Паметникът на Съветската армия си остава на мястото

Общинският съвет няма да се моли на правителството да го мести
Обновена: 28 юли 2011 16:23 | 28 юли 2011 16:08,
272
Паметникът на Съветската армия си остава на мястото
Снимка: Булфото

Столичният общински съвет (СОС) не подкрепи предложението на съветниците от СДС и ДСБ за демонтиране на паметника на Съветската армия.

Те искаха СОС да гласува предложение до Министерския съвет за организиране на демонтирането на паметника и съхранението му до окончателно решение за новото място на експонирането му.

Предложението беше отхвърлено, защото съветниците от ГЕРБ се въздържаха при гласуването. Председателят на групата Малина Едрева обясни мотивите им – вече има обявен международен конкурс и иницииран дебат за оформянето на общественото пространство около паметника.

Според двама от вносителите на предложението – съветника от ДСБ Димитър Бъчваров и от СДС Стефан Иванов, предложението не обвързва общината с реалното  демонтиране на паметника.

По думите на Иванов пък Министерският съвет трябва да бъде подтикнат да предприеме  действия по демонтажа му.
Бъчваров посочи, че мястото му е в бъдещия музей на тоталитарното изкуство.

Съветникът Бойко Маринков от БСП каза, че евентуалното преместване на паметника също ще раздели хората, както и сегашното му местоположение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
3
 
3
 
! Отговори
БУДИТЕЛ преди 12 години
ЗА ТЕЗИ 20 И ОЩЕ ГОДИНИ ТОЛКОВА НЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ СЕ ИЗРЕДИХА НА ВЛАСТ ТО НЕБЯХА ПРИСВОЯВАНЕ НА ИМОТИ ТО НЕБЯХА ПРАЩАНЕ НА ДЕЦАТА ИМ ДА УЧАТ В ДРУГИ СТРАНИ ДА СИ УРЕДЯТ РОДНИНИТЕ...АБЕ ВЪПРОСЧЕ КАТОСИ ПРОТИВ ОСВОБОЖДАВАНЕТО ЗАЩО НЕ ОТИДЕШ ДА СИ ЖИВЕЕШ В ТУРЦИЯ ЗАЩО НЕ ИДЕШ ДА ПРОТЕСТИРАШ ПРЕД РУСКОТО ПОСОЛСТВО ДА ПРОТЕСТИРАШ
217
8
 
14
 
! Отговори
до щирлиц преди 12 години
Виж глупчо,през войната Сталин изби повече руснаци от Хитлер,а твоите червени овчари и говедари от БГ произход избиха без съд и присъда почти цялата БГ интелигенция за да останете вие дървените налъми на върха на една държава и да раждате само *** деца с овчарски ген който не може никога да бъде развит във времето затова и сега не можеш да разграничиш доброто от злото затова и сега като всички *** червени предадохте държавата на х.ят на Доган, само че свирките са само за вас .
216
8
 
4
 
! Отговори
щирлиц преди 12 години
до 232:Как да наречем паметника на американските летци тероризирали София?Паметник на Световния агресор и терорист ще му приляга добре!
215
8
 
11
 
! Отговори
въпрос преди 12 години
Абе, къде са фалшивите рускини сега да защитят Паметника? Да ни напомнят (или натякнат по руски), колко трябва да сме им признателни че са ни освобождавали на два пъти?
214
4
 
7
 
! Отговори
някой преди 12 години
Паметникът на Съветската армия си остава на мястото ... засега.
213
4
 
4
 
! Отговори
до 236 преди 12 години
Твоят не са го убили защото *** не ги убиват те са за яздене ***.
212
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Aми как няма да оставят тази гробница,като знаете кой е президента...гоце(БКП)ДС(БС)ДС,КГБ...Кой е мин.председателя...буда(БКП)ДС,КГБ...и цялата комунистическа *** надолу....
211
7
 
8
 
! Отговори
Хитлер преди 12 години
Винаги се съмнявах в коректноста на вестника и ето истината излезна на яве. Мръсни *** аз се чудех защо не ми се отбелязват по някой път минусите които регистрирах срещу путите болшевики, а ето какво е било и вие от ДНЕС.БГ. сте биле *** - *** и се стремите да направите така че народният вот срещу *** и вечно проституираща БСП да изглежда нищожен,мръсни червени вече с нова професия духачи на тромпета на ДПС.
210
4
 
12
 
! Отговори
до 236 преди 12 години
ако дядо ми беше убивалкомунисти щях да съм малко по-спокоен за него,но той,както повечето от жертвите не са убивали никого- в това е драмата на онези убийства,но ти вероятно така си научен от някой от червените убийци ,твой роднина.
209
1
 
