Фандъкова готова да облекчи процедурата за паркиране в центъра

Кметът на София иска проблемът да се реши чрез диалог
Обновена: 15 авг 2012 16:15 | 15 авг 2012 14:42, Красимир Ангелов
165
Фандъкова готова да облекчи процедурата за паркиране в центъра
Фандъкова провери строежа на кръстовището край Телевизионната кула. Снимка: БТА

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е поискала от общинските съветници да  внесат предложения за промени, за да бъде облекчена процедурата за паркиране в центъра на столицата.

Столичният градоначалник посочи във връзка с готвените протести за промените в паркирането, че е готова да чуе всички възражения на гражданите.

От 1 септември влизат нови правила за паркиране, съгласно които 1 час паркиране в идеалния център ще струва 2 лева, а в широкия център остава цената от 1 лев.

"По отношение на плащанията  - никой не обича да плаща. Въпросът е искаме ли да облекчим центъра от вредните газове, шума и безразборното паркиране на автомобили", запита Фандъкова.

Тя посочи, че другият вариант и алтернативата е да няма "синя зона" и всеки да паркира където си
иска, "но това няма да облекчи нито живеещите, нито пътуващите към центъра".

Тя припомни, че цените са определени от Наредба и това дали цената ще е една или друга – може да се дискутира.

"Важно е да се обединим около целта да бъдем част от европейската практика", посочи столичният кмет.

Фандъкова припомни, че специално е поискала отлагане на промените за паркиране в столичния център преди година, за да може да се открият подземните буферни паркинги и да се пусне вторият лъч на метрото.

Целта е да има алтернатива за повечето хора, които да могат да оставят автомобилите си извън платената зона, за да си свършат работата в центъра, коментира столичният градоначалник.

Dnes.bg припомня, че столичани излизат на протест заради винетките за платено паркиране в центъра на града. Те ще блокират възлови кръстовища заради изискването да си закупят винетен стикер.

Сборният пункт е тази вечер в 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Организатори на протеста са гражданската инициатива "Стожер" и Facebook инициативата "Не на данък паркинг".

Още по темата

Фандъкова коментира проблема с паркирането докато инспектира строителството на кръстовището на две нива при телевизионната кула, което по думите й трябва да бъде готово до края на ноември.

"За мен е най-важно да пуснем движението в максимално кратки срокове", посочи тя.

Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов посочи, че с пускането на кръстовището на две нива при телевизионната кула с около пет пъти ще се намали времето за преминаване на автомобилите през него.

По думите му "сега замерванията показвали, че на кръстовището престоят на автомобилите е между осем и десет минути в пиковите часове, а след изграждането на съоръжението ще се преминава до две минути".

"Изграждането на кръстовището ще има положителен ефект за екологията и за качеството на въздуха, както и за нивата на шум в този район", коментира Христов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Центъра на София трябва да е изцяло пешеходна зона, а около него да се построят големи паркинги. Снабдяването на търговските обекти да се извършва нощно време между 12:00 и 6 ч. Улиците и тротоарите са обществена собственост, а не частен паркинг на който да си паркираш трошката. Щом нямаш паркинг, или гараж, ще ПЛАЩАШ за такъв!!! Аман от ***!
22
0
 
8
 
! Отговори
перо преди 11 години
Пич,в кой свят си го видял това?И идеята ти за общ паркинг е ужасно ***.Явно си от провинцията, та какво ще кажеш ,за великолепната ми идея , в София да има общ паркинг за всички коли от България?Изакаш да закараш детето си на училище, идваш в София, връщаш се обратно , закарваш го до учи;ище или дет.градина, връщаш се в София , оставяш си колата и обратно за работа. и там още по изненадваща табела: Уволнен сте за системно неявяване на работа.Честито, умнико.
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Миналата седмица бях в Загреб. Там дори и в крайните квартали е платена зона. И колко хубаво приятно за разходка пеша или с кола. И един хубав градоустройствен план. Евала. А тук събота и неделя *** и пульо се качват на барутниците да отидат до центъра. А пък аз оставям колата пред блока и си хващам автобуса. Хем не се изнервям по улиците, хем не се чудя къде да паркирам. Ама нали всеки *** трябва да се покаже, че има кола и му е под достойнството да ходи със СКГТ, а бензина им бил скъп.
20
2
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 11 години
От "неграмотен" човек съвети не ми трябват!
19
5
 
