Повдигнатите "зебри" пазят пешеходците на София

3000 пешеходци са били глобени от началото на 2013 г.
30 май 2013 13:32, Златко Желев
9
Повдигнатите "зебри" пазят пешеходците на София
Снимка: Булфото

Пътните инциденти с пешеходци в столицата намаляват драстично през последната една година. Причината – масовата практика да се "повдигат" пешеходните пътеки на ключови кръстовища и пред обществени сгради като училища, болници и т.н.

Това обясни пред bTV директорът на столичния КАТ Богдан Милчев, уточнявайки, че от миналата година досега повдигнатите "зебри" за около 50. Пътната полиция има план това да се случи с още около 110 пешеходни пътеки от общо 600.

"На тези пътеки няма инциденти. За София рязко намаляват тези случаи, което е много положителна тенденция", допълни Милчев, който обяви начало на акцията "Ваканция! Да опазим децата на пътя".

Според него в много от случаите на инциденти виновни за самите пешеходци, които пресичат на неопределени за това места.

В тази връзка около 3000 пешеходци били глобени от началото на годината, а над 7000 са глобените за миналата година. Глобата е в размер на 10 лева като за целта се съставя фиш.

Шефът на КАТ-София призова шофьорите да не предлагат и да не дават рушвети на пътя. И най-вече – да подават сигнали за корумпирани катаджии.

Повече 10 били уволнените служители на пътната полиция за 2 години заради подобни нарушаващи закона практики.
 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Шофьор и пешеходец преди 5 години
Асфалтът за повдигнати пешеходни пътеки е по-добре да се използва за запълване на безбройните дупки по улиците, особено в кварталите. На пешеходните пътеки, вкл. и на кръстовищата да има светофар с бутон за превключване. Така в гъста мъгла шофьорите ще се ориентират, че има човек на платното, ще се пести време на завиващите коли и ще има по-малко замърсяване на въздуха. Пешеходците е хубаво да имат чувство за самосъхранение вместо да се мятат на пътя като жаби на асфалт.
6
0
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
До Емо
Ще караш по-бавничко в града и няма да имаш проблеми! Улиците в града не са магистрала...
5
0
 
0
 
! Отговори
БЕЗ УМ преди 5 години
Пазят ги спокойните водачи ,а не зебрите било то повдигнати или вдълбани.
А пък пешехоните пътеки по Ломско шосе са истински капан за жертви и от двете страни.
Дано този който ги проектира и прави си корегира грешката преди да е станало много късно.
4
5
 
3
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Само че в тъмната част на денонощието не се забелязват,и могат да ви оставят на пътя, както ми се случи.За това има изобретени пешеходни светофари.
3
4
 
5
 
! Отговори
Momo преди 5 години
Аз съм шофьор и съм ЗА повдигнатите пешеходни пътеки навсякъде, НО само да не ги повдигат като легналите полицаи във Варна и региона, защото ще ми остане някъде скоростната кутия.

П.П.: 4 човека в Ауди80. Спирам преди "легналият полицай", вкарвам на първа, тръгвам и скоростният лост ми се надига в купето. Еб*ти гърбиците.
2
5
 
11
 
! Отговори
Super преди 5 години
Супер са си пешеходните пътеки. Иначе никой не спира. Така ако не спреш си оставяш шасито там :D. Аз съм за абсолютно всичко по-натоварени места да са с такива пътеки. В Пловдив сложиха мигащи светлини - НИКОЙ не го Е*Е, пак не спират боклуците. Трябва повдигане.
1
4
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Нали щяхте да ги махате? Направете ги мънички да не пречат на автомобилите! Едно хубаво нещо да се направи за пешеходците, ако го развалят няма да гласувам за Фандъка!