Паметникът на Съветската армия си остава на мястото

Общинският съвет няма да се моли на правителството да го мести
Обновена: 28 юли 2011 16:23 | 28 юли 2011 16:08,
272
Паметникът на Съветската армия си остава на мястото
Снимка: Булфото

Столичният общински съвет (СОС) не подкрепи предложението на съветниците от СДС и ДСБ за демонтиране на паметника на Съветската армия.

Те искаха СОС да гласува предложение до Министерския съвет за организиране на демонтирането на паметника и съхранението му до окончателно решение за новото място на експонирането му.

Предложението беше отхвърлено, защото съветниците от ГЕРБ се въздържаха при гласуването. Председателят на групата Малина Едрева обясни мотивите им – вече има обявен международен конкурс и иницииран дебат за оформянето на общественото пространство около паметника.

Според двама от вносителите на предложението – съветника от ДСБ Димитър Бъчваров и от СДС Стефан Иванов, предложението не обвързва общината с реалното  демонтиране на паметника.

По думите на Иванов пък Министерският съвет трябва да бъде подтикнат да предприеме  действия по демонтажа му.
Бъчваров посочи, че мястото му е в бъдещия музей на тоталитарното изкуство.

Съветникът Бойко Маринков от БСП каза, че евентуалното преместване на паметника също ще раздели хората, както и сегашното му местоположение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичките "УМНИЦИ", именно за това мислят и го правят - само да разрушават! Аз се чудя как и Двореца в София не го вдигнаха във въздуха по онова време, за да им се отвори пространство за някой чалга-клуб или хотел! Защо ни направиха умишлено толкова озлобени, инфантилни, питам! Имам за мен отговор - за да ни скапят така, дори и като дори не са очаквали! СЛУЧИ СЕ!
177
11
 
6
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Някой трябва да си отиде завинаги!Или паметника или СОС!Ако се помотат още малко ще ги натоварим заедно за Русия!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
176
4
 
15
 
! Отговори
аз преди 12 години
Абониран си за това, да бъдеш страшно *** и ***! Един културен индивид, колкото и да мрази личности или партии, не би написал този смърдящ и вонящ коментар! Тези, "някакви си строежи", са част от ИСТОРИЯТА, "УМНИКО"! Защо да не се съхранят? Три дни ли или повече се мъчиха да срутят мавзолея на Г.Димитров! и, какво от това! Някой си тотален ***, корумпиран и ***, ама министър - го направи! Само и само да се "докаже" като радетел за ДЕМОКРАЦИЯ"! Всичките "УМНИЦИ", като теб!
175
15
 
5
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
да се събори паметника
174
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И от къде на къде да се бута паметник със средства на данъкоплатците. Аз предпочитам тези десетина милиона, които ще отидат, за да си начесат крастата няколко *** от СДС и новите активни борци - Съюза на репресираните, да отидат за нещо полезно - за болници и училища например. Групичката от кресльовци и отворковци (виж по-горе) имат подкрепата на 2% от населението. Като са толкова отворени, да съберат парите и да платят масрафа за инфантилните си предложения предизборна самореклама.
173
0
 
2
 
! Отговори
aaa-do 197 преди 12 години
v dobrich ima pametnik na han asparuh i dobrotica!!
172
4
 
9
 
! Отговори
До 185 преди 12 години
Като ще им казваш, че сме горди Българи, добавяй, че ти самият си американски ***. И освен този паметник, не забравяй да ги водиш до паметника, който Уорлик построи в София - паметника на американските бомбардировачи, които сринаха София, избиха хиляди хора и още повече оставиха без дом. Там вече с още по-голяма гордост може да се напъваш да им обясниш що за паметник е това и как е възможно такъв паметник да се натрапи на която и да е непоробена държава. И по-кротко, не се напъвай, толкова
171
8
 
5
 
! Отговори
бг преди 12 години
Да го махат тоя Стьопа и на постамента да сложат паметник на Хан Аспарух, че основателя на България е без паметник. СРАМ!!!!!!!!!!!
170
8
 
6
 
! Отговори
Nikola Petkanski преди 12 години
Защо да го местим!? Има заповед за бутането на този паметник! Да го бутнат и забравяме за случката.
169
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука наистина има много луди и сополиви ***.Не им обяснявайте, не си хабете времето. Ще мина на друга новина.
168
7
 
19
 
! Отговори
Nightborn преди 12 години
Поробителя ,казваш........... И колко години ни поробва тоя поробител ?По проста аритметика са 45 . За тия години къде зле,къде добре с малко лишения,малко мизерия,с чакане за кола 10 години а за жилище и повече........ абе ,някак я карахме.Я да видим "новата демокрация" без поробитела какво направи! За 23 години направи 2/3 от живите българи безработни. Разпродаде на *** и Пульо това ,дето "поробителите" го строиха 45 години. И какво излезе ? Нямаме си един поробител,а си имаме много :)
167
12
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Не е нужно да плюем в ничие лице. Просто да премахнем мълчаливо паметника.
166
2
 
8
 
! Отговори
Прав ли съм? преди 12 години
Тук са се изходили почти всички празноглави ***.Бягам!
165
14
 
5
 
! Отговори
седесар преди 12 години
Ей,хора! Кога най-сетне ще сринем руските паметници в България? Да плюем в лицето на русите!
164
10
 
6
 
! Отговори
някой преди 12 години
Ето сега лъсна мутрокомунистическото лице на ГЕРБ!Вече напълно ми стана ясна про-Кремълската подлизурска политика на Бойко Борисов и неговата партия и правителство - досега само външно ми приличаше на Тодор Живков. Сега се убедих напълно че той е негово точно копие.Спокойно може да приеме името Тодор Живков II.И май не съм само аз с това убеждение. А на Запад не са ***.Значи така - паметникът на Съветската армия си остава на мястото ... засега.
163
4
 
5
 
! Отговори
хитлер до русофилите преди 12 години
сигурно с ракия сте са напили
162
2
 
3
 
! Отговори
aaa-do 162 преди 12 години
ami misleh 4e tuka mozhe svobodno da si izkazhezh sobstvenoto mnenie!!nali zatova sa tiq komentari,za da mogat horata da si kazvat mneniqta!!ne balvam seira kakto si pisal!!nemislq, 4e trqbav da sakarame zaradi edin pametnik!!tova e istoriqta na bulgaria,nikoi nemozhe da q promeni!!dano bulgaria se opravi,da tragnem kam po dobro!!:)
161
7
 
7
 
! Отговори
хитлер до 186 преди 12 години
а аз обичам яко да хвърлям русофили като теб в концлагери
160
3
 
5
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
Обичам да ходя във Факултето. Там *** ме праскат здраво. Кеф дава.
159
9
 
9
 
! Отговори
... преди 12 години
тука пишат само алкохолизирани русофилски продажни дупета :)Да си го заврете тоя "паметник" в дупетата продажници червени долни :)Като идват чуждени и ще им казвам:Ние сме горди българи и си уважаваме историята и затова си пазим паметника на поробителя ни, въпреки, че е по-голям дори от паметниците на нашите национални герои...Много сме горди няма що - да се гордеем с поробителите си :)))