6
 
! Отговори
omg преди 11 години
Платеното паркиране трябва да остане, но на живущите в центъра да се издава по един безплатен стикер и втория платен, може и щедро ... и без това след заведеното дело от движение Днес ще отпаднат разпоредбите точно в тази част!
18
2
 
6
 
! Отговори
Йожко преди 11 години
Че аз плащам всеки месец по 100 лв. за паркинг в центъра.... а някой ще са по 100 лв. на година ЩО ТЪЙ?
17
5
 
9
 
! Отговори
Като 17 преди 11 години
Да, не е целта облекчаването на София, а РЕКЕТ И ПАК РЕКЕТ!Че да има какво да харчат в бюджетната комисия.
16
3
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
А ти да мислиш !
15
4
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 11 години
Научи се да пишеш, неграмотнико!
14
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много са ми смешни като почнат да оправдават малоумията си с европейската практика ..................Неможе да има 1/2 милион автомобили в София и 20 хил. места за паркиране в централната част, такова "европейско" съотношение нЕма никъде
13
4
 
6
 
! Отговори
велински преди 11 години
"СЕТИЛА СЕ МАРА ДА СЕ ПОБАРА!!!!!!!!!!!!!! И ВСЕ ПАК "ДИАЛОГА" Е ПСЕВДОНИМ НА ДИКТАТУРАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
12
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм ЗА платеното паркиране в центъра, за да има как да се минава по тротоарите и майки с деца да не излизат на пътя. Сега всеки тръгва за щяло и за нещяло с автомобила си и не можем да се разминем. Ако някой се смята ощетен, да ходи да живее в Надежда, Люлин, Орландовци. Като е голям гъзар и иска да живее в центъра - да си плаща. Никой не го кара насила да живее там.
11
2
 
9
 
! Отговори
перо преди 11 години
Общо взето аз я възприемам , като един кмет/ а не градоначалник, за неуките/ , който се опитва да промени нещо в София и я разграничавам от герберистите. И винаги ще и задавам един и същ въпрос:Защо в Младост няма изградена , нито Църква , нито параклис?Защо по улица Асен Златаров , заградена с колчета срещу паркиране по тротарите/малко спорно , но приемливо/ , изведнъж на ъгълът на А.Златаров и Я.Забунов , ЦЕЛИЯТ тротоар е обсебен , като част от заведение???
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Общинските съветници от ГЕРБ - до един прости и некомпетентни, добрали се до власт, учили недоучили, с купени дипломи драпат да се класират в некои друг Борд на общинска фирма и да врътнат далаверата. Вижте ги до един са такива..... и харчат парите на столицата.
9
6
 
16
 
! Отговори
Читател преди 11 години
"Важно е да се обединим около целта да бъдем част от европейската практика", посочи столичният кмет.Уникум ! Онемях !
8
10
 
4
 
! Отговори
Александър преди 11 години
Айде , пак са на път да клекнат. Герб май се интересуват само от мнението на хората и от рейтингите, да хванат да дадат амнистия на всички затворници, ще спечелят още гласоподаватели.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разликата е , че по света буферните паркинги са безплатни за ползващите обществения транспорт
6
4
 
9
 
! Отговори
30794 преди 11 години
Да бе, така се решава проблема, с такси.
5
8
 
5
 
! Отговори
:)))))) преди 11 години
Ти пък фЪНДЪКОВА, къФ диалог с публиката, ше попсуват и ше им мине. Даже предлагам, вдигни таксите поне двойно още , ама внимавай, тия дето псуват да не спрат благословиите и започнат да ядат и пият, че тогава лошо
4
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фандъкова, не влизай в поза на угаждане. Никакви диалози. Решението е добро.На когото не му харесва, да си ходи на село.Центъра трябва да се изчисти. има метро, има паркинги.