14 бутилки с газ били много за едно заведение

Районът около взривения китайски ресторант остава отцепен
Обновена: 19 авг 2013 14:18 | 19 авг 2013 08:39,
41
14 бутилки с газ били много за едно заведение
Мястото на инцидента. Снимка: БТА

Районът около взривения китайски ресторант в центъра на столицата остава отцепен. Днес трябва да станат ясни причините за взрива, при който пострадаха 11 души, единият от които е с опасност за живота.

Предстои допълнителен оглед и предписания дали има нужда от укрепване на сградата.

Днес в 9 часа местопроизшествието ще бъде огледано повторно от разследващите органи, а в 10 часа ще бъде готова експертизата на СДОТО, определяща причината на взрива.

„До момента смятаме, че взривът се е получил в следствие изтичане на газ пропан-бутан от бутилка, която се е разцепила и рязко е изпуснала газ. Общо бутилките, които намерихме на мястото, са 14. Според един от собствениците и от персонала на заведението би трябвало да има още една бутилка. За съжаление ние не можахме да я намерим под развалините. Доброто е, че нашите уреди не отчетоха ново изтичане на газ“, съобщи пред БНР главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Според него 14 бутилки с газ са доста за едно заведение.

Още по темата
В 09.00 часа ще започне първият оглед на сградата след взрива в столичния китайски ресторант.

В рамките на деня ще има яснота какви са щетите и какво е положението в сградата. До обяд вече ще се знае какво трябва да се предприеме, коментира пред „Фокус“ архитект Влади Калинов, директор на Дирекция "Общински строителен контрол" в Столична община.

Вчера той обясни, че вследствие на взрива е пострадала само двуетажна пристройка, която е във вътрешния двор на сградата.

От взрива са избити дограми и рекламни съоръжения от фасадата на сградата. Пристройката е строена отдавна - в нея има счупени колони, счупена е и част от плоча. Според арх. Калинов няма опасност за сградите наоколо.

„Това, което трябва да направим първо, е да огледаме сградата добре и да преценим тази част от нея, която трябва да бъде премахната, докъде да бъде премахната. Трябва да се прецени кой е най-добрият начин да се извърши премахването на тази част от сградата, както и откъде ще се извозва строителният материал, така че да не засегнем съседната сграда. Това е основната задача, която сме си поставили за днес“, обясни архитект Калинов.

Огледът на сградата ще се прави от екип от инженер-конструктори.

Няма опасност за хората, живеещи в сградата. В нея има 28 апартамента, а в приземния етаж и офиси. Все още не е ясен и собственикът на сградата.

Движението по бул. "Цар Освободител" от улица "Г. С. Раковски" до площад "Александър Първи" продължава да бъде затворено. По бул. "Г.С. Раковски" движението е възстановено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
goro.poromanski преди 10 години
ха ха не се знае кой е собсвеника на сградата това е малумна работа някой е купил цялата сграда и тия не знаят кой е това само в бьлгария може да стане
36
0
 
1
 
! Отговори
ппш преди 10 години
14 бутилки били много?!? А 1 бутилка много ли е за едно заведение? И колко точно гръмнаха?!?!?До 35, "То в Германия се взривяват" ?!? Я пак, колко взрива имаше днес в Германия или пък миналата седмица? И какво значи постояно? Или си гледал филм за ВСВ или ги бъркаш със Сирия и Египет, това там е друго и няма общо с газификацията. И пак прочети, гръмнала е БУТИЛКА не газова инсталация на сграда и точно поради липса на такава инсталация!
35
0
 
3
 
! Отговори
Гацо преди 10 години
Я някой да обясни каква е разликата между цистерната на гара Езерово и тази бутилка ? Интресува ме защо онази горя а тази само гръмна . Нещо ама хич не се връзва . Живял съм в Русия 5 години и съм виждал как гърми бутилка с гас , виждал съм и как блок сринаха заради взрив на газ и пожар . Ама винаги е имало пожар . Освен Румен Петков-Главъта да е пикал и да го е загасил преждевременно . Всички знаем че обича да пика в шадраваните в Плевен
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТРЯБВАШЕ ВРЕМЕ ДА СЕ СКАЛЪПИ -"ВЗРИВ ОТ ГАЗОВА БУТИЛКО"МНОГО РАЗГОВОРИ ПРОВЕДЕ МИНИСТЪРА!НАЙ-ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН С КИТАЙСКОТО ПОСОЛСТВО!аз нямам спомен при други аварии с газ да е минало без пожор,но все пак ,АКО ИМА ЖУРНАЛИСТ,а не ПАПАГАЛИ да дадът репортажи при другите инциденти !МОЛЯ ЗА ИЗВИНЕНИЕ,АКО СТЕ СЕ СЕТИЛИ,но ДРУГАРИТЕ са пуснали ЗАТЪМНЕНИЕ!НИЕ ЗНАЕМ КОЙ ПРАВИ ЗАТЪМНЕНИЯТА!Това е чисто и простоБОМБА ЗА РАЗЧИСТВАНЕ НА СМЕТКИ В КИТАЙСКАТА МАФИЯ!БКП и КИТАЙСКАТА КОМ.ПАРТИЯ умело си СЪТРУДНИЧАТ
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очаква се газификация в цялата страна не ми се мисли тогава...То в Германия се взривяват постояно дето имат дисциплина и ред а тука незнам.
32
0
 
