Въглища и викове пред ДКЕВР: Искаме хляб и работа!

Миньори, железничари и енергетици протестират в София
Обновена: 5 мар 2013 12:34 | 5 мар 2013 12:04, Веселина Йорданова
153

Снимка: БТА

Със скандирания „Мафия!“, „Искаме хляб и работа!“, "Мишоци!", "Оставка!" хиляди миньори, железничари и енергетици протестираха пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Шествието тръгна от пл. "Княз Александър Първи" към ДКЕВР като премина през президентството и Министерския съвет. Начело на колоната бе черен кръст с надпис „Въгледобив”. 

Пред сградата на регулатора протестиращите оставиха въглища с обяснението, че комисарите от ДКЕВР едва ли са виждали подобно нещо, когато "мафиотски" са повишили цената на тока на 1 юли 2012 г. с 13 на сто.

Още по темата

Протестиращите, които по данни на синдикатите са около 3 000 души, настояха представители на ДКЕВР да гарантират, че няма да бъдат закрити работните им места. В декларация под мотото "Да защитим работните места" има общо девет искания. Сред тях са потребителят да плаща само цената, отразяваща разходите за производство на ток, пренос и разпределение, да се ограничи прякото включване в цената на крайния потребител на добавки за "зелена" и "кафява"  енергия, като разликата се компенсира по механизми, определени от държавата, да се създаде национален държавен фонд "Зелена енергия", чиято основна роля е да намали дела на зелената добавка в цената на тока за потребителя и др.

"Има решение. Всички ТЕЦ-ове остават да работят", обявиха двама от протестиращите представители на КНСБ и КТ "Подкрепа", които влязоха в сградата на регулатора, за да представят декларацията.

Въпреки това обаче протестиращите заявиха, че не вярват на ДКЕВР и отново ще дойдат на протест на 1 юли, но този път ще бъдат 10 хиляди. Шествието се отправи към сградата на МИЕТ. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че има решения за евтин ток и за работа на всички и който не може да ги намери, трябва да си ходи. От синдикатите призоваха да не се допуска приватизация на БДЖ - Товарни превози и да се наложи мораториум.

Протестиращите пристигнаха с автобуси от страната. В началото на протеста синдикалисти съобщиха, че миньори от централите „Бобов дол” и „Брикел” са блокирани на входа на София.  По думите на вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров това е саботаж.

Федерациите към КНСБ и КТ „Подкрепа” категорично се противопоставят на варианта за търсене на единствен изход в намаляване обема на работа на ТЕЦ-овете и вследствие освобождаване на хиляди работни места в енергетиката и транспорта.

Протестното шествие се отправи към сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Енергийният министър в оставка Делян Добрев слезе при протестиращите и обяви, че квотите на топлоцентралите в така наречения енергиен микс няма да бъдат намалявани. "Можете да не се притеснявате, имате си работните места", заяви Добрев.

Министърът в оставка каза още, че винаги се е отнасял с уважение към труда на миньорите, след като протестиращите поискаха извинение от него и го освиркаха. Добрев отрече да е казвал, че 500 работни места на миньори нямат значение за него.

Новината е актуализирана към 12.30 часа

 


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
беден преди 8 години
Отново има нещо сбъркано в системата. Всички искаме чиста природа,възобновяеми източници на енергия, а излиза ,че те са ни много скъпи. Уж чисто, ама скъпо!!! Правилното не е ли-чисто и евтино?
128
0
 
2
 
! Отговори
беден преди 8 години
Вие дали сте убедени, че протестирате на правилното място? Защо не сте пред собствениците на фабриките си?
127
0
 
2
 
! Отговори
Gavasov преди 8 години
tam ima samo tzigari. falshivi ostavki.hlyab nyama.
126
0
 
6
 
! Отговори
СС преди 8 години
Всички синдикати защитават олигарсите!!!Днешните протести са доказателство за това !!!
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
разходите на НЕК за изкупуване на електроенергия от фотоволтаични централи и високоефективни централи възлиза на близо 40% от всички разходи и плащания, които НЕК прави към производителите на електроенергия, с които НЕК плаща за едва около 10 - 15 % от общото енергийно производство.
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Корумпираното ръководство на БДЖ Товарни превози в лицето на управителите Пламен Джуров и Ивайло Иванов съкратиха над 1500 човека само за половин година и в същото време успяха да свалят товарите с близо 40 % надолу и да изгонят най-големите клиенти. Тези двамата са за съд и конфискация на имуществото им - закупените с далавери апартаменти в затворени комплекси.
123
1
 
3
 
! Отговори
Клетниците преди 8 години
Горките клетници могат да викат и искат колкото ... могат. Нито някой ще ги чуе, нито някой ще ги разбере в ДКЕВР.Когато икономическите решения се заменят с политически решения, и когато специалистите са заменени с продавачка на незаконни цигари така се получава. Страдат клетниците. А някоъ говорят, че нямало да изоставят клетниците....
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в цените от 1 юли 2012 г. цената за мегаватчас от АЕЦ "Козлодуй" е 44.21 лв., от ТЕЦ "Марица-изток 2" - 66.81 лв., а от фотоволтаичните централи, нароили се през последните години - 699.11 лв.
121
2
 