7
 
! Отговори
до 225 преди 12 години
Виж сега първо много ми е трудно да споря с хора които ако имаха поне малко доблест и чест нямаше да се изявяват толкова добре в духовият оркестър около бандюгата от турско-*** произход Доган,второ на малоумният никога не може да се противоречи и по математика (ства въпрос за тези 2 % ) защото тази наука не се изучава с говедарска тояга, трето вместо да се изявяваш тук колко си слаб в опита си да събудиш закърнелите ти мозъчни клетки по-добре *** в оборът да нахраниш говедата червени.
208
10
 
7
 
! Отговори
до231 преди 12 години
Убили са дядо ти защото и той е убивал Моя защо не го убиха
207
4
 
6
 
! Отговори
до 225 преди 12 години
егати тъпата червена тиква!имаше ли СДС през 1989г бе тикво?кой ви срина идиотския СОЦ-ЛАГЕР? кой срина соца в БГ ? НАЛИ ИМАХТЕ 110 000 ДС И ЕДИН МИЛИОН ДОНОСНИЦИ? кой невидим враг ви срина соца ,бе тикво пълна с бетон? ВИЕ,ТЪПИТЕ КОМУНИСТИ САМИ СИ СРИНАХТЕ ДЪРЖАВАТА И *** СТАНАХТЕ ...КАПИТАЛИСТИ още на следващия ден. какво СДС ти е виновно,тъпчо? не ставате за нищо освен да сте пед.али .жан ни остави без хляб ипари,гея ни хвърли на турците -тва правите, червени бездарници!
206
6
 
6
 
! Отговори
До чегевара преди 12 години
*** ,на манифестациите се викаше насила,както се манифестираше насила червен ***, а избитите руски калпаци са повече избити от Сталин отколкото от воюването срещу Хитлер,а истината че повечето руска войска е била толкова пияна и невежа че не е знаела на коя територия се намира в нито един момент.И *** научи как се пише "чегевара" защото ти самият показваш колко сте неграмотни и сега в днешно време вие тъпите болшевики.Неграмотноста ти показва защо сте саксофонистите на Доган.
205
8
 
7
 
! Отговори
кпп до 220 преди 12 години
откачени сте всички такива. не трябваше да ви освобождават ни от османско ни от фашистко иго. вие сте си роби по душа. който плюе доброто за себе си не го заслужава. какво ви пречи един паметник - архитектура туризъм ориентир история. гадни антибългари *** долна. предадохте ни на амеркано евреи *** турци и какви ли не.
204
7
 
9
 
! Отговори
.. преди 12 години
230: Какви паметници правят в посолствата си е работа на тези държави. Историческата реалност е такава - американците и англичаните, противно на руснаците са тези които са дали жертви във войната на българска територия. И затова и те, както и руснаците из останалата част на източна Европа имат право на войнишки паметници-костници. Руснаците нямат право на такава у нас, защото червената армия не е воювала на наша територия. Затова и паметникът е нагла манипулация и мястото му е в музей
203
8
 
9
 
! Отговори
до чегевареца преди 12 години
руснаците не били гръмнали никой у нас ? а 30 000 избити без съд и присъда елитни българи след идването на руската армия в българия- тях на кого да ги припишем? моят дядо е сред тях и знам,че не убит преди да дойдат руснаците тук, а след като те дойдоха тук!
202
4
 
0
 
! Отговори
до 229 преди 12 години
ТИ четеш между редовете По твоята логика германците ако искат могат да направят паметник на Хитлер Или турците на Баязид светкавицата.
201
7
 
9
 
! Отговори
.. преди 12 години
227: Паметникът на "янките" е построен с техни пари и се намира на тяхна земя - земята на посолството, над която България няма юрисдикция. Ако искат да са наравно със САЩ, от посолството на Русия могат да приберат паметника на тяхната си земя. Аз лично обаче мисля че мястото му е в музей.А паметници на Червената Армия в цяла Европа има, и те са защото тя е воювала на тяхна територия. В България червената армия не е воювала, и паметникът е нелепа фалшификация, чието място е в музей.
200
6
 
6
 
! Отговори
за 227 преди 12 години
Викахме щото никой не ни питаше какво искаме....сега можем да си кажем - да си *** *** лениноВа еврейте- комунази затрили велика Русия..
199
7
 
7
 
! Отговори
чегевара преди 12 години
До вчера на манифестациите всички викахте БКП БКП КПСС ВЕЧНА ДРУЖБА със СССР А днес плюете държавата която даде най много жертви срещу хитлеризма Почти всяка държава в Европа има паметник на съветската армия Защо червената армия да е окупационна Тя гонеше немците а те бяха и в България ния бяхме техан съюзник от тук войниците им тръгваха за изсточния фронт България им пращаше топли кожухчета и консерви Руснаците не гръмнаха нито куршум ама янките сринаха София и за благодарност имат паметник