4
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
do 32 Много въпроси. Az vidiah biznes na бизнес на китайци dori v Shweicaria. Kitaici i arabi sa nalazili po ciala Evropa. Teparva na Staria Kontinent mu predstoi da roni edri salzi , zashtoto dnes te seiat svoite semena v Evropa a utre shte poniknat ogromni kalnove i jivite shte vidiat kak plevela dushi nai dobrata i kachestvena rekolta.Da se pravi neshto veche e malko kasno. Balona e nadut. Edin den shte se pukne moje bi parvo vav Francia, sled tova i v Germania.Deistvitelnosta e gorchiva
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха-ха колекционер на бомби си купил 100 бутилки с газ а има ли ограничение примерно 200-300?До колко бутилки може да си колекционира?
30
3
 
2
 
! Отговори
jorkatta преди 10 години
До Много въпроси! ?!? Ти нормален ли си? Иначе се сърдим когато друга държава реагиа по този начин за Бг граждани...
29
3
 
20
 
! Отговори
Много въпроси! преди 10 години
1. Кой дава под наем имот на пъпа на София на... китаец?2. Кой дава разрешения за ресторант на пъпа на София на... китаец?3. Кой регистрира китайски фирми в БГ?4. Кой изобщо дава разрешения за пребиваване и бизнес на китайци в държава от ЕС?5. Защо журналистите никога не пита за китайците в България?6. Някой виждал ли е... китайско гробище?
28
3
 
3
 
! Отговори
jorkatta преди 10 години
До ГражданинътКарбовски Според мен трябва да се търси отговорност и от фирмата снабдител на газ защото работят на принципа "Даваш празна бутилка взимаш пълна" Защо не ги проверяват преди пълнене???
27
3
 
5
 
! Отговори
Pimp C До 26 преди 10 години
Какво значи храната става по-вкусна на газ???? хахахаА дима е канцориген! Факт!
26
2
 
16
 
! Отговори
смях преди 10 години
Този инцидент се коментира като взривяването на автобуса в Бургас. Каква грандиозна новина, какво чудо на чудесата. Ярък пример за журналистическа импотентност!
25
1
 
8
 
! Отговори
ha преди 10 години
Не е ясен и собственикът на сградата? - че в общината нямат ли регистър? и кой плаща данъка на сградата?
24
0
 
10
 
! Отговори
до Пимп С преди 10 години
Храната приготвена на газ, става по-бързо и по-добре за разлика от тока.Дървата топлят една стая в пъти повече, за разлика от смешното парно и климатика дето ти скапва тялото с цялото това духане.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само в бг газта може да се взриви без при това да се запали.
22
14
 
3
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
Това не го разбирам в 21в. хората ти прекарали ток *** газ ще слагаш , както и диваците (не говоря за хората под прага на бедност) и то заможни се отопляват с дърва - варварщина!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да Debora1KADE E DARJAVNIA KONTROL VARHU CHASTNIA SEKTOR ? Вече писах. Върху такива работи има остатъчно стандарти, нормативни актове и органи за контрол. Друг е въпросът дали собственикът на заведението е имал издадени сертификати или тези, които са ги издавали са си вършили както трябва работата. Оставям настрана конспиративните теории, Цветелина Бориславова, Жан Виденов, Септемрийското въстание и др.
20
1
 
21
 
! Отговори
МИТКО БОМБАТА преди 10 години
14 бутилки с газ, а гръмнали - колко? А останалите защо не са гръмнали? Няма пожар - изсмукал се кислорода /като сухото удавяне!?/.Миришело на сяра след взрива!? Сигурно от газта? Собственика безименен!? Пострадалите - също!? Никаква конспирация! Ясно, като "бял ден"!
19
3
 
7
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
14 бутилки с газ били много за едно заведение *******Zashto sega razbrahte che sa mnogo ? A dali sabili izpravni ? KADE E DARJAVNIA KONTROL VARHU CHASTNIA SEKTOR ?
18
1
 
10
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Казано е не дръж 10-ки едри газови бутилки на едно място! Браво, че не са гръмнали всичките щеше да замине повече от блока!!И е казано не дърпай дявола за опашката!