София остава без бездомни кучета. През 2016

Тогава популацията им ще е намаляла с 95%, сочи нова общинска програма
Обновена: 20 юли 2011 08:07 | 20 юли 2011 07:33, Красимир Ангелов
204
София остава без бездомни кучета. През 2016
Снимка: Булфото

До 2014 година бездомните кучета в София трябва да намалеят наполовина, а до края на 2016 година - с 95 процента от сегашния си брой, предвижда общинска програма за овладяването на популацията им, съобщиха от Столичната община пред БТА.

Новата общинска програма обхваща периода от 2011 г. до 2016 година и предстои да се разгледа и одобри от Столичния общински съвет.

В нея като основен проблем в овладяването на популацията от безстопанствени кучета е посочена  липсата на координация на подобни програми в съседните на Столичната общини, временното използване на кучета за пазачи на вили, строежи и гаражи, след което те се изоставят, както и изхвърлянето на улица на домашни кучета или пък на известен брой от новородени кучета.

Ограничаване на размножаването на безстопанствените кучета ще става със засилена кастрация на животните и на броя на екипите на ОП "Екоравновесие" . Ще бъдат засилени  кастрационните кампании в периферията на София и в районите с малцинствено население, както и общината ще купи мобилна клиника за кастрация на кучета.

Освен това ще бъде създадена и електронна база за обработените бездомни кучета. В нея ще се вписват данните от ушната марка или татуировка и мястото, където е върнато кучето.

Общината предвижда още да насърчава осиновяването на безстопанствените кучета и да повиши информираността и културатана отглеждане на кучетата - домашни любимци.

Една от мерките, с които ще се постигне това е провеждането на образователни кампании по училища и детски градини.

Всеки осиновил безстопанствено куче ще може да го отглежда само в границата на дома си, а не около него, както беше възможно досега. За да се предотврати тази практика се предвижда мобилна група по райони да прави проверки за отглеждането на осиновените животни.

Обработените безстопанствени кучета няма да се връщат, ако са иззети от дворове на детски градини и ясли, детски и спортни площадки, училища, здравни заведения, летища или автомагистрали.

Според цитираните данни в подготвената за приемане програма за овладяване на популацията от бездомни кучета броят им през тази година е малко над 9 400.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още по темата: бездомни кучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
1
 
! Отговори
Новини 2016 преди 12 години
Новини 2016.София остава без бездомни кучета. През 2022 г..Дежаву
184
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 12 години
Предлагам тази програма да се приложи върху ***, а кучетата просто дас е избият до крак.
183
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Тия планове са безмислени по една проста причина - сегашните управляващи ще бъдат изритани от общината още наесен.
182
0
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
sashtoto neshto se slychva i s grajdanite na balgaria ,razlika mejdy kychetata i horata 2016 g.niama da ima blagodarenie na edna shaika izmenici v bg .,,oi narod poroben shto si tai zaspal,,blagodarenie na stanishev kostov dogan i shaikata predateli narecheni depytati.
181
0
 
0
 
! Отговори
ceci_ преди 12 години
Страхотно, предполагам че към същата тази 2016 ще е решен и проблемът с детските площадки, градини и ясли. Както и ще са отворени места където пенсионерите ще могат да си прекарват времето по интересен за тях начин.
180
1
 
0
 
! Отговори
Полина преди 12 години
Ще се случи и то защото общината си върши работата, като измисля таива проекти, които да носят дългосрочно решение на проблемите.
179
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
А може би не трябва да ги избиваме, а да ги селектираме? Вижте снимката, а си спомнете и многократно наблюдаваното от вас - уличните кучета рядко са агресивни към хора, но изпитват страшна ненавист към *** !!! Защо не селектираме порода - Софийски уличен защитник - куче към 90 кила със захапка 300 кг, у което да е генетично заложено като види *** да го поваля (при нужда да го смъква от каруцата) и да му прегризва мръсното гърло? Тия кучета ще бъдат безценни за градът ни !!!
178
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Браво за снимката, Днес.бг !!! За мен кучетата са много по-малък проблем - искам нещастницата фъндъкова да излезе и да каже - кога ще бъдат махнати от ЕВРОПЕЙСКАТА СТОЛИЦА СОФИЯ незаконните *** развъдници и вонящите мръсни, незаконни каруци ?!?Вижте добре снимката - това е на пъпа на София - на ъгъла на Евлоги Георгиев и Драган Цанков - *** каруца, без регистрационни номера, натоварена с крадени печка и хладилник, управлявана от двама крастави *** !!!Фъндъкова - докога ?!?
177
0
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
До 179:Ако проблема с кучетата се решава за 5-6 дни, защо предишните правителства не постигнаха НИЩО, защо никой нямаше нито един проект???
176
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поздравления от мен! По-важно е, че се работи по въпроса и има резултат.
175
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как ще остане като кучкарите постоянно завъждат нови улично-домашни кучета ?
174
1
 
1
 
! Отговори
моника преди 12 години
да бе да! Глупости велики се пишат, дали има кой да повярва...
173
3
 
3
 
! Отговори
бау-бау преди 12 години
Браво 176. София трябва да се изчисти и от *** и от селяците-***.
172
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лесно става - внасяме си гладни корейци от КНДР и не за две години, а за два месеца бездомните кучета ще изчезнат
171
0
 
2
 
! Отговори
Burgazlia преди 12 години
vsichki kucheta za Sofia i ciganiti za Plovdiv
170
1
 
1
 
! Отговори
NA преди 12 години
За 5-6 дни едва ли да може да се реши този проблем, искам да попитам поставяше на разглеждане и от предишните правителства, но явно са сметнали да си приберат парите в джоба отколкото да помогнат, браво за общината, 1,2,3 години колкото е нужно, че от 10 години и повече се опитват ама много шмекерии правят и за това аз съм за тази идея, браво на Йорданка Фандъкова и правителството.
169
1
 
1
 
! Отговори
me преди 12 години
Ми моето куче не се разхожда без придружител (освен ако не успее да духне, но това се е случвало само веднъж) . За мен е много по-добре да има регистър, за да не нося паспорт + платения данък всеки път като излизам. И така виновните ще се глобяват, а невинните няма да треперят, щото не знаят какво ново скъпо изискване е родил кметския мозък. И няма да се насажда омраза към всички хора с кучета. Но разбира се, по-лесно е да се правят хайки и да се глобявай всички за всичко. За по-весело.
168
0
 
3
 
! Отговори
Марто преди 12 години
То и преди време за 800 дни щяхме да се оправим...ама.... 95% ? И така да стане, тия 5% след време пак ще направят 100% :)))
167
0
 
3
 
! Отговори
До 182 преди 12 години
Е, ако има регистър, по номера на чипа може да се научи кой си изхвърля домашното куче, кой го пуска да се разхожда без придружител... и ша са глобяваме... ;) .
166
1
 
0
 
! Отговори
me преди 12 години
За съжаление логиката на община е да ограничава не бездомните, а домашните кучета, като поставя все нови и нови препятствия пред стопаните им. Като например слагането на чипове, на които информация освен номер няма. И съответно не служат за нищо, освен че ги има. Информационна система свързваща чиповете с ваксини и данъци няма. И тогава каква е ползата от нея? Никаква. Печели само фирмата, която ги продава. И така е с всичките им идеи. Нямат смисъл. Освен да излъчват увереност и спокойствие.