1 млн. софиянци били срещу новата "синя зона"

ДНЕС готови на нови протести ако наредбата за паркиране не се промени
Обновена: 3 сеп 2012 21:50 | 3 сеп 2012 21:50,
305
1 млн. софиянци били срещу новата "синя зона"
Протестите срещу платеното паркиране на няколко пъти блокираха центъра. Снимка: Булфото

Близо 1 милион софиянци са против новите правила за паркиране в центъра на София, заявиха от гражданско движение ДНЕС – един от организаторите на протестите срещу новите цени на "синята зона" и въвеждането на винетни стикери за живеещите в центъра на града.

Според представителите на сдружението новите правила въвеждат нов данък, който много малка част от домакинствата могат да си позволят да плащат при и без друго свитите бюджети на семействата.

Работещите в центъра трябва да плащат по минимум 16 лв. за паркинг в продължение на 20 работни дни - 300-400 лв. месечно, при средна работна заплата в София 783 лв. (по данни на НСИ за м. юни).

Живеещите в синя и зелена зона пък трябва да плащат стотици левове за винетни стикери, а тези пари нямат гарантирано паркомясто, заявиха от ДНЕС.

Още по темата

Инициативата на движението беше подкрепена и от музикантите Силвия Кацарова и Дичо. Според певицата не може шепа общинари и бюрократи да застават срещу интересите на столичани.

От движението повториха тезата си, че те не защитават само живеещите в центъра на София, но и всички, които идват в тази част на града. Според ДНЕС новата наредба просто не е съобразена с настоящия жизнен стандарт на хората.Представителите на движението бяха категорични, че не са против правилата за паркиране в центъра на града и зонирането

ДНЕС възразява срещу  начина, по който се формират цените за съответните услуги, липсата на достатъчно общински паркинги с достъпни цени, множеството дискриминационни и противозаконни текстове в наредбата.

От ДНЕС обявиха, че очакват Столична община да промени спорните текстове и да въведе правила, които удовлетворяват софиянци. Представители на движението дадоха срок на общинарите до 8 септември и заявиха, че ако дотогава не се случи нищо, ще предприемат ответни действия.

На последната среща в Столична община съветниците не достигнаха до консенсус с гражданите. Софиянци дори заплашиха с гражданско неподчинение, но председателят на транспортната комисия към СОС Радослав Тошев беше категоричен, че няма да има промяна на наредбата за паркиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
10
 
! Отговори
Александър преди 11 години
8 млн. българи са против плащането на данъци.
254
6
 
4
 
! Отговори
visa преди 11 години
Ето така ще се руглира.Малък ринг Алабин - Патриарха и Ботев - Раковска, затворено за външни лица, само живущи с винетка за първа кола безплатно или малко, а за втора скъпо. Строг контрол 24 часа и солени глоби. Около този ринг 10-а подземни или надземни паркинга за около 4-5 хил. коли при примерно 2 лв. час. Зелена зона скъпо надземно, примерно 5 лв. отново същата процедура с живущите. Всички приходящи се насочват към подземните паркинги, за нарушители солени глоби.
253
4
 
4
 
! Отговори
visa преди 11 години
Частен център не е целта и то е явно на всички, едно време така промиваха мозъци та сега същото. Да го направят тогава 15 лв. вход и 5 лв. на час паркиране надземно.
252
4
 
9
 
! Отговори
тои преди 11 години
До КочАбе ти нещо не ги разбираш нещата. Как точно спрелите коли с изгасени двигатели замърсяват въздуха? Защо трябва да се спре движението в центъра на градовете, че не ми стана ясно? Защо трябва аз да ходя пеша около 4 км, за да си взема колата? Това, че имам апартамент в центъра на голям град значи ли, че трябва да ми съдерат кожата няколко пъти с един куп допълнителни данъци? Колата не е лукс, уважаеми граждани, тя е превозно средство!
251
0
 
2
 
! Отговори
До 268 преди 11 години
Така де - от Центъра до Младост 2 или от Младост 2 до центъра - имали разлика?
250
0
 
