Булгаргаз врътва кранчето на "Топлофикация", пък тя на водата

Дълговете на столичното парно за газ били за над 150 млн. лева
Обновена: 26 юни 2012 13:11 | 26 юни 2012 13:11,
86
Булгаргаз врътва кранчето на "Топлофикация", пък тя на водата
Димитър Гогов. Снимка: архив Булфото

Клиентите на "Топлофикация-София" може да останат без топла вода от юли, ако дружеството не плати натрупаните си задължения към "Булгаргаз", категоричен е изпълнителният директор на газовия доставчик Димитър Гогов.

По думите му столичната топлофикация дължи около 150 млн. лева и това я превръща в най-големия длъжник на обществения газов доставчик.

"Ако до 2 юли следобед "Топлофикация-София" не заплати заявеното си количество газ, за нас заявката е нулева и няма да подаваме газ", предупреди днес Гогов.

На "Топлофикация-София" вече е изпратено предупредително писмо, че е възможно спиране на подаването на газ, но отговор няма, посочи той.

"Как "Топлофикация" извършва дейността си, не мога да отговоря", каза Гогов. Според него дружеството може да използва друго гориво за подгряване – мазут, например.

Директорът на "Булгаргаз" не уточни обаче точната сума, която ще трябва да плати отоплителното дружество, за да продължат газовите доставки.

Той спомена само, че задължението към тях трябва да намалее драстично.

По думите на Гогов, ако "Топлофикация-София" не осигури на "Булгаргаз" необходимия паричен поток, дружеството не би могло да се разплати с доставчиците си за купуването на природен газ.

В момента по сметките на "Булгаргаз" нямало достатъчно средства за закупуване на долари за разплащане на природния газ от доставчиците до 12 юли.

Според Гогов теоретично е възможно още от първите дни на юли дружеството да изпадне в несъстоятелност, но "Булгаргаз" разполага и с договорената кредитна линия, която досега не е използвана.

Освен столичната топлофикация на Булгаргаз дължат суми още "Топлофикация Плевен" - 6 млн. лв. , "Топлофикация Бургас" – 8,7 млн. лв. и "Топлофикация Враца" - 700 000 лв.

Общо задълженията към доставчика са 165 900 000 лв. Димитър Гогов отбеляза, че останалите клиенти на "Булгаргаз" имат много по-малки неизплатени задължения и за пренебрежимо малки просрочия в сравнение с топлофикациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 години
бърз фалит за крадците от топлоФЪКация
72
0
 
1
 
! Отговори
генади преди 11 години
какво са виновни клиентите, та ще им спират топлото? те са си платили за всичко! виновни са управниците на топлофикацията / без вальо топлото/! да си търсят парите от тях! ако им спрат топлото, незабавно да заведат дело за нарушаване на договор за доставка! както топлото съдят клиенти за неплатени сметки, така и клиентите да съдят топлото, за нарушена доставка! бъдете европейци, сега е момента да си го върнете!
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой се къпал - къпал се, другите да побързат че на 2.7.2012 ще бъде късно.
70
0
 
0
 
! Отговори
до 79 0т 81 преди 11 години
Грешка до 79
69
0
 
3
 
! Отговори
до 80 преди 11 години
Ти си на далавера , аз за 60 кв.м ,зимата не платих сметка по-малка от 350 лв. , най-високата ми беше 468 лв. средно идваха по 370 лв.
68
0
 
3
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До 77, Ти България за нормална държава ли я смяташ? Не можеш да сравняваш нито Австрия, нито Швейцария с нас, защото те най-вече има друг начин на мислене. Да не говорим колко различни са им политиците и каква икономика имат..При тях няма решим на тока, защото хората са чували за диверсификация, но при нас ще има и на тока, и на газа, и на водата...Доставчиците са едни и същи от векове насам. Цената на тока като скочи => цената на всичко друго скача също. Така, че не се надявай много, много
67
0
 
2
 
! Отговори
5678 преди 11 години
А тази Атомна централа с какво ще се охлажда? През Кремиковци минава ЕДНА ГОЛЯМА И ПЪЛНОВОДНА РЕКА, да ти е кеф да се удавиш....
66
3
 
3
 
! Отговори
7 преди 11 години
Клиентите на Топлофикация-София" може да останат без топла вода По добре ще бъде, да останем без София, тогава България ще се оправи.
65
0
 
4
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До 74, Може и така да е, но въпросът е че това ще отнеме години. Докато в Белене, вече са инвестирани адски много пари и реакторът може да заработи до 4 години. Инвестицията ще бъде избита за 20-30 години и след това централата има живот от около 30-40 години, които ще работи само на печалба. Не знам какво повече има да се обяснява това. Ит ис а win-win ситуация, при която се откриват много нови работни места, осигурява ни се енергийната незасисимост и се подобрява икономиката.
64
0
 
