИЕ 200, А НЕ 20 ЛЕВА!!ЛЪЖЦИ!!
268
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Брадвата днеска в София, утре я очаквайте и в другите градове.
267
1
 
17
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
Помните ли клипа с брадвата,май се оказа верен.
266
0
 
13
 
! Отговори
sofia преди 13 години
ти колега от кое село беше?Като ти вдигат данаците каква алтернатива ти предлагат .Да няма улични кучета ,да има повече градинки или децки градини
265
0
 
4
 
! Отговори
ти преди 13 години
Абе ти би ли ми обяснил 20+ лева за баровците с ПАНЕЛКИТЕ.
264
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имам леля, която живее в "престижния" квартал Лозенец. Някога наистина беше прекрасен. А сега? Да не се налага, но до къщата й се стига само с луноход, а сега, на заледеното може би ще трябва да поръчват хеликоптер. Добре, че на 82 леля все още си катери баирите на крака.