По-ниски сметки за парно през януари, повечето до 150 лв.

Топлофикация-София отчита средно понижение от 10.32%
Обновена: 17 фев 2013 18:19 | 17 фев 2013 18:12,
83
По-ниски сметки за парно през януари, повечето до 150 лв.
Снимка: архив, Булфото

96% от клиентите на столичната "Топлофикация" ще получат по-ниски сметки за януари в сравнение с предходния месец, това съобщиха от пресцентъра на "Топлофикация" - София.
Това показват данни на изчислителния център на компанията.

Средното понижение на сметките в столицата с 10.32% спрямо предходния месец. По данните на изчислителния център близо 70% от клиентите имат сметки до 150 лв. за парно и топла вода за януари тази година.

Основната причина е намалението на цената на топлинната енергия в София със 7,18% от 1 януари 2013 г. Освен това през изминалия месец столичани са потребили 525 774 МВтч топлинна енергия, което е с 3.38% по-малко в сравнение с декември.

Намалената консумация е свързана и с по-високата средномесечна температура, която според данни на НИМХ при БАН, е плюс 0,9 градуса, докато през декември е била - 0,8 градуса.

В резултат на анализите, направени от експертите на компанията, е установено, че само при 4% от битовите потребители има завишение на януарската сметка. За всеки един от тези случаи е направена предварително пълна проверка.

Според информацията на топлинните счетоводители в мнозинството от тези случаи става дума за месечен отчет на реално потребление. В по-малък процент от случаите има промяна на прогнозните дялове след подадени заявления от страна на потребителите. Консумацията на повече топлинна енергия и подаването на заявления към топлинните счетоводители за завишение на прогнозните дялове е характерно за новите сгради, в които всеки месец се наблюдават промени в потреблението, свързани с населяването на жилищата.

"Топлофикация" София разполага с информация за състоянието на сметките при всеки един от тези около 4% от клиентите, която е подадена от обслужващата фирма за дялово разпределение. До края на февруари фирмите-топлинни счетоводители ще предоставят резултати от поисканата извънредна проверка на заявените нулеви прогнозни дялове. На тази база се изготвя корекция на прогнозния дял, отчитаща реалното потребление в сградите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Дрянков преди 11 години
Какво се дуете и мучите..4 радиатора - 375 лева за Декември (и топла вода)е за Януари имаше намаление 355 лв...Да ВИ *** и намалението *****липоследни месеци с топлолайнация
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
повечето до 150 лв. ама аз имам 350.
69
0
 
0
 
! Отговори
Измамен преди 11 години
Крайно време е прокуратурата да им постави "диагноза", а не те да ни мамят с "прогнозни" сметки.
68
0
 
5
 
! Отговори
Спартак преди 11 години
Следващите необходими стъпки1. ОТнемане на лицензите на Еон и ЕВН2. намаляване на топлоот с поне от 30 процента.3. Участие на квота от граждани в ДКЕВР и намаляване на мандата на инспекторите4. всичко това - граждансик квоти в контролинет органи и занижени цени - да се приложи за тока, водата, газта и бензина....
67
0
 
3
 
! Отговори
уса преди 11 години
Някой знае ли и може ли ,да каже на каква височина се поставят тези топломери по радиаторите.Масово са ги сложили в горната част на радиаторите-където са най-топли,а не в средната част по височина на радиаторите-топлинните счетоводители ни цакат с топла бира ...айде стига вече.........ЕНИЧАРИ.......
66
0
 
11
 
! Отговори
Следващите!!! преди 11 години
Мисля че е крайно врене на топлофикация да и светна червената лампа... те са следващите след ЧЕЗ !!! те както и така наречените топлинни счетоводители!!! или казано на кратко топлинният картел в България!
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наглеци !!! Ще дойде денят в който ВСИЧКИ ще се откажем от "услугата" ви и тогава ФАЛИТА не ви мърда ! ДА врите в котлите на АДА дано, и да си плащате сметки за огъня дето ви подгрява водата !!!
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
5 дни остават според условието на протестиращите правителството да приеме предложението за едномесечно предизвестие за прекратяване на договор с топлофикация от страна на абонат...
63
0
 
