София се оказва слабо населена с 960 жители на кв. км

Евростат направи сравнение с европейски мегаполиси
Обновена: 12 окт 2012 08:24 | 12 окт 2012 08:13, Елка Василева
211
София се оказва слабо населена с 960 жители на кв. км
София е слабо заселена в сравнение с големи европейски градове. Снимка: архив, Булфото

Българската столица София е слабо населена в сравнение с някои големи европейски градове, отчитат данни на новия регионален годишник Евростат 2012.

По гъстота на населението на квадратен километър София отчита данни от 960 жители на квадратен километър при население около 1,2 милиона души и територия от близо 500 кв.км. На второ място в България по този показател е Варна - 125 жители на квадратен километър при население от близо 470 хиляди души и територия от 240 кв.км.

Безспорен лидер в тази европейска статистика е Париж с гъстота над 21 хиляди жители на квадратен километър при население от близо 12,5 млн. жители. Френската столица е разположена на територия от 105 кв. км заедно с парковете, но без тях - на 87 кв. км, а диаметърът й е 120 километра.

На второ място по този показател се нарежда Лондон с над 10 500 жители на кв. км. Градът е разположен на територия от 1 500 кв. км, което го прави 37-ата най-голяма агломерация в света.

Само четири столици в Европа са с население над 3 милиона жители - Париж, Лондон, Берлин и Мадрид, а други 20 големи града на ЕС са с население между 1 и 2 милиона жители, отчита европейската статистика.

Изключително пренаселена е и румънската столица Букурещ - над 8 500 жители на кв. км при население от близо 1,6 млн. души. Според статистиката близо 9 на сто от населението на Румъния живее в Букурещ.

Сред най-гъсто населените европейски градове се нарежда и Брюксел - с 6 700 жители на кв.км при население от над 1 млн. жители. Някои архитекти смятат, че Брюксел е по-засегнат от модернизирането през 1960-те години отколкото от войните поради факта, че разходите за събаряне на стари къщи в града са се изплащали от държавата. Това се е отразило неблагоприятно върху външния вид на града: събарят се ненужно голям брой стари жилища и квартали, а на получените площи се построяват високоетажни сгради.

В Германия най-пренаселен град е Мюнхен с близо 4 300 жители на кв. км при население от милион и половина души и площ от 310 км. км.

Австрийската столица Виена е с гъстота 4 200 жители на кв. км при население от близо 2 млн. жители и територия 420 кв. км.

Варшава и Будапеща са с гъстота по 3 300 жители на кв. км., като полската столица е с население от 2,5 млн. жители и е разположена на 517 кв. км., а унгарската столица има приблизително същите жители и територия, но там живее 1/5 от населението на Унгария.

На обратния полюс - сред най-слабо населените градове в ЕС се нареждат финландският град Лапи и норвежкият Финмарк – по 2 жители на кв. км. и шведският Норботен - 3 жители на кв. км.

В тази своеобразна класация на най-слабо заселени градове има и два български града - Видин /36 жители/ и Ловеч /37 жители/ на кв. км, като първият има 101 хиляди души население, а вторият - около 50 хиляди, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
5
 
9
 
! Отговори
ебач преди 11 години
Добре - донякъде мога да разбера хората които идват от наистина малките градове - донякъде те нямат голям избор...но какво правят тук хората от пловдив, варна и бургас? нали това са големи градове - има работа, развлечения и университети...какво правите тук?
108
0
 
4
 
! Отговори
До 109 преди 11 години
Какво му обясняваш,на злобарчео не можеш да му дадеш насила,решил да се заяжда,под нивото ти е.Ти си знаеш кой и какъв си,той не е важен!
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
106 макар и много красив град Велоко търново няма потенциал за съвременен Мегаполис и Столица , така че стига волни съчинения.
106
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
София и шопите са цирей на лицето на хубава България - тази *** няма място в страната ни, а шопландия и шопите никога не са били българи. Прости, алчни и егоистични - точно като роднините си ***!
105
1
 
