Софиянци на протест срещу винетките за паркиране в центъра

Недоволните от новите такси ще блокират кръстовища
Обновена: 15 авг 2012 09:38 | 15 авг 2012 09:36,
309
Софиянци на протест срещу винетките за паркиране в центъра
Снимка: архив, Булфото

Столичани излизат на протест заради винетките за платено паркиране в центъра на града. Те ще блокират възлови кръстовища заради изискването да си закупят винетен стикер.

Сборният пункт е тази вечер в 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Организатори на протеста са гражданската инициатива "Стожер" и Facebook инициативата "Не на данък паркинг".

Според тях общината прави опит да събира подобна такса неоснователно и незаконно, а освен това стикерът не гарантира място за паркиране.

Очаква се новите правила да влязат в сила от септември. От кметството обещаха да разглеждат случаите поотделно, за да може всеки да си извади стикер, а не само собственици на жилища.

От 1 септември за паркиране в идеалния център ще трябва да се плащат по 150 лв. на година - „синята“ зона. По 100 лв. е годишната винетка за широкия център, който ще бъде покрит от „зелена“ зона.  За втора кола живеещите в центъра ще трябва да се бръкнат съответно 450 лева за „синята“ зона и 300 лева за „зелената“.  Има и месечна такса, която за "синя зона" ще е 15 лв., а за "зелена" - 10 лв. Поскъпва и почасовото паркиране. Вече ще плащаме 2 лв. в "синята зона" и 1 лв. на час в "зелената".

По повод планираните протести вчера шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков каза, че до известна степен не разбира част от аргументите на хората. По  думите му голяма част от техните възражения са лишени от основание. Ако има недоизгладени неща в наредбата, те ще бъдат усъвършенствани още на първата сесия на общинския съвет на 13  септември, каза Герджиков.

Винетният стикер е финансов инструмент за регулиране на трафика в центъра на столицата, а не такса или услуга, отбеляза Герджиков. Той посочи, че вдигането на цената за право на  паркиране е единственият начин да се регулира търсеното на паркоместа в идеалния център в София. В големите градове в Европа има такава практика, допълни той.

Гражданско движение „Днес” дори започна подписка за премахване на новите правила.

„Този стикер не гарантира спиране пред къщи, а до 15 преки. Тогава за какво да плащаме тази безумна такса, която си е чиста форма данък? Не стига, че плащаме най-високите данъци за имотите си тук, ами сега и това”, оплакват се недоволните столичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кой е казал, че трябва колата ти да е пред входа, може и да походиш малко, а ако не ти харесват условията на общината, платени паркинги бол
220
9
 
5
 
! Отговори
ddd преди 11 години
ОЩЕ 1000 ТАКСИ ДА ВИ НАБУТАТ , КРАДЛИВИ СОФИЙСКИ СЕЛЯНИ !!!!
219
5
 
6
 
! Отговори
mhm преди 11 години
Абсолютно съм за синята и зелената зона! Не сме в комунизЪма всичко да е без пари! Даже трябва да се въведе такса за влизане в центъра с кола!
218
4
 
7
 
! Отговори
77777 преди 11 години
Съвсем очевидно е, че общината първо трябваше да потърси други начини /както е в Европа/ за решаване на проблема с паркирането и чак тогава /както е в Европа/ да се отива към забрани и синьо-зелено зони. Също така е очевдино, че за това трябва поне малко сиво вещество, което се оказа много дефицитно при ГЕРБ, а и не само при тях.
217
9
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
*** е, че навсякъде в София няма къде да паркираш. Не искам да злорадствам, ама скоро всичките дето са "ЗА" това платено паркиране ще изпитат същото на собствен гръб, независимо дали живеят в крайните квартали на София или в някой друг град в България. как ли ще се почувства примерно номер "250 Така трябва да е!", който пише "... След като искаш да живееш в центъра, плащаш си.Ако нямаш достатъчно пари продаваш...", ако живеейки в Люлин или Младост му кажат същото "Продаваш в София и на село!"
216
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
facebook/events/145109315627581/
215
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да си паркират в гаражите - какъв им е проблема. Това си е частна собственост, а не общинска и да видим кои ще събира тогава пари за винетки
214
16
 
9
 
! Отговори
Джо банана преди 11 години
ДО 247 анонимник:Спорят комунист и демократ:-При нас имаше добро и безплатно образование...-Да, ама нямаше банани!-При нас имаше добро и безплатно здравеопазване..-Може, ама банани нямаше!-При нас нямаше безработица...-Ааа,видя ли! Пък сега имаме колкото щеш! Че и банани, банани, банани..Струва ми се доста тъпо, да съсипеш цяла държава ,заради връзка банани.. И дебилско..
213
9
 
