Мощен трус събуди цяла България

Епицентърът му е бил на 9 километра северно от Перник
Обновена: 22 май 2012 09:48 | 22 май 2012 03:05,
1814
Мощен трус събуди цяла България
Снимка: Reuters

Земетресение от 5,9 по скалата на Рихтер разтресе западната част на страната.

Епицентърът е бил на 9 километра северно от Перник, съобщава Националният център по земетресенията в САЩ.

"Магнитудът е между 5,8 и 5,9 по Рихтер, а земетресението е плитко в активен сеизмичен район, какъвто е районът на Перник", коментира за Dnes.bg директорът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев.

И сега има много последващи трусове, което би трябвало да означава, че най-силното земетресение е отминало, заяви още Милошев.

Имало е два последователни труса, като втория е бил по-слаб от първия. Около 4 и 30 часа последва още един вторичен, но по-слаб трус с магнитуд от 4,9.

Най-засегнати са районите около Перник и София, обяви пред "Фокус" вътрешният министър Цветан Цветанов.

"Към настоящия момент няма пострадали и загинали, което е най-доброто като новина. Има обаче паднали мазилки, комини.

При БДЖ в момента всичко е в изправност, няма нарушения на линиите. Летищният комплекс е в нормално състояние. Електропреносната мрежа е в нормално състояние.

По-задълбочени огледи ще може да се направят в светлата част на деня", каза министър  Цветанов.

Шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов обяви, че при тях били постъпили сигнали само за повредени стени, комини, мазилки, счупени прозорци.

"Всички екипи са на терен, целият състав на пожарната е събран и е по улиците", каза комисар Николов.

Към 04.00 само трима човека, вдигнали високо кръвно, са постъпили в "Пирогов". Болницата функционира нормално, лекарите са по местата си, сред пациентите няма паника, съобщиха от здравното заведение.

Трусът беше усетен много силно в София, стотици хора излязоха по улиците.

"Беше страшно, всичко се разлюля. Всички шкафове - отворени, падна ми пастата за зъби в банята" , оплака се жител на столичния кв. "Илинден".

"Счупиха ни се чашите от сватбата", разказа пред Dnes.bg друг столичанин, слязъл пред блока. По улиците бяха излезли и софиянци от първите етажи на сградите.

Цели семейства потеглиха нанякъде с колите си - или да се поразходят след стреса, или да се подслонят при близки и роднини по долните етажи.

Стотици излязоха и по улиците на големите градове в страната. Силно трусът е почувстван в Пловдив, Пазарджик, Велинград и Бургас.

Земетресението е усетено и в съседна Гърция, в Сърбия и Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1814
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
 
1
 
! Отговори
До 1581 преди 12 години
хахахахаха е, ти като си некадърен аутсайдер тези които могат винаги ще ти се струват мафиоти
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами ето една от причините да има земетресение.Просто квесторите от вчерашната матура по литература са видяли резултатите.
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Мощен трус събуди цяла България"- от кога София и Перник са "цяла България"?
0
 
3
 
! Отговори
do 1581 преди 12 години
Абе ти си редко *** човек
4
 
2
 
! Отговори
ПРОРОК преди 12 години
Сега сектантите ще си наизскочат от дупките и ще почнат да писукат какво знамение е видяла България хахаха
11
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Така е,ще има земетресения и какви ли не бедствия.Хората в София и в цяла България трябва да се разкайват за греховете си и да се обърнат към Всемогъщия Господ Бог и да поискат прошка от Него.Ние сме безсилни и безпомощни пред природните стихии и бедствия,но и те са създадени от Бог.Хора,опомнете се и се покайте!Слава на Бога,че трусът не е беше много силен иначе,щеше да има и срутени къщи и блокове;а и пострадали или загинали хора.Земетресението си беше плашещо,трябва да се каем,иначе лошо....
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не съм "мафиотизиран ***", а млад човек, чийто родители са слугували в чужбина 15 години, за да си построят малката къща на село, както впрочем и много други хора! И все пак не ти пожелавам да гориш в АДА!!!
3
 
