Булгаргаз врътва кранчето на "Топлофикация", пък тя на водата

Дълговете на столичното парно за газ били за над 150 млн. лева
Обновена: 26 юни 2012 13:11 | 26 юни 2012 13:11,
86
Булгаргаз врътва кранчето на "Топлофикация", пък тя на водата
Димитър Гогов. Снимка: архив Булфото

Клиентите на "Топлофикация-София" може да останат без топла вода от юли, ако дружеството не плати натрупаните си задължения към "Булгаргаз", категоричен е изпълнителният директор на газовия доставчик Димитър Гогов.

По думите му столичната топлофикация дължи около 150 млн. лева и това я превръща в най-големия длъжник на обществения газов доставчик.

"Ако до 2 юли следобед "Топлофикация-София" не заплати заявеното си количество газ, за нас заявката е нулева и няма да подаваме газ", предупреди днес Гогов.

На "Топлофикация-София" вече е изпратено предупредително писмо, че е възможно спиране на подаването на газ, но отговор няма, посочи той.

"Как "Топлофикация" извършва дейността си, не мога да отговоря", каза Гогов. Според него дружеството може да използва друго гориво за подгряване – мазут, например.

Директорът на "Булгаргаз" не уточни обаче точната сума, която ще трябва да плати отоплителното дружество, за да продължат газовите доставки.

Той спомена само, че задължението към тях трябва да намалее драстично.

По думите на Гогов, ако "Топлофикация-София" не осигури на "Булгаргаз" необходимия паричен поток, дружеството не би могло да се разплати с доставчиците си за купуването на природен газ.

В момента по сметките на "Булгаргаз" нямало достатъчно средства за закупуване на долари за разплащане на природния газ от доставчиците до 12 юли.

Според Гогов теоретично е възможно още от първите дни на юли дружеството да изпадне в несъстоятелност, но "Булгаргаз" разполага и с договорената кредитна линия, която досега не е използвана.

Освен столичната топлофикация на Булгаргаз дължат суми още "Топлофикация Плевен" - 6 млн. лв. , "Топлофикация Бургас" – 8,7 млн. лв. и "Топлофикация Враца" - 700 000 лв.

Общо задълженията към доставчика са 165 900 000 лв. Димитър Гогов отбеляза, че останалите клиенти на "Булгаргаз" имат много по-малки неизплатени задължения и за пренебрежимо малки просрочия в сравнение с топлофикациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
6
 
! Отговори
Ники преди 11 години
От сайта изтриха линка към доклада за огромните задължения на общински и държавни фирми,защо?за кой работите ?нали за хората как никой журналист не се сети да иска доклада от общината за да видят хората истината,а не да четат лъжите от Топлофикация-София!!!
52
1
 
2
 
! Отговори
лъжат преди 11 години
от месец насам се знае, че водата ще я спират през юли за планова профилактика
51
1
 
6
 
! Отговори
мими преди 11 години
Много хора не ползват отопление, но имат сметки за плащане
50
1
 
6
 
! Отговори
45 до Марк преди 11 години
За теб глупости защото явно нямаш допир до тях.Но няма вечен бизнес нали знаеш?Ще дойде ден и ти ще паднеш от високото.Чак тогава ще разбереш за какво ти говоря.Пожелавам ти да се сблъскаш с мижитурките на които е дадена власт.Те нито четат закони,нито стават за друга работа,но със сигурност могат да ти скъсат нервите с безумните тълкувания на наредби и закони
49
0
 
7
 
! Отговори
Лора преди 11 години
Сега е момента да се повдигне и въпроса за строежа на АЕЦ "Белене"! Как биха могли днешните управляващи да ни гарантират електроенергия и отопление, след като сега, когато все още си имаме Козлодуй всяка година ни вдигат сметките и пазара не е регулиран!?
48
0
 
3
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Марк хората от бкп са и в пп гроб
47
0
 
