Готов е проектът за третия лъч на метрото

Линията може да бъде завършена през 2018 година
Обновена: 9 юли 2013 14:26 | 9 юли 2013 07:44, Красимир Ангелов
34
Готов е проектът за третия лъч на метрото
Третият метродиаметър трябва да е готов до 2018 година. Снимка: БТА

Проектът за третия лъч на софийското метро вече е готов. "Подготвяме апликационна форма, която да внесем за одобрение и финансиране от фондове на ЕС", обясни шефът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев при инспекцията на строителството на подземната железница.

Очаква се третия лъч на софийското метро да струва 720 млн. евро. То ще е дълго близо 17 км, ще има 19 станции и според прогнозите ще обслужва 169 000 пътници дневно.

По-голямата част от третия лъч ще бъде открита. Той ще тръгва от колелото на трамвая на бул. „Ботевградско шосе” и ще има 3 метростанции по бул. „Владимир Вазов”. Следва една при Театър „Зад канала”, а следващата ще е на Орлов мост, където ще има връзка с първата линия на метрото.

Още по темата

Станцията при НДК пък ще се свързва с втората линия на метрото от „Надежда” до „Лозенец”.

След НДК третият лъч продължава към кръстовището на булевардите „България” и „Гешов”, където вече ще бъде изградена естакадата и новото трамвайно трасе.

След това подземната железница ще мине през „Красно село” и „Овча купел” и ще стигне до Околовръстното. Последната спирка ще е при жп линията София – Перник и там ще бъде открита нова гара.

На първата и на последната спирка ще има буферни паркинги за още 1000 автомобила, обясни инж. Братоев.

Според прогнозните планове линията може да бъде завършена през 2018 г. С нея делът на подземната железница в схемата на градския транспорт вече ще достигне над 50%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
pena123 преди 10 години
Браво за проекта но също смятам, че е глупост да е надземно. Ще се получи същата *** като в дървеница и дианабад. Жилищен квартал, а пък през средата му огромна, грозна и шумна тръба. Само ще досъсипеме облика на града с тия надземни железници. И без това вече прилича повече на недостроен соц. завод отколкото на чист и уютен град за живеене...
24
0
 
1
 
! Отговори
pena123 преди 10 години
В павликено койато си го направите сами :) Какво са ви виновни софиянци, че са си избрали кадърен кмет, който може да кандидатства за европари и да му ги дават...
23
3
 
7
 
! Отговори
METRO преди 10 години
Само в София Метрото панически отбягва жп гарите. Трети лъч не минава през гара Подуене, не достига гара Горна Баня - ще правим нова гара. Колкото направихме нова гара Обеля, колкото направихме спирка Вардар, толкова ще направим и нова гара Искър (на 800 м от старата) и нова гара Горна Баня. Да не могат хората от провинцията да използват тези придобивки.
22
1
 
5
 
! Отговори
ок преди 10 години
Айде...хейтърчетата почнаха. Мрън мрън мрън....Аз пък мисля, че е супер. Няма значение кой го е почнал, кой го е завършил, как, що, ама защо сега оттук а не оттам....не ме интересува!На мен ми харесва и важното е, че ни улеснява живота. Вие какво-искате да чакате по 1 час в задръстванията ли?
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ako moje da se stiga do nego bez kucheshki glutnici, shte e super
20
5
 
12
 
! Отговори
Хайде пак преди 10 години
само София та София а в Павликени кога ще направите метро?????????
19
2
 
17
 
! Отговори
il_cho преди 10 години
Към огромните плюсове на метрото не трябва да забравяме и най-големият - няма ги ония *** животни - ***!
18
1
 
0
 
! Отговори
LuboUzunov преди 10 години
За мен най- правилното решение е това: bbcitylights.net/idei-za-metroto/
17
2
 
23
 
! Отговори
И.Иванов преди 10 години
Във Виена U6 е метро, което в голямата си част е "над земята". Това значи, че е на няколко метра над земята, като по пътя си разбира се не се пресича с абсолютно нищо. Ако идеята в София е такава, не виждам нищо лошо.
16
25
 
12
 
! Отговори
Фют преди 10 години
"По-голямата част от третия лъч ще бъде открита".Ето това е пълна простотия.Що не питате хората ,който живеят покрай откритото метро как живеят.Като на гара разпределителна.От 17 км.метро - 15 над земята! Егати метрото.Това е отбиване на номера.Метро се прави под земята за да се избегнат задръстванията в града.Покрай откритото метро станаха тапи по булевардите.Ама е важно да кажем ,че имаме метро .А то не метро а бърз трамвай с цената на задръстване по околните булеварди.Вкарайте го изцяло под з
15
4
 
10
 
! Отговори
И.Иванов преди 10 години
Вижда ми се доста смислена идеята за отклонение от линия 1 на метрото при Орлов мост, която да минава под Иван-Асен, Румънско посолство, под ул. Гео Милев, Слатина, после към Полигона, където освен съществуващата Арена Армеец, май имаше идея да се строи нов стадион или пък голям технологичен парк.
14
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Магистрала Черно Море и Хемус са приоритет за мен , всичко останало е второстепенно дори регионално или квартално.
13
2
 
15
 
! Отговори
gogo преди 10 години
Много добре, само да не го писнат 2028-*** ако не получат сега финансиране от ЕС.
12
3
 
93
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Браво ! Дано стане и още по бързо. Метрото е най удобния транспорт, няма жега, няма задръствания, няма закъснения и няма гратисчии ! :))
11
48
 
9
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
Готов е проекта не само за трети лъч, а и за още няколко.... 4-ти лъч - директно до хасиендата на Бате Бойко в "Банкя" , 5-ти лъч - до дома на Сергей Дмитриевич , 6-ти лъч - до вилаетите на Ахмед Демир Доган........ а за 7-ми лъч имало спор къде да ходи,защото Болен Лидеров постоянно си менял квартирите " на свободен наем" .... като шумкар... имал страх някой да не го гръмне :) ;) :) А вече 8-ми лъч , през 3028 година , щял да бъде по линията СОФИЯ - БУРГАС :))) ....
10
2
 
33
 
! Отговори
... преди 10 години
@13 - Сега е на фаза планиране още. Докато приключи, да се осигури бюджет и т.н. Самото строителство сигурно ще си е 3-4г.@8 - Както ти казаха, на 800м/9мин. ходене (според Google Maps) имаш спирка на метрото. Ако си от по-бързо вървящите като мен още по-бързо ще стигнеш. Не виждам какъв е проблема. А и се препоръчва човек да върви поне по 2-3км. на ден, така че е добре за здравето =) Ама нали сме мързеливи и знаем само да мрънкаме...
9
7
 
12
 
! Отговори
versaux преди 10 години
какво е това строителство със срок чак 2018 г. Направете го най-много за 3 години ! !
8
11
 
56
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
на 600-700 метра от Плиска има метро, мързи ви да походите ли?Аман от мързели в тая държава!!!
7
8
 
27
 
! Отговори
ддд преди 10 години
Вносните мотриси съсипват бг производстовто на мотриси за метрото. Предлагам ДЪРЖАВАТА да се намеси и да баложи МИТО за вносните мотриси и Станишев да пусне един завод за мотриси в Горна Баня!! Да има работа, хляб и цирк, разбира се!
6
61
 
18
 
! Отговори
спирка на хотел Плис преди 10 години
Метрото е безсмислено, без спирка на хотел Плиска!