Подменят 1/3 от автобусите в София и тролеите, но до 2015

Пускат нови карти за пътуване и билети "паркирай и пътувай" в метрото
Обновена: 1 фев 2012 06:58 | 31 яну 2012 21:40,
56
Подменят 1/3 от автобусите в София и тролеите, но до 2015
Снимка: архив, Булфото

Амбициозна четиригодишна програма на Столичната община предвижда промени във видовете карти за пътуване, зоните за паркиране и обновяване на градския транспорт.

Мерките по програмата, която предстои да влезе за обсъждане в Столичния общински съвет, ще се реализират до 2015 година, съобщи зам.-кметът Любомир Христов.

През следващата година предстои внедряването на електронната система за таксуване и в автобусния транспорт, с което ще приключи поставянето на системата в целия градски транспорт.

Всички карти в градския транспорт до средата на тази година ще станат електронни, предвижда общината.

Изключение ще са само картата за един ден за всички линии и картите, които важат в цялата страна.

От началото на март ще започне предлагането на семеен пакет за родител и ученик, в който картата за пътуване за всички линии за двамата ще е с обща цена 60 лева.

Освен това ще има и бизнес пакет за фирми и служителите им, които са с над 50 души персонал. Ще се въведе и карта за метрото за двете му линии с цена 35 лева.

Ползването на картите с намаление за ученици и студенти през учебната година вече няма да изисква носенето на документ за това, че лицето учи през двата срока, а след еднократно въвеждане на данните в началото на годината.

Общината предвижда да се даде право на обучителите на кучета водачи да ползват безплатно градския транспорт.

От пролетта от употреба ще отпаднат талоните за пет пътувания, комбинираният билет за метро и наземен транспорт, петдневната карта за всички линии, месечните и тримесечните карти за една и две линии, месечните карти за две линии, тримесечните и шестмесечните линии за ученици, студенти и пенсионери.

От същия период предстои увеличаването и на глобата за нередовен пътник от 10.00 на 20.00 лева.

До две седмици в интернет страницата на Центъра за градска мобилност ще бъде пуснат калкулатор, с които всеки може да пресметне кой документ за превоз ще му е най-изгоден.

До края на 2013 година ще се завърши подмяната на тролейбусите в столицата, а с друга част - ще се изгради нова трамвайна линия от Духовна семинария през "Дианабад" до "Дървеница", както и ще се обнови изцяло трамвайното трасе по бул. "България".

С подготвен от общината в момента проект, с който ще се кандидатства през следващия програмен период на ОП "Регионално развитие", ще се строи тролейбусна мрежа, а част от проектираните 10 нови трасета ще се финансират и с бюджета на общината, посочи Христов.

През тази година ще влязат в експлоатация продължението на първа линия на метрото до бул. "Цариградско шосе" и втората линия - от "Обеля" до бул. "Черни връх".

Общината прогнозира, че тогава половината от пътуващите в надземен транспорт в тези направления ще ползват метрото, а половината от ползващите автомобили пак в тези участъци също ще пътуват под земята.

През 2014 година ще започне строителството на третата линия на метрото от "Овча купел 2" до бул. "Вл. Вазов".

Една трета от автобусите в София ще бъдат подменени за следващите четири години. Толкова са тези, които в момента се движат и са на възраст от 20 до 27 години.

Предвижда се да се преработят част от маршрутите на сега съществуващите линии,
както и пускането на 12 нови с цел подобряване на достъпа до метрото и до ключови спирки на градския транспорт.

Общината води разговори с регионалното министерство за промени в наредбата, регламентираща обособяването на бус-ленти. В момента такива се разчертават само при повече от три платна за движение в едната посока, а общината иска да може да се обособяват и при две платна за движение.

Столичната община ще работи по изграждането на места за паркиране между дърветата по няколко столични булеварда, където в момента заради паркирани автомобили е заето цяло платно от пътя. Един от тези булеварди е "Евлоги и Христо Георгиеви".

Христов обясни, че такива паркоместа ще се правят само там, където е възможно.

В частта "Синя зона" се предвижда сега съществуващата да се раздели на две части - синя и зелена зони.

Разликата ще е времето за разрешено паркиране - при първата -  до два часа, а при втората - до четири, както и времето на действие - от 8.00 до 20.00 ч. в "синята", а от 8.30 до 18.30 ч. - в "зелената".

С пускането на паркингите по метростанциите ще се въведе и системата "паркирай и пътувай" с облекчена цена за ползващите метрото като алтернативен превоз за придвижването им в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За бус ленти трябва да се признаят релсовия трамваен път, и да може да се ползват като такива от другите линии на градския транспорт ;)
41
3
 
3
 
! Отговори
Мислещ преди 12 години
Абе, хора, вие в ред ли сте? Един пише, че е висшист и взима 400 лв. и че държавата му е крива. Чакай бе, пич, ти, както се вижда, си неграмотен. Представям си какво ти е висшето и каква ти е тапията. Да не говорим за стойностите в нея. Щом не можеш дори да пишеш правилно, къде си тръгнал да се буташ? И да искаш повече пари? С какво си ги заслужил? Стига гледал другите държави. Там стандартът е друг. Стига били слепи овце всички, писна ми от ограничени българи, които само реват!!!
40
4
 
6
 
! Отговори
555 преди 12 години
Тия *** мръсни ще премахнах най-използваните карти, и най-удобните. Но затова пък ще ни предложат някакви супер неудобни (и сигурно три пъти по-скъпи), и ГОЛЯМА РЕФОРМА, направо падам!!!
39
2
 
4
 
! Отговори
boy преди 12 години
***, разбира се че на село е по-добре. За калта...., не съм сигурен къде е повече :))
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 45 Какво правиш тук стой си на село , там калта е по малко нали
37
5
 