10
 
! Отговори
Така трябва да е! преди 11 години
Нищо хубаво няма в това да живееш в центъра на една столица! След като искаш да живееш в центъра, плащаш си. Ако нямаш достатъчно пари продаваш и отиваш извън центъра!
212
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По лесното е да събират такси отколкото да направят достаъчно места за паркиране Не може в град, в който има над 1/2 милион регистрирани автомобили в централната част да има не повече от 20 хил. места за паркиране ..................Тези винетки и зони няма да решат никакъв проблем, просто трябва да се въведе правило по подобие на други страни от ЕС, броя на местата за паркиране в една община да е относителен спрямо регистриараните автомобили
211
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Банан, при социализЪма чаках 21 години - с "вноска" - за кола! През 1989 взехме една лада Самара! Трай си!И що си "Джо Банана", а не Иванушка-дурачок?П.П. А при социализЪма и банани нямаше ;)Как беше вица - "....Мы не страна бабанов, мы страна советов!" ;)
210
9
 
3
 
! Отговори
Джо банана преди 11 години
ДО много кофти: Прав си, кофти е! И още по кофти ще става!Щото грешката на е в човека, а в СИСТЕМАТА. Ще протестирате, ще смените кмета, премиера - следващия пак ще краде и ще ви граби..И Исус да изберем за премиер и той ще краде - щото грешката е СИСТЕМНА! Капитализма просто произвежда крадци и мошеници - същноста му е такава -излъжи , открадни от другия само ТИ да си добре..Всеки се спасява поединично - и поединично ни отстрелват..И нищо против живеещите в София - те също са жертви..
209
6
 
6
 
! Отговори
много кофти преди 11 години
до "цитат"колега, болката е на хората, КОИТО ЖИВЕЯТ В ЦЕНТЪРА! Жилищните сгради са строени - масово-през 30-те години на миналия век и за проектиране на гаражи, никой не е и мислил.Дворчетата на 2-3 кооперации са вътрешни, по около 50-тина кв.м., а повечето дори нямат голяма входна врата, през която може да влезе кола...Та на тези хора сега искат да им съдират кожите! Да не говорим, че дори по тази наредба, домакинство воже да паркира само 1 кола. Семейството на сина-няма право на облекчения
208
2
 
8
 
! Отговори
много кофти преди 11 години
ей, това, дето непрекъснато се делим и насъскваме по различни признаци, в конкретния случай - София-Провинция, това ни яде главите на всички! В София е проблем паркирането, в провинцията - безработица, безводие-водопроводие, липса на пътища и болници.... Проблемите са различни, но източникът е един!Докато това не проумеем това-все ще ни е отзад!Бъдете поне веднъж солидарни! Ще събират ПОВЕЧЕ пари за паркиране, без да осигуряват ПОВЕЧЕ МЕСТА! Каква е целта - да си продаваме колите или жилищата?
207
11
 
13
 
! Отговори
Джо банана преди 11 години
Същите тия,които сега ще протестират, преди 22 години подскачаха като макаци по площадите и ревяха - искаме капитализъм! Ами ето ви го! И поръсен с демокрация отгоре..Получихте всичко което искахте! Що ревете пак бе?! У наше село винетки нема.Заповядайте - велкоме! И мотики в излишък имаме - БЕЗПЛАТНИ! Айде, отивам да наметна дъждобрана, че плювачите сега ще скочат...
206
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както обикновено общината е в услуга на мафията, в случая на мафията от бившата Паркинги и гаражи.
205
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато едно управление не може да реши един проблем, то започва да измисля всякакви такси и таксички и *** условия, с оправданието че така е и на други места по света.........
204
6
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
Дискриминация е живеещите в даден арйон да плащат, а живеещите в други райони да не плащат. Този Елен първо да научи как е в голямите градове на Европа, а после да приказва, за да не приказва меко казано лъжи. Преди да въведат забрани тези градове са направили един куп други неща, които в София ги няма.
203
4
 
3
 
! Отговори
До ЕХОЛОТ преди 11 години
Много си ***. На служебен абонамент имат право фирми и учреждения, не и нормални граждани. Май умираш от завист, че нямаш възможност да живееш в центъра, ***!
202
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
живеят в апартаменти за стотици хиляди, ползват привилегията да не плащат синя зона, а за 10 лв на месец ореваха света