113 грешни сметки за топлото в София

Санкционират виновниците
Обновена: 1 фев 2013 18:05 | 1 фев 2013 17:58, Веселина Йорданова
29
113 грешни сметки за топлото в София
Снимка: архив, Булфото

Грешки в декемврийските сметки за парно в 113 апартамента установи проверка на „Топлофикация-София“. Стотици столичани възроптаха срещу високите фактури за последния месец от 2012 година и столичният кмет Йорданка Фандъкова възложи проверката.

Вината е на двама служители на „Топлофикация“ и на една фирма за дялово разпределение. 104 от апартаментите са в един блок в ж.к. "Младост". Част от абонатите в блока са получили по-високи сметки, а други – по-ниски.

Нередностите ще бъдат отстранени в сметките, които абонатите ще получат през февруари, съобщи директорът на дружеството Стоян Цветанов. Фирмата и служителите на дружеството ще бъдат санкционирани.

Още по темата

Проверени са общо 79 сгради, на които топлинната енергия е завишена с повече от 50%, както и сметките на 409 клиенти със сравнително малки жилища, но с високи сметки за парно. 7000 абонати на топлофикационното дружество, които не са осигурили достъп на отчетниците до апартаментите си, са таксувани на пълна мощност.

От дружеството отново заявиха, че декември 2012 г. е бил най-студеният месец от 15 години и това е предизвикало ръст в потреблението на топлоенергия.

До вчера са получени над 600 жалби заради високи сметки за парно през декември. Проверките на сметките за отопление на софиянци продължават.

От тази година "Топлофикация-София“ постепенно ще премине към отчитане на топломерите в абонатните станции по дистанционен път. Така няма да има човешка намеса при отчитането и ще се съкрати времето за това.

От дружеството ще поискат до края на февруари задължително засичане на топломерите на заявилите нулево потребление. В изравнителната сметка всичко това се отчита, но не е коректно спрямо останалите хора в блока, които не са заявили нулеви дялове, обясни Цветанов. Със заявяване на нулево потребление през миналия отоплителен сезон близо 15 000 семейства са били „кредитирани“ от своите съседи.

В случай на законодателна промяна, свързана с премахване на топлинните счетоводители, „Топлофикация-София“ е готова да поеме отчитането. От дружеството се обявиха за либерализация на пазара на топлина енергия у нас – във всеки един момент абонатът да може да смени топлинния си счетоводител.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране започва нова проверка в дружеството. Вчера парламентарната икономическа комисия предложи Сметната палата да направи три одита, свързани с „Топлофикация-София“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: сметки за парно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
az преди 11 години
https://facebook/events/239425919526817/
25
0
 
3
 
! Отговори
уса преди 11 години
Крайно време е ДАНС и Прокуратурата да подпукат Топлофикация,НЕК,ВиК,ЕВН,ЧЕЗ,ЕоН и всички подобни кръвопийци на народа.Само затвор за такива.Ама ние сме си виновни,това ако е в Гърция,отдавна да са ги изнесли на ура всичките мазници.
24
0
 
2
 
! Отговори
Васко преди 11 години
тези от топлофикация найстина ни мислят за БАЛЪЦИ , да се махнат топлинните счетоводители и те да поемат тяхната работа . Демек сиренето и ножа на едно място , пълен МОНОПОЛ .
23
0
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 11 години
113 хванати сметки за тока неверни , а колко не са хванати сигурно стотици хиляди .
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега освен на фирмите за топлинно счетоводство ( което не е никакво счетоводство , а натъкмяване на цифри) ,ще плащаме и на топлинна полиция и сумите за нея пак ще бъдат калкулирани в сметките ни!Грешна е цялата система за отчитане и допуска кражби и измами! Като добавим ,че нито едно Топлофикация НЕ спазва Закона за енергетика ,който е основен закон! Накрая има необявено разпореждане и съдебната система решава в полза на ТЕЦ-овете при всяко дело! Не искаме топлинни счетоводители и полиция! Искаме сметките да се намалят ,защото производството на парно и топла вода е отпадно при производств
21
0
 
2
 
! Отговори
жена преди 11 години
Ехооо :) Пропуснахте 4-те нули :) Не било ми 113 сбъркати сметки, най-ми било 1 130 000 сбъркани сметки, майно льоо ..... :)
20
0
 
7
 
! Отговори
ПРЕЕБААН преди 11 години
ИСКАМ ДА СЕ ОТКАЧА ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ !!! - ще пиша до Европейската комисия
19
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 11 години
бърз фалит за тези крадци
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
XOPA B PLOBDIB E OHTE PO ZLE ZAHTOTO I PARHOTO I TOKA E HA EDIN ISAHT MOHENIK.PYSKAT TISLABO ICKAPO PARHO IKATOSI PYSNEH KLIMATIK PAK MOHENIKA TE DERE
17
6
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 11 години
Добре е, че си си поживял при бай Тодор. Все пак не си капо. Аз пък при правешкия *** живях зле, защото родителите ми получаваха мизерни заплати, а в магазините бе тотален дефицит. За него не щеш да си спомниш?!!!Сега съм си много по-добре и не ща да чувам за недоносчето наречено социализъм . Животът е кръговрат. Днес едно, утре друго. Важно е да си здрав!Баба знае и 2 и 200?!
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чехите ни вземат парите за тока,като ни свалят 10 кожи от гърба,а Византииците за телефоните,И двете услуги за супер хипер дупер безбожно раздути и скъпи.Всичките пари на българските домакинства отиват зад граница.Колко остане го вземат Лидл,Кауфланд и другите западни компании. По Тошово време плащах 7-8 лева ток и се греех като цивилизован човек,сега съм станал кюмюрджия,готвим на газ и пак 100 лева ток. Телефон съм плащал стотинки - сега 50 лева Вода-стотинки-сега 30 лева Гориво за колата -15 лева,сега 150 лева Храната ми струваше на месец 50 лева (качествена,от истинско месо,мляко
15
0
 
17
 
! Отговори
набутвация преди 11 години
Сметките прогнозни, ама лихвите върху тях твърди. И ако се окаже после, че не потребил по - малко от прогнозното не ти връщат парите за лихвата, нали. Няма такава набутвация като топлофикация. Можеш да се разведеш, но да се разделиш с топлофикация - не. Женени до гроб.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
плащате ли, роби, плащате ли?
13
0
 
24
 
! Отговори
Танев преди 11 години
През март миналата година бяхме на гости в Мадрид. Там домакините, българи, ни показаха сметката си за парно. Става дума за апартамент до баровската спирка "Нуево министерио". За 75 квадрата жилище сметката им за месец беше точно 75 евро. Какво да говоря повече?
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
липсват четири нули в бройката сгрешени сметки...
11
0
 
18
 
! Отговори
Стамен преди 11 години
Да не забравите да си платите сметките че избори идват пари трябват,овцееееее.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
:))))))))))))Интересно ми е, януари като е един от най-топлите, през последните 10г, дали ще са намалени сметките? :)))))))))))))))))))))))смешници.....
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Топлофикация-София= МАФИЯ
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
113, 113, Поне една има ли надолу, или всичките са +
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
113 ama kakwo? Hiliadi?