5
 
! Отговори
Ана : ха честито преди 8 години
Щом и Подкрепа долетя, не е на добро. Досега няма нещо, което да не се е опорочило от Подкрепа и КНСБ-Те са винаги с властта и винаги организират падането на правителство. Справка: Кремиковци на скрап, Учителската стачка. На народите с къса памет преходите им са дълги.
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това само ако се успее от обществото да се вкара цялата енергия на тези четири централи в микса за гражданите.Така общото намаление на тока за бита ще е над 25%, което ще подобри рязко бизнес климата и ще създаде десетки хиляди работни места
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обща мощност на четирите централи АЕЦа и трите теца на Марица изток е 5000МВт *0,9собств нужди*0,8 =3600 МВт целогодишно, средната цена на микса за гражданите и дребният бизнес става 75-76 лева за мегаватчас ( и то при увеличение на цената на АЕЦ козлодуй до 50 лв/МВт.час за да не е на загуба ).това означава намаление с 17 лв/Мват час без ДДС при 175 лв/Мват час сега.Намалението е 10% , и ако ДДС е 10% то сумарното намаление на електроенергията за бита, което може допълнително да се постигне ще е 18%.И това само ако се успее от обществото да се вкара цялата енергия на тези четири центр
118
0
 
2
 
! Отговори
БОРИСОВ ПРИКРИВА КОР преди 8 години
БОЙКО БОРИСОВ прикрива ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА В БДЖ. Тази ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА се състои от Владимир Владимиров-председател на СД на Холдинг БДЖ, Велик Занчев-изпълнителен директор на Холдинг БДЖ и Пламен Джуров-управител на БДЖ Товарни превози. Тази ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА успя за една година да присвои над 50 МИЛИОНА лева от БДЖ чрез корупционни сделки, опорочени обществени поръчки, кражби в особено големи размери на гориво, източване на държавния резерв и кражба на държавната субсидия за БДЖ Пътнически превози. ДАНС и Криминална полиция разполагат с всички дакозателства з
117
0
 
3
 
! Отговори
damata преди 8 години
Палячовци!Докато се заигравате с тия долни мошеници Тренчев и оня другия има мнооого да чакате за работа и хляб! Между другото ги попитайте и къде потънаха парите на бившия профсъюз?
116
0
 
1
 
! Отговори
Петров преди 8 години
До БЪЛГАРИНАло Българино научи се да пишеш на български
115
4
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
АЛО МИНьОРИТЕ! КОЙ ВИ ПЛАТИ ТРАНСПОРТА?КОЙ ВИ ОБЛЕЧЕ С НОВИ РАБОТНИ ДРЕХИ? КОЙ ВИ НАПРАВИ ПЛАКАТИТЕ?САМО НЕ МЕ ЛЪЖЕТЕ ЧЕ СА СИНДИКАТИТЕ!ВСИЧКИ ВАШИ СИНДИКАЛНИ ЛИДЕРИ СА НА ЗАПЛАТА ПРИ КОВАЧКИ!ЗНАЕМ КОЙ ВИ ПЛАЩА ДА ПРОТЕСТИРАТЕ!НЕКА ГОЛЕМИЯ БИЗНЕСМЕН ДА ИЗЛЕЗЕ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР И ДА ПРОИЗВЕЖДА ТОК НА КУНКОРЕНТНА ЦЕНА!!
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затова искат дълга на НЕК около 2,5 милиарда лв да се поеме от държавния бюджет-за сметка на болниците,училищата,сигурноста и адмивистрацията,за сметка на държавното дофинансиране по европроектите.Така ще паднат таксите за пренос и ще се отпуши износа на евтина енергия и ще се подържат необходимите минимални обеми продажби на мините, тецовете и на търговците на ток
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А НЕК изкупувайки тази енергия, я продава на ЕРП-тата за 80 лв за МВат.От най евтините централи се изкупува- от АЕЦ-40% , от ТЕЦ МИ 2 - 40% , от ТЕЦ 3/КонтурГлобал-50 %.Затова е скъпа енергията у нас-защото в микса за гражданите и дребния бизнес се купува основно скъпа енергия - над 80 лв , колкото я продават на ЕРП-тата.И за да се компенсира това са добавките за кафява8топлофикациите, зелената и новия американски тец - общо към 10 лв за МВт час.А за да се съберат пари за плащането на заемите за Белене и Цанков камък се слагат такси пренос в размер на 17 евра на Мвт.Затова искат дълга на НЕК о
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От държавните мини се захранват и два теца на Ковачки - Брикел с цена 128 лв. и ТЕЦ-3 в Димитровград с цена 101 лв.На ковачки е и ТЕЦ Бобов дол с цена 103 лв.,негови са и част от Топлофикациите с цена от 300-350 лв, теца на Лукойл-230 , ВЕЦ овете са по 120-150 лв.Вятърните са по 180 лв, а фотоволтаиците по 450-500-700 лева ма 1 МВтчас..
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-ниска е цената на Козлодуй - 45 лв за МВтчас, след нея са трите теца в Марица изток - ТЕЦ МИ 2/държавна частично рехабилитирана - 65 лв, ТЕЦ-3/на КонтурГлобал, рехабилитирана - 80 лв, ТЕЦ-1/новата американска-105 лв.Те се захранват с въглища от държавните Мини Марица Изток.Цената на въглищата на които ги копуват тецовете е 16 лв за тон, която е най-ниската в Европа и затова цената на тецовете в Марица изток е най-ниската в Европа- цената на еленергията в подобна рехабилитирана/не нова централа в Унгария е 120 лв за МВтчас.От държавните мини се захранват и два теца на Ковачки - Брикел с цен
110
0
 
4
 
! Отговори
АЙ СЕКТИР преди 8 години
До сега КНСБ и Подкрепа спаха.Изведнъж станаха като парата видяха,били заплашени от закриване на работни места,а не така.Кой Ви плаща бе- Компаниите държащи ТЕЦовете