7
 
! Отговори
за Витков! преди 11 години
Самата идея на синята зона е сбъркана, колата за която е платено(било то такса винетка и т.н.) не пречи по-малко на движението от тази за която не е дадена и стотинка. И докато това не се промени нищо в тази синя зона няма да е правилно
249
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма разлика между проблема с паркирането в да кажем ж.к. Овча купел или ж.к. Младост и паркирането в центъра на София. Пита се в простата задачка, защо Синя зона се въвежда само в един район с проблеми с паркирането, а не в всички райони, където има проблеми с паркирането, т.е. в цяла София? Да не би в този район да работят кмет, общинари, депутати, министри, ....
248
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно така 264, опитват се да манипулират, даже някой ми написа - е не гледахте ли новините?!Е, приятели, в центъра живеят умни хора за разлика от управляващите и този път номера няма да ви мине!
247
2
 
2
 
! Отговори
visa преди 11 години
Ами то това е целта, да се изградят подземни паркинги, само така ще се реши проблема в центъра. Дори и на общината им е ясно вече. Никъде по света няма такава дискриминация, синя зона толкова скъпа, човек няма гарантирано парко място, всички обикалят като крадци вечер, а след 18:30 кошмара е пълен като стане безплатно - всеки тича на стъргалото и до стола си ако може да паркира.Простотиите и простите хора са в общината за съжаление, но и това скоро ще се промени.Протести до последно!
246
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Синята зона е пряко нарушаване на правата на софиянци. Жалкото е, че малко хора го разбират. Прекалено добре ни манипулират. Тези дни непрекъснато има в новините някакви хора, които горещо одобряват ограничаването на правата ни. Тези дето отстояват прават си ги няма в новините. Една лъжа повторена 1000 пъти, я правят истина. Помните ли кой лъжеше така?
245
1
 
5
 
! Отговори
До 258 "Коч&quo преди 11 години
Съзнаваш ли каква безмислица си написал?Няма връзка между Синята зона и нарушенеито на правата ни за паркиране и качеството на въздуха, който дишаме. Даже бих казал, че ако Синята зона влие по някакъв начин на въздуха, който дишаме, то това е в посока влошаване на въздуха, заради увеличаването на задръстванията заради Синята зона.
244
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
visa,не ти ли омръзна да пишеш простотиите за рнговете?Къде са тези паркинги, за които пишеш? Като ги направят, пак пиши!
243
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Живея в центъра и за да отида някъде си в София с градски транспорт, първо маам 15-20 минути пеша до някакъв транспорт, а после стигам с него за 30-40 минути за където съм тръгнал. Обикновено предпочитам да го правя с такси - 5-10 лева и стигам за около 10-20 минути. Третият вариан е с кола ......
242
2
 
1
 
! Отговори
visa преди 11 години
Ето така ще се руглира. Малък ринг Алабин - Патриарха и Ботев - Раковска, затворено за външни лица, само живущи с винетка за първа кола безплатно или малко, а за втора скъпо. Строг контрол 24 часа и солени глоби. Около този ринг 10-а подземни или надземни паркинга за около 4-5 хил. коли при примерно 2 лв. час. Зелена зона скъпо надземно, примерно 5 лв. отново същата процедура с живущите. Всички приходящи се насочват към подземните паркинги, за нарушители солени глоби.
241
2
 
3
 
! Отговори
visa преди 11 години
Браво Българи, не трябва да се даваме.Протести до отстояване на гражданските ни права и прокуратурата да се сезира за нерегламентираната печалба на Паркинги и Гаражи!
240
3
 
3
 
! Отговори
Коч преди 11 години
Един милион софиянци били против Тяхната кола да не може да паркира в центъра.Паркирайте един върху друг, дишайте гадости - какво може да ви се каже?Движението в центъра трябва да се спре по един или друг начин. Може и целия център да се направи пешеходна зона - аз съм за.Не може да се направи омлет и да се люпят пилета от едни и същи яйца - трябват жертви и никой не е казал, че ще е леко.
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората отдавна намериха начина как да прескочат ограничаването на правата им от правилата на Синята зона - има някаква фирма работа в центъра, праща не един, а двама човека. Единият седи в колата паркирана насред улицата, а другия върши работата. Е, вярно, че колата пречи, но нали е Синя зона.
238
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1 милион софиянци срещу новата "синя зона" - това е едно добро начало.
237
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като оряза градския транспорт в центъра, герберастите в общината ни го туриха Синя зона.Преди това за пълнота мафията в общината на София си самоподари общинските терени, където можеше да има паркинги.
236
2
 
7
 
! Отговори
Как е в Европа преди 11 години
Искам в София да е като в европейските държави - кмета на София на ходи с градски транпсорт на работа, както и общинарите, както и министрите, ....