Лумна пожар в резерват на Витоша

Гасят от въздуха вековни смърчове
Обновена: 1 юли 2012 15:25 | 1 юли 2012 15:08,
122
Лумна пожар в резерват на Витоша
Пожарът в резервата "Бистришко бранище" е тръгнал от загинали смърчови дървета. Снимка: Facebook

Пожар лумна в резервата "Бистришко бранище“, намиращ се на територията на природен парк Витоша.

По думите на кмета на село Бистрица Николай Гюров стихията се вихри в района на "ветрилно петно", където е повалената вследствие на бурята от 22-и май 2001 г. смърчова гора.

По информация от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението са обхванати 40 дка предимно иглолистни дървета.

По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова в резервата е изпратен хеликоптер, придвижват членовете на доброволното формирование на Столичната община, съобщи БТА.

Има готовност да участват в гасенето на пожара още две летателни машини.

Доброволческа формация е сформирана и в кметството в село Бистрица, което е най-близо до територията на резервата.

Според Гюров територията е труднодостъпна и гасенето на пожара може да стане само от въздуха.

Резерватът „Бистришко бранище“ е един от най-старите в България и се намира. Простира се на около 1060 хектара и е създаден с цел опазване на вековна смърчова гора.

За съжаление в последните години голяма част от дърветата вече са мъртви. Причина за това е разразила се през 2001 г. силна буря, повалила много дървета, последвана от нашествието на вид корояд, който скоростно унищожава богатството на този биосферен район.

Тъй като местността има статут на резерват, правилата налагат човешка ръка да не се намесва в тази екокатастрофа.

Пожарът сякаш идват като спешно подсещане за решаването на проблема, насред разгара на протестите срещу приетите промени в Закона за горите на „Орлов мост“ и дебатите в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
С щеки по пътеки преди 11 години
Също така сте копирали дословно част от наша статия без да упоменете кой е източникът!!! Моля, коригирайте се!!!
87
0
 
0
 
! Отговори
С щеки по пътеки преди 11 години
Ако обичате, бъдете коректни и посочете точния източник (страница от facebook), от който сте копирали снимката за тази статия!
86
1
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
от искаро по-длибоко нема , от витоша по-горещо нема
85
1
 
0
 
! Отговори
Вожда преди 11 години
От задния ми двор се храниш, от там не става.
84
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ade boiko izpalni si pojarnikarskite zadaljenia za dogan i caria darvesinata tia paraziti sa ia zapalili.
83
0
 
1
 
! Отговори
@ преди 11 години
мястото е трудно достъпно,едва ли са туристи ,по-скоро е от горещината,днес дори на Алеко беше много горещо.сигнал за пожара е подаден още в 13 и 10 ч. чак в 16 и 30 видях хеликоптер
82
6
 
1
 
! Отговори
оНожда преди 11 години
Дървесината ще се сваля през задния ти двор...Наркоманизирани псевдо еко активисти , същински ***...
81
0
 
5
 
! Отговори
maki преди 11 години
"Резерватът Бистришко бранище е един от най-старите в България и се намира. Простира се на около 1060 хектара и е създаден с цел опазване на вековна смърчова гора."То добре че се намира,иначе къде ще гасят?
80
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 84 . Мнооо го си поЗт приятелю. Гражданска има и тя е в Пожарната където действат заедно в такива моменти. Ти пиши къде са сега дебелогъзите еколози от зелената мафия, да идат малко пожара да им опари задниците, та после как ще сядат с тях по асфалта не знам.
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега като няма Гражданска Защита, да пращат силите на МО и МВР... като изключим *** на високите нива на бившето министерството на бедствията и авариите, спасителите, пожарникарите/без тъпака бог слънце/ и прочие заслужават уважение!
78
1
 
8
 
! Отговори
_____ преди 11 години
"Еко активистите" в момента отсъстват защото пътуват към Бистришко Бранище да гасят пожар. Днес.бг изтрива информацията която дава достъп до организацията за доброволческото потушаване на пожара. Въпросът е вие хейтърите какво правите?
77
2
 
1
 
! Отговори
Вожда преди 11 години
до.81 Умник, а кабинков може ли да мине от там, или не? И ако започнат сечта, от къде ще се сваля дървесината....ходи си на Банско ***.
76
7
 
6
 
! Отговори
ВАЖНО преди 11 години
Вижте склона е посока Изток-Север на никого не му трябва писта там, нито е атрактивно мястото за аккъвто и да е туризъм, горят повалени и неразчистени дървета ,ЕКО-активистите да се успокоят там неможе да се карат СКИ , СПОКОЙНИ ли сте !!!
75
3
 
4
 
! Отговори
@76 преди 11 години
Слънце, то в статията си пише, че има доброволчески отряди. Екоактивистите може и да не са пожарникари, но могат да се включат, ако не са п*тки :)Който иска, намира начин, който не иска - намира причина :)Вижда се колко струват :)
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се изсече и направи ски писта и лифт----боковите дружки ще кярат!!!!
73
0
 
5
 
! Отговори
Тъпо Парче преди 11 години
Dnes.bg, хайде да помолим за едно малко по- задълбочено журналистическо проучване понеже някак не става ясно как изведнъж 40 дка пламват ей така, не за друго, защото ни е трудно да си представим този размер. Та бихте ли проучили моля, какви са атмосферните условия към днешна дата на Бистришко бранище- влажност, скорост на вятър и пр. и как така пламват за толкова кратко време.Благодарим предварително!
72
1
 
2
 
! Отговори
do74 преди 11 години
nE ZNAM DALI TI E JASNO NO EKOAKTIVISTITE NE SA POZARNIKARI. pROST NAROD SME EIIIII...SAMO ZLOBARI I POVURHNOSTNI NEMISLE6TI HORA
71
0
 
4
 
! Отговори
gft преди 11 години
от статуята излиза, че видиш ли, защото е резерват, едва ли не не трябва да се подържа и ако бяха приели последния малоимен закон, който ще превърне планите и горите, в това в което се превърна черноморието, щеше да се намесят и този пожар никога е нямало да се запали.ей всичко в тая държава е ПР да му *** майката.когато са поставени така нещата, идва и на ум едма малка идея, че може найстина някой да му е драснал клечката нарочно.
70
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
къде са екоактивистите те да гасят нали милеят за гората
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Таз Витоша - хайдушки крак не е стъпвал там, що така незнам.Отбягвали са я нещо хайдутите."Имало е разбира се. Не си си чел уроците.