4
 
! Отговори
До 107 преди 11 години
Да не са та праскали бе чадо, че така ги мразиш ? И тоя "ник" показва, че нещо си патил и нещо не е както трябва като цялоКой знае защо мудератора спи... Мен ме банват за далеч по-кротки думички и определения
104
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
София реално не произвежда нищо, тя предимно паразитира. Само държавните циреи (чиновнижи и писарушки) са към 100 000.Отделно таолкова сигурно са разни реститури и рентиери, които само дават квартири и офиси под наем.Отделно в София са предимно централите на разни фирми, а заводите са в "провинциътъъъъ". Там се върши работата, а се вземат по 400-500 лв., а разни мениджърчета в София вземат по 2000-3000 само за това че "режат баницата"
103
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
101 моите прародители са били сред тези 1150 семейства и пак повтарям в Бтлгария е имало 3-4 града с консулски служби единия от тях е София , знам че Пловдив е бил по-голям и в случая дори съм приливигирован защото дядо ми е пловдивчанин и въпреки че беше дошъл на 16 цял живот казваше че е от град Пловдив , шапка свалям на Пловдив че се е съгласил със София, тогава строителите на съвременна Б-яя са били далновидни за това избират София за Столица с оглед единението на Б-я и пътя ни към Европа.
102
9
 
7
 
! Отговори
native преди 11 години
Чиба от хубавата София! Чиба!
101
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време е столицата да се премести където и е мястото - Търновград.
100
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тук погребално рухо и хлътнали, ***, зверовити, поне на вид такива, лица... И пак се изпречва человеку въпроса, от какво произхождение са шопите? Че няма нищо славянско в тия типове, в това ще се убеди и най-повърхния наблюдател. Иречек мисли, че са печенеги. Губернатис твърди, че са кумани. При външният им вид иде и характера им да утвърди мнението, че шопите принадлежат на една друга раса, раса с по-ниска култура, консервативна и ужасно жилава, невъзприемчива за цивилизацията. - Иван Вазов
99
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отивайте си на село скапаняци , столицата беше чиста и приветлива преди да дойдете вие с цървулите !!!! Идвате от села и паланки по пет шест човека и се бутате в една квартира да ви е по евтино , ядете банички и пица на парче защото сте скъсани , готови сте да работите всичко само и само да не сте на село , аре бегайте на май .... в пу....та селинджърс !!
98
0
 
7
 
! Отговори
Кака Пена преди 11 години
" Париж с гъстота над 21 хиляди жители на квадратен километър при население от близо 12,5 млн. жители. Френската столица е разположена на територия от 105 кв. км заедно с парковете"А бе, журналиста, като не можеш да смяташ вземи си една *** да ти помогне...105 кв. км х 21 хиляди жители/квадратен километър = на колко? И къде си сбъркал в цифрите?Май можеш да смяташ само с двуцифрени или най- много с трицифрени числа. Мини един първоначален курс по математика и тогава пиши!!!!
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как изисли тези 43% , че не се сещам , а какво ще кажеш за пазара на София *** , какъвто и да си производител , търговец или какъвто и да е доставчик на услуги ще си съдереш *** да стъпиш в София , ако не си тук значи те няма.
96
3
 
12
 
! Отговори
до 80 преди 11 години
София никога в последните 2000 години не е била село--Според сведения от църковни списъци до Освободителната война през 1877 г. в София е имало 1022 християнски къщи с 1150 семейства.За какъв град може да говорим, когато е имало само 1000 къщи с около 6000 обитатели християни? И още толкова турци, евреи и ***, като турците избягват след войната. Тогава Пловдив е бил 33 000 души, а Русе - 23 000.Всички, които се правят на кореняци софиянци да дошли от други места.
95
1
 
9
 
! Отговори
До 94 преди 11 години
Много си в грешка пич,изненадвам се че не знаеш че 85% от приходите на всички общини се пренасочват към София.Инаформацията я има и в нета,поърси и ще се увериш.От друга страна,направи си проста сметчица,ако не вярваш-колко е годишния приход на София за да има милиарди за метро,строителство на околовръстни и булеварди,зали като Армеец,при положение че една национална магистрала я правят повече от 20 години,разходите ви след като са в пъти повече от приходите,откъде идат парите?
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Купове шопи, със своите бели, оплескани кожуси по длъгнестите седалища до стените или прави, пълнят тясното пространство; въздухът е пълен с оня тежък, специфически дъх от кирливи тела и непрани дрехи" - Иван Вазов
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
споко, скоро селяни няма да има, те селата вече умряха. Сега умират градовете, то каквото имаше да се отича вече почти се отече.
92
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Данъците във Варна, Русе, Стара Загора, Шумен, Търново, Плевен, Габрово, Бургас и т.н. могат да са поне с 43 % по-ниски, ако не се налагаше източната част на страната да храни западната и да дотира измислената, командна и насилствена икономика на столицата за сметка на собствените си ресурси.
91
11
 
6
 
! Отговори
софиянка! преди 11 години
Не обичам селянчета!
90
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
93 освен гнусен *** друго не мога да ти измисля