1
 
! Отговори
Atom преди 11 години
Ако се направи една атомна ел.централа на територията на Кремиковци ще има и евтин ток и евтина топлоенергия и ще се отърве София от зависимостта от газ, Булгаргаз, Топлофикация и тъй ще се изнася по-лесно и ток към Македония, Албания, Италия и т.н.!
63
6
 
2
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Без Белене ни предстои тази цена да нарастне и да нараства, каза Станишев. Голяма хапка ще да е това Белене.Ако толкова беше загрижен за България и българите при този икономически рай на местно и световно ниво нямаше да остави половин млн пенсионери със 136 лв пенсия още толкова с 200 - минимална заплата 240 лв - за това да се беше погрижил а не за неща които ще загробят няколко поколения.КОМИСИОННИ се нарича мъката за Белене.
62
1
 
7
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До 71, Е, ти съмнявал ли си се някога, че Боко може да бъде пипнат? Той е чист, винаги по всички въпроси! Той е чист при отказа от АЕЦ Белене, въпреки, че благодарение на него се отказахме от изграждането на нова централа. Той е чист и при всичките столични земи дадени на безценица на тоя и ония. Той е чист и при написването на закона за горите, който се сгромоляса с гръм и трясък и добре че бяха протестиращите, че кукличката Плевенлиев реши да наложи вето..Всички винаги са кристално чисти...
61
1
 
5
 
! Отговори
ентъртейнър преди 11 години
Впечатляващо наистина- Съмнения за грандиозни измами в Екоравновесие в последните 6 г. при "борбата" с кучетата - Б.Б. чист, никъде неспоменат въпреки че е бил кмет- огромно задлъжняване на Топлофикация, което не е станало за година - Б.Б. пак чист- съмнения за далавери в Общинска банка - Б.Б. пак чист.Днес в Бг. не е нужна аудиенция от папата или прокуратурата - достатъчно е да държиш медиите.
60
5
 
7
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Teпърва всички, а не само софиянци трябва да се подготвим за режим на тока, водата, и парното. Политикава водена от ГЕРБ през последните 3 години (отказа от АЕЦ Белене, отказа от Набуко, всичките руски изисквания по проекта Южен Поток и т.н.) ще докара държавата до пълен крах. Освен, че в следващите няколко години цените ще се покачат поне 3-4 пъти, не се знае дали изобщо ще имаме достъп до тях неограничено както сега. Както нямамеАЕЦ Белене и като затворим АЕЦ Козлодуй - ще има да плащаме яко!
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако премахнат посредниците Овергаз и Булгаргаз, цената на газта ще падне поне наполовина.
58
0
 
2
 
! Отговори
иво преди 11 години
Sorry , но не по моя вина.Такоито се подменят целите и струват по 50-60 лв. единият. Кой печели от тази далавера.И кой ще сезира Прокуратурата, защото май и те се пържат на същият огън.
57
0
 
6
 
! Отговори
иво преди 11 години
Отново нещо не разбрах?Булгаргаз ли ни е доставчик на газ или руската страна?Не разбрах и как Булгаргаз няма средства да се разплати и с руските ДОСТАВЧИЦИ.И като прибавиме и Дружествата за топлинно счетоводства , не станаха ли много маймуните на нашият клон. Така , че ако променят Законът за енергетиката и в Парламента няма лоби за тях , ами почнете с това. Защо някакво дружество за т. счетоводство ми предлага топломери само със сменяеми батерии за няколко лева , а Техем ни снабди такива
56
0
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Съд до дупка трябва - ако си редовен платец спрат ли ти водата, тока, кабелни... ; държавни институции, които бавят документи извън законовия срок; лишаването ни от правото на медицински услуги в пакета от НЗОК с оправдания няма направления или тем подобни....Трябва да си отстояваме правата! Ти си плащаш - длъжни са да ти осигурят платеното!
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 62:*** като Бойко си и ти :)Ей, навъдиха се клоуни навсякъде, ама момчето май психическо отклонение има, жалко...много жалко. Всеки ден срещам по улицата хора, които сами или си говорят или се опитват по някакъв начин да привлекат вниманието. Накараха народа полудее, бре! Марк не се тревожи, взимай хапчетата по рецептата и се надявай друга власт да дойде, че да възроди отново лудниците и прибере отново лудите, че навсякъде плъзнаха и по улиците, и във форумите и най-вече в правителството
54
0
 
6
 
! Отговори
само в Бг преди 11 години
Няма държ. институция в Бг ,която да е ---КОРЕКТНА !Да му мисли народа !