10
 
! Отговори
до инжа преди 11 години
Вие май не разбирате или се правите на интересен!Аз не ходя до Топлофикация да искам услуга-АЗ НЕ ИСКАМ ТАЗИ УСЛУГА!!!Мога да плащам сметките за парно,но не искам!Имам си климатици.А за етажната собственост-зная.Измиват си ръцете с този закон прехвърляйки вината и сметките върху потребителите.По вашата логика ако реши държавата ще трябва да плащаме искаме-не искаме и за кабелна,интернет и какво ли още не!И не ми отговорихте на другите въпроси-защо?
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От публикуваните отчети за 2012г на ЕРП става ясно, че те имат огромен ръст на показателите. При Енерго-Про Мрежи АД печалбата е с около 33% повече от предходната година, а при ЧЕЗ Разпределение България АД ръстът на печалбата е впечатляващ 240%. Отчетът на ЕВН Електроразпределение АД не е публичен, но се предполага, че ръстът на финансовите показатели отново е трицифрен. Логичният въпрос е на какво се дължи огромното повишение в числата и как то кореспондира с исканията на ЕВН и ЧЕЗ за увеличение в цената на тока?
61
11
 
2
 
! Отговори
ГЛАСУВАЙ ЗА БСП преди 11 години
Само БСП и нищо друго - взимаме властта и знаете, какво ви чака, нали?Бате Алексей петров го пускаме от затвора моментално заедно с нашите бойни другари - групата на великия Пешо-сумиста, верлните ни другари от Дупница - богатири Галеви моментално се връщат от Южна Африка и ви почваме всички, които сте подкрепяли ГЕРБ .. почва нов червен терор, управление на всички бедни над цялата интелигенция САМО БСП/БКП . .
60
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 11 години
бърз фалит за тези крадци
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредния балон на ТоплофикацияЗа студения декември м.г. платих 179.52 лв за топла вода без парно за отоплениеЗа февруари т.г получих сметка за същите условия 168. 88 лвОбир от страна държавата
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕРП-тата малко отклониха погледите от топлофикация. Истината е, че докато тока се отчита по-често и с измервателни уреди, то парното се отчита годишно и с фалшиви НЕ измервтелни уреди! Затова не трябва да спрем да задаваме въпроса:-защо след като топлофикация е общинско дружество, а общината има кмет, този кмет мълчи, а не излезе и да каже коя е причината за двойното увеличение на парното? Ясно е, че температурите, сроковете, прогнозните дялове, нулевото потребление и съседите крадци НЕ Е !!!
57
9
 
2
 
! Отговори
инжа преди 11 години
Напълно съгласен, че не сме приятели :) Вие, г-н рекламист разбирате точно толкова от Топлофикация и сметки, кокото аз от реклама. Когато дойда при Вас и искам дадена услуга Вие ми я предоставяте срещу заплащане. Аз НИКОГА не бих си позволил да кажа, тези кръвопийци рекламните агенции, защо ми искат пари за нещо, което аз смятам, че е безплатно и ми се полага по право. Освен от топлофикация, явно не разбирате и от етажна собственост. За да има парно в сградата Ви очевидно 2/3 от нея го искат.
56
1
 
11
 
! Отговори
До инженер преди 11 години
Като се смяташ за такъв що не обясниш как работи един тец?!?А това с плочките само един болен мозък може да роди.Занимавам се с реклама и имам пари за да си платя сметките,но не желая да плащам това,което не искам!!!Май си инженер на топлофикация та ги защитаваш така яростно?!?Я обясни тогава като нямам радиатори как плащам 130лв. а ти с радиаторите 180лв?!?И не съм ти приятел-ясно!!!Държиш се като 16 годишен тийнейджър :-)
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При положение, че не ползвам парно, как получих 100лв. сметка??? И то за 2 тръби, които минават! Тези алчни същества просто нямат жал за хората!
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време е след ЕРП да подхванеме и топлофикациите.
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДоНе е виновен Тиквата Виновни са зеленчукопроизводителите Сигнализирахте за неуместен коментар Анонимен
52
12
 
3
 
! Отговори
Инженер До изумен преди 11 години
..приятел, ходи да си бъркаш киреча и да слагаш плочки. Очевидно си нямаш никакво понятие от Енергетика, Отопление и Когенерация. Отпадна енергия от ТЕЦ - неграмотници!Моята сметка за парно пък е с 15% по ниска от 210 - 180лв. Е колко по малко от това да плащам за тристаен апартамент дето се отоплява целия.Изкарвайте пари и протестирайте, защо са ви малки заплатите, а не защо сметките са реални и пазарни. КАЗАНО ПРОСТО - НЯМА КАК ДА СА ПО-МАЛКИ.Айде сполай, Ви.