2
 
! Отговори
Валио Топлото преди 11 години
Имам си наследници.
46
0
 
7
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Ето вижте кой не си плаща сметките за по 1 966 595лв.,това са общински и държавни фирми но никой не ги преследва и съди но пък съдят и тормозят обикновените хора който искат но не могат да си плащат огромните надути сметки ,
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Марк е платен драскач на Бойко! Нека бойкотираме коментарите му!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЯМА ДА МОГАТ ДА СПРАТ ГАЗТА, МАКАР ЧЕ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ! НАЛИ ЩЕ НАРУШАТ ПР ПРОЕКТА НА БАТЕ БОЙКО - СОФИЯ. ТОПЛОФИКАЦИЯТА НА СОФИЯ БЕШЕ ПРЕХВЪРЛЯНА КАТО ГОРЕЩ КАРТОФ ОТ ДЪРЖАВА НА ОБЩИНА И ОБРАТНО. АКО НЕ Я ПОМПАХА С ДЪРЖАВНИ ПАРИ И АКО В СОФИЯ НЕ УПРАВЛЯВАШЕ ГЕРБ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА ФАЛИРА. ЗА ДА НЕ СТАНЕ ИЗМИСЛИХА Т.НАР ЕНЕРГИЕН ХОЛДИНГ - В НЕГО ВЗЕМАТ ПАРИ ОТ ПЕЧЕЛИВШИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОТИРАТ ГУБЕЩИ. КОМУНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ
43
0
 
5
 
! Отговори
Барут преди 11 години
Марк, да беше казал, че си от кликата на управляващите още в самото начало, а заблуждаващ с руски, айде американизирани люде напълни се навсякъде с вас. Аз английски поназнавам, ама ти очевидно не знаеш как работи една държавна система щом смяташ, че си свободен човек. И след като толкова заплати и данъци плащаш очевидно и доста работа имаш, та ми е е чудно кога ти остава време да киснеш по форуми и пишеш за соц. проблемите на простолюдието, фрии мен?
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама аз не искам тази услуга!Обаче няма не искам!Всички сме им длъжни на тези свикнали на монопол и да нямат конкуренция.Законите за пазарна икономика не важат за комунисти превърнали се в капиталисти.
41
0
 
4
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
До Марк:Как го осигуряваш този щат, като по цял ден висиш във форумите?
40
0
 
7
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Най-голямата порнография в България са медиите, които служат само на силните на деня!
39
0
 
5
 
! Отговори
Лора преди 11 години
Време е и затова да се вдигнем и да протестираме, очевидно само така има чуваемост, че са останали живи хора в тази държава. То наистина след тези безумства последните 20 години се чудя как още има оцелели!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сега как мислите ще се набавят парите?Ами много лесно.Всички,които са общински фирми направени да взимат глоби ще бъдат активизирани да правят актове,глоби,паяци и каквото се сетите.Инспектори ще глобяват за това,че дишаме.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РАКА ДА ГИ ИЗПИЕ ТЕЗИ ***!ОБРАХА НАРОДА .
36
0
 
11
 
! Отговори
ДЖАНКАТА преди 11 години
ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ,И МУТРИ В ГРОБИЩАТА.
35
2
 
14
 
! Отговори
Fck преди 11 години
****ката и стара на тая Топлофикация нека да фалира бе нека ! не искам повече да им плащам гадните такси мощност и сякви измислени сметки да идват огромни суми.. който немогат да се платят.. само гонят хората да ги съдят и ги заплашват с изземване на имущество.. да Фалират *** съм ги слагам бойлера и айдееееее.. е без това зимата съм на ток а не на парно... да Фалира тая *** топлофикация обраха народа и пак виждате парите някой си ги слага в джоба крадливо племе!
34
1
 
9
 
! Отговори
Топлофикациофоб преди 11 години
Топлофикация София е най-грабителската организация в държавата! Няма втора като нея! Лъжат, мажат, крадат, та пушек се вдига с благословията на ДКЕВР, Община и прочие....Да фалират най-сетне! Писна ми от тях! Сметката ми за месец май е с 10 лева по-висока от тази за април, когато дори имаше някакво отопление!!!! Е, как човек да им вярва на сметките!? Всичко е лъжа и измама!