3
 
! Отговори
Студ преди 12 години
Айде бързо бивши агенти на ДС, комунисти, социалисти и всякакви такива - плюйте да замажете положението! В никакъв случай не трябва народа да разбира, че това правителство си върши работата. Айде знам, че дори и на такава хубава статия ще измислите нещо. Вие сте царе на тия неща, нали? А пък относно колко сте, лесно ще ви преброим - колкото неудобрения има коментара толкова са и социалистите. Хубав ден и се обличайте да не измръзнете, че вече сте на изчезване.
36
8
 
9
 
! Отговори
boy преди 12 години
Вчера бях в София - мале мале, как живеете там бе хора?!?! Чакам на една спирка тролей, идва то локва 2метра до вратата, лед, мизерия. Блъсканица вътре, студ. Не може да се върви нормално по улиците от паркирани коли и лед. Това ли ви е най-хубавия град?!?!? ГЕТО!!
35
4
 
7
 
! Отговори
Веско преди 12 години
От сатията разбирам, че простата сметка от частен характер за учителката по Руски език Йорданка Асенова Фандъкова е;Приходи в Лихтенщайн, Андора, Люксембург от дейности:1. Топлофикация, 1млн.2. Чистота, 2млн.3 Паркинги, 1 млн.4. разрешителни, 1 млн.5. други 1млн..........................................Сметката е проста за Снегурочка......Софийските кучета си лаят, аз не съм от тук. Искам да оправя децата си с апартаменти, вили на морето, хотел на Боровец и дача край Москва.А за Шопите ДГД......
34
2
 
11
 
! Отговори
Демократи преди 12 години
Нова тесла ни готвят демократите на ГЕРБ с новите правила за Синята заона. ОчевАдно е, че Синята зона е направена не за улеснение на гражданите, а за да може мафиотската фирма стопанисваща Синята зона да ни пие кръвчицата. Както върви до 5-10 година повече от половината София ще стане Синя зона, а до 20 години в цяла София ще има Синя зона и всичко това лицемерно представено като грижа за гражданите. Аман от демократи!
33
2
 
18
 
! Отговори
Кольо от Люлин преди 12 години
Новината ни демонстрира голямата корупция в общината и естествено менталната слабост на трудоустроените провинциалисти там. Иначе Направо не се живее вече в София!Страхотен град беше някога!Сега е тотална *** съсипана напълно!Страхотни сгради,места и заведения изчезнаха заместени от нови супер грозни сгради!Никаква романтика не остана!Навремето го ударим на джамбурета по кръчмите из центъра и като си зарежа колата не се сещам да я прибера по една седмица!Сега никакви места за паркиране,паяци,сини зони и абсолютна свинщина!И навсякъде се напълни с миекащи ***!Направо ми се реве!
32
1
 
10
 
! Отговори
dede преди 12 години
Лакоми ***!.., - как един ден хубаво ще ви горят новите тролеи абтобуси и т. н..
31
1
 
19
 
! Отговори
Демократи преди 12 години
Въртят, сучат и пак ще ни вдигнат цената на пътуването с градския транспорт. Щели да премахват месечните и тримесечните карти за една линия и две линии - че това са най-използваните карти! Свега какво, ще трябва да се купува карта за всички линии ли? Типично за демократи, каквито са всички управлявали в България от 22 години насам.
30
2
 
17
 
! Отговори
Гергана преди 12 години
Тъкмо се чудех защо отдавна не съм я чела тази "новина". От една година през месец я въртят. Що ли някой си мисли, че имаме амнезия???
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тю, тъкмо започнах да се безпокоя, че вдигат САМО горивата, тока, парното, водата, хранителните стоки, но сега съм спокоен.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА НА БЕНИ !!!
27
2
 
8
 
! Отговори
Бени преди 12 години
ОДА ЗА ГЕРБ И СВЕТИ БОЙКОПърдиадаПърдете, братя, без стеснение,... не се измъчвайте от зор.Защо ви е ограничениетам, дето нужен е простор?Защо ви трябва да се стискате?Пръднете си със силен глас,със тон и тембър, както искате -тенор, сопрано или бас.Пърдете бавно, във андантеили в алегро, в ритъм жив,ту нежно, мазно, тип глисанте,ту рязко - във речитатив.Пръднята е физиологияи рядък кавалерски жест.Във нея няма демагогия,а доблест, рицарство и чест.По принцип тя е облекчени
26
5
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
Аз съм млад не-висшист работещ в София за 900 лева. Не са ти виновни от Градския транспорт, че си некадърен.
25
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей тази Фандъкова как излъга всички, а?! Добра ученичка и послушковица на Б.Б. излезе няма спор.Нека сега всички Софиянци да се радват отново на грАДСКИ ТРАНСПОРТ, защото обещанието доколкото помня, беше д асе закупят нови 150 тролейбуса през 2012 и 80 автобуса, но гледам те си удължават мандата хората за да може обещанието да хване дикиш, ама народа просто *** ***, не ми се говори колко е ***!Заслужават си го!
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мда каква излезе тя - еднаголяма тлъста лъжа на ГЕРБ това излезе.Излезе, че искат да вземат и пари от сребърният фонд (пенсионният) и там натрупаните 2 млрд. и тях да изцоцат, та това е ГЕРБ, и да Настоящите > Предишните (по-големи крадци, по-големи мошеници, по-***)
23
8
 
14
 
! Отговори
хаха преди 12 години
още един мазен удар за някои хора, ще се купят автобуси за по 10000 а ще се покажат, че са 100000 лв. а от горе на всичко ако знаехте какви субсидии се получават в тази сфера особено далаверите със пенсионерските карти и инвалидите ще ви падне шапката