Скъпата синя зона в София остава въпреки протестите

Общинарите запазват привилегията си да спират безплатно в центъра
13 сеп 2012 18:53,
139
Скъпата синя зона в София остава въпреки протестите
Протестите засега не дават резултат. Снимка: Булфото

След като цял ден Столичният общински съвет обсъжда промените в новата наредба за паркиране в София, стана ясно, че остават в сила правилата за паркиране, валидни от 1 септември. Именно заради тях живущите в центъра на столицата протестират вече повече от месец.

В крайна сметка исканията на недоволните от новите правила за ползавне на "синя"  и "зелена" зона в столичния център няма да бъдат уважени, предаде БНР.

Живущите в центъра ще могат да си закупят винетен стикер, с който да паркират в района на домовете си. Цената за предплащането за паркиране в "синя" зона си остава 2 лв. на час, а в "зелена" - 1 лев.

Столичният общински съвет реши да няма промени и във времетраенето на зоните - всеки делничен ден от 8.00ч. до 19.00 ч., а през съботните дни от 09.00 до 14.00 ч.

Хората с увреждания ще разполагат с повече места за паркиране в идеалния и широк център на столицата, като ще могат да ползват допълнително места в общинските паркинги. Освен това служителите на Столична община ще продължат да ползват привилегията си да паркират безплатно в "синя" и "зелена" зона на София, въпреки предложението на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков този "бонус" за общинарите да отпадне.

Още по темата
Очаква се до края на деня да станат напълно ясни останалите предложения за промени в наредбата. Някои от тях предвиждат възможности за безплатно паркиране в буферните паркинги на метрото с помощта на персонализирана месечна карта за ползването му на стойност 50 лв. В стария вариант с билетче или карта за метрото, или цялата градска мрежа, първите два часа паркиране са безплатни, а след това по 50 ст. на час.

Освен това съветниците ще коментират и варианта за създаването на трети вид предплащане за паркиране в "синя" и "зелена" зона, предназначен главно за софиянци, които не живеят в центъра или тези хора, чиято работа е в иделания и широк център. В момента вариантите са да си купят талони или да изпращат SMS- и, като ограничението за "синята" зона е до 2 часа, а за "зелената" - до 4 часа.

Миналата седмица председателят на транспортната комисия Радослав Тошев коментира пред Investor.bg, че вероятно новият вид предплащане ще бъде под формата на абонаментни карти, издавани за период от 1 месец, 6 месеца и година, като "логичната" според него цена ще бъде 150 лв. на месец.

Тази сутрин граждани и партийни активисти протестираха срещу новите правила за платено паркиране и внесоха петиция в общината. Те се заканиха протестите да продължат и дори да се стигне до гражданско неподчинение.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 11 години
В Сряда 26.09.2012 отново ще има протест! 18:30 на попа! Надявам се повече хора да се присъединят.
118
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 години
Предлагам да бъде "променена конституцията", като се даде право на общинските съветници, да управляват гражданите в София, защото те сега нямат такова право.Съгласно чл 4 от Конституцията:"Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната."Абсурдно и незаконно, даже престъпно е това, което става в момента, когато лица без власт по закон, с нищожни наредби,рекетират граждани на София, пред очите на МВР и Покуратура и съд.
117
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 11 години
Предлагам да бъде "променена конституцията", като се даде право на общинските съветници, да управляват гражданите в София, защото те сега нямат такова право.Съгласно чл 4 от Конституцията:"Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната."Абсурдно и незаконно, даже престъпно е това, което става в момента, когато лица без власт по закон, рекетират граждани на София, пред очите на МВР и Покуратура и съд.
116
0
 
1
 
! Отговори
Фандък, тошев и сие преди 11 години
Много специалисти...Съдът един път се е произнесъл , сега пак ще каже! Вярвам в съдиите , въпреки ,че при това управление натиска върху тях е много голям! Но нарушенията на много норми са очевидни и трудно някой магистрат ще си плюе на честта и професионализма си!!!
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Акулчо, *** си като НЕДЕЛЯ ВЕЧЕР. Не си ли даваш сметка, че мечката, като заиграе в синята зона, само и трябва време да премине през зелената и всички специално създадени, докато дойде и в твоето село.
114
0
 
0
 
! Отговори
sharky преди 11 години
Понеже "живущите" в центъра не искат да плащат и аз не искам да плащам като ходя в центъра. И аз искам равни права с тях. Да не говорим, че голяма част от тях взимат наеми на които не плащат данъци, не си плащат и техните данъци и т.н. и т.н.....но в реването са много добри и чак ще ми блокират кръстовища. Е няма такива ***!!!!!!!
113
0
 