1
 
! Отговори
земетресение преди 12 години
А като ти спре тока, какво като имаш 16 колони, ако се разцепи земята точно под твоята къща, ти да не мислиш, че си богоизбран и си се предпазил от всичко, аман от самозабравили се като теб егоисти!
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕЙ, ПАРАНОИЦИ, ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО БЕШЕ СЛАБО. ДОРИ ТОКА НЕ СПРЯХА. НЯМА РАЗРУШЕНИЯ, НЯМА ЖЕРТВИ. ВСЕ ЕДНО СТЕ ПРЕЖИВЯЛИ АПОКАЛИПСИСА!!!!!!!!!
3
 
5
 
! Отговори
Разтърсена преди 12 години
Цяла София, а не цяла България! Що за заглавие!
3
 
21
 
! Отговори
До 1573 преди 12 години
Изключително грозен коментар си написал, човек - знаеш ли колко хора има, които с честен труд са си построили къщите сами? Спрете с тези клетви, защото всичко се връща, но по-лошото е, че негативната енергия остава около всички нас...
1
 
30
 
! Отговори
1234 преди 12 години
Информационното безобразие тази нощ бе ненадминато.Не мога да си обясня как CNN може да даде инфолмация 10 мин . след труса ,а у нас първата информация да се появи в 4 30 часа по канал 3.През 1977 год. почти веднага след големия трус се даде информация къде е епицентъра и МВР -служители бяха сред хората за да обясняват какво да се прави.При сегашните технологии това е непростимо.Добре ,че няма жертви ,но стреса си казва думата.
2
 
1
 
! Отговори
Deny преди 12 години
Хора при вас положението как е ? и като гледам нас от доста време не ни е люляло .Жал ми е за италианците през 15 минути .
3
 
4
 
! Отговори
Ангелова преди 12 години
И в Плевен беше доста силничко. разтресе се леглото и гардероба започна да се друса. Живеем на 6 - ия етаж и определено се поуплаших доста.
6
 
5
 
! Отговори
az sim преди 12 години
znaete li cacvo shte vi caja pic az,ns che jiveq v chujbina i ne sim usetila tova coeto vie ste usetili i ste se uplasili,no sim siprichastna cim vasheto stradanie,no mislite li che e redno tuc da pishete tochno sega coy cacva cishta si e postroil,da se obijdate,mislite li che e redno imenno tocno sega i tuc da go pravite....Blagodarete se na GOSPOD che ste jivi i zdravi i che sred vas nqma postradali i mirtvi,ama pac sthe caja ce prostotiqta na bilgarina cray nqma cadeto i da e po sveta.......
1
 
7
 
! Отговори
Имащоя преди 12 години
Аз съм от Бургас и по това време бях буден, не съм усетил минимално трусове
2
 
5
 
! Отговори
страшно преди 12 години
адски беше страшно
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Беше страшно, всичко се разлюля, падна ми пастата за зъби в банята" ХАХАХАХАХАААААА
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе кой нормален ще ти влезе в Интернет да види кво стана. То ти си в шок, най-много едно радио да пуснеш, пък камо ли във ФБ да влизаш. Ало, репортерите, още не сме толкова богати като американците Интернет да имаме всички и навсякдъде. В 4 чака още не се бяха мобилизирали тия ***..Ама интернета пълен. Да бе, аз се клатя, икони и книги падат, ама Интернета отварям..***!
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В къща сме. В 3 часа пуснахме радиото. Никоя от станциите не предаваше нещо да се е случило, телевизията си излъчваше турските сериали. Вместо да съобщят по всички телевизии и радио, те взели, че написали в Интернет и 1000 репортера съобщили за земетръс. Айде да питам тези, които компютри нямат как са разбрали. Ало, не всички сме млади и имаме Интернет в нас. Тооо докато си влезеш във ФБ комина вече ще е паднал. Не дават по радиото, ама бързат по Интернета. Да бе, аз станах и на лаптопа отидох..