2
 
! Отговори
Гогол преди 11 години
Хайде фъндъкова да си ходи там откъдето е дошла и с нейната приятелка с име на магарица Зорка да си дои кравата в новото хотелче, че много станаха столичаните от провинцията и на нормалните хорица им прилошава от носталгията Ви към нужника в задния двор на бащината къща.
112
0
 
2
 
! Отговори
visa преди 11 години
Там са хора за съжаление, активни. А в България повечето имат робско мислене.Протести до отстояване на гражданските ни права, сезиране на прокуратурата за нерегламентираната печалба на Паяци и скоби и главата на Радо Тошев и Петър Диков!Никакво отказване, тези *** трябва да си ходят, ГЕРБ правят голяма грешка!Питам и защо президента мълчи, той няма ли становище по въпроса?Днес 17:00 часа пред Президенството, за всеки който иска да подкрепи протеста!
111
1
 
2
 
! Отговори
Смешни протести преди 11 години
В центъра или живеят по-заможни граждани или хора на квартира. Първите да не се правят на ощипани за смешни суми, вторите да не се бутат в центъра ако не могат да си го позволят. Аман от 20 годишни трошки наспирали по тротоарите в центъра. Центъра на всяка нормална столица е пешеходна зона. Ако толкова са закъсали малка част от живущите тук да си продадат имота в центъра - с парите могат да си купят 2 имота с подобни размери в покрайнините.
110
1
 
1
 
! Отговори
visa преди 11 години
Протести до отстояване на гражданските ни права, сезиране на прокуратурата за нерегламентираната печалба на Паяци и скоби и главата на Радо Тошев и Петър Диков! Никакво отказване, тези *** трябва да си ходят, ГЕРБ правят голяма грешка!
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da plashtat tia kycheta ,mrasna paplach loena na sapyn .
108
0
 
2
 
! Отговори
ГЛУХОТА преди 11 години
Глухота и безочие. Е т'ва е нема кой да ви чуе.
107
1
 
2
 
! Отговори
уса преди 11 години
Протести и блокади му е майката,на тея дебелокожи тикви.Ако не се разбират-върти с флексо -скобите и те това е!
106
1
 
2
 
! Отговори
visa преди 11 години
Протести до отстояване на гражданските ни права, сезиране на прокуратурата за нерегламентираната печалба на Паяци и скоби и главата на Радо Тошев и Петър Диков!Никакво отказване, тези *** трябва да си ходят, ГЕРБ правят голяма грешка!
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилно протестират ората, след като селския парламент има привилегия да не плаща.
104
1
 
4
 
! Отговори
Фандък, тошев и сие преди 11 години
Холандската принцеса ще кара колело в София14.9.2012 г. Холандската принцеса Лаурентин ван Орание идва в България за втори път по покана на фондация Credo Bohum. Един от поводите за нейното гостуване е откриването на седмицата на мобилността на 16 септември, неделя, в 11.00 ч. в Южния парк в София. Ние сме по-големи принцеси!?! Ще я погледаме и пак яхваме държавните коли!!!
103
0
 
4
 
! Отговори
КП преди 11 години
Със скандалното си решение, с което си дадоха отново право да продължават да паркират безплатно в "синята зона" на центъра, софийските общински съветници са на път да загубят и последната капка доверие от онези които всъщност са ги избирали. Какво направиха - изгониха колите от центъра, за да могат да паркират те. И аз твърдя, че цената не е съобразена с обществените и с икономическите условия. Твърдя, че доходите на хората не позволяват такова увеличение, заяви общинския съветник от ВМРО Анге
102
0
 
2
 
! Отговори
visa преди 11 години
Протести до отстояване на гражданските ни права, сезиране на прокуратурата за нерегламентираната печалба на Паяци и скоби и главата на Радо Тошев и Петър Диков! Никакво отказване, тези *** трябва да си ходят, ГЕРБ правят голяма грешка!
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До варненецЕХ селянче варненско, знаеш ли колко от твойте съкварталци са тука при нас,а? *** си като гъдулка, ако сега злобееш и не подкрепиш хората, дето се борят за някакви права, то същата платена зона ще ти дойде скоро до ***. Ама тогава ще хленчиш и ще се чудиш откъде ти дойде това чудо.
100
0
 
6
 
! Отговори
epo преди 11 години
Другарко Фандъшка,Като ни карате да плащаме за колите си и искате да ги махнем и да не ги използваме, т.е. да ни върнете 100 години назад, защо увеличихте цената на картите за метрото?!? И то със 75%!!!!!!!!!!! Да ви го тура на демагогията. Я си събирай партакешите марш от общината!!!!