Йовчев: Няма опасност за конструкцията на сградата

Експерт: Пострадала е само двуетажна пристройка във вътрешния двор
Обновена: 18 авг 2013 22:39 | 18 авг 2013 22:22, Елка Василева
18
Йовчев: Няма опасност за конструкцията на сградата
Цветлин Йовчев. Снимка: Булфото

Огледите на експертите потвърждават версията, че става въпрос за взривена газова бутилка, която е предизвикала експлозия. Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев за инцидента в китайския ресторант срещу Руската църква в центъра на София.

Мнението на експертите е, че при такъв взрив не може да се получи пожар, тъй като експлозията е отнела целия кислород. Може би е изпуснала газ една газова бутилка и е станала експлозията, каза още Йовчев.

 Следва повторен оглед и оттам нататък ще се прецени какво точно се е случило. Няма опасност за сградата и за живущите хора, каза министър Цветлин Йовчев.

Още по темата

Изнесени са газовите бутилки. Колегите проверяват дали въпреки всичко не е останало още нещо. Няма опасност за конструкцията на сградата. Хората няма да бъдат евакуирани, каза вътрешният министър.

По думите на архитект Влади Калинов от дирекцията по контрол на строителството в Столична община е пострадала само двуетажна пристройка, която е във вътрешния двор на сградата. От взрива са избита дограми и рекламни съоръжения от фасадата на сградата. Пристройката е строена отдавна - в нея има счупени колони, счупена е и част от плоча. Според арх. Калинов няма опасност за сградите наоколо.

Утре ще дойдат експерти, които ще обследват причините за инцидента и ще бъде направен проект как да бъдат премахнати елементите, които са пострадали от взрива. То трябва да се прави внимателно, повечето дейности ще се извършват на ръка, каза арх. Калинов.

Възстановено е електричеството в района. Остава спряно електричеството само в тази сграда, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова каза, че тъй като огледите на мястото ще продължат и сутринта на светло, отцепеният в момента район ще продължи да бъде затворен за движение, така че хората трябва да знаят, че бул. "Цар Освободител" в този участък ще бъде затворен. По думите на Фандъкова районът ще остане затворен, докато полицията и пожарната разрешат да бъде отворен и докато продължат огледите.

Фандъкова каза, че пораженията вътре в сградата са до третия етаж. Към момента продължават огледите на полицията и пожарната. Експертите са направили първоначалния оглед, според тях няма опасност за живеещите в сградата.

Столичният кмет и кметът на район "Средец" са разговаряли с хората в сградата, за да им предложат помощ, ако има нужда от такава. Повечето от апартаментите в кооперацията са офиси. В двата входа има общо 9 апартамента, в които постоянно живеят хора, останалите са офиси и в момента на инцидента там не е имало хора.

Фандъкова ще назначи утре конструктивна експертиза, която да даде окончателен доклад. На въпрос дали има хора, които искат да бъдат изведени от сградата, Фандъкова каза, че е имало хора, които сами са си тръгнали и не са останали да нощуват в сграда, но не са били притеснени и не са искали помощ.
 

Информацията е актуализирана в 22.38 часа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
14
 
! Отговори
бири преди 10 години
АМИ АКО ГРЪМНАТ ВСИЧКИ КИТАЙСКИ РЕСТОРАНТИ В СОФИЯ...
12
0
 
15
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Йовчев.... сега както "НЯМА ОПАСНОСТ" за конструкцията на сградата.... да не вземе да падне половината ?!?! Стига с празни и високопарни приказки пред камерите и микрофоните! :( ДЕЙСТВАЙТЕ !!!.....
11
0
 
17
 
! Отговори
CNN преди 10 години
Македониа обави вона на КинаДва милиони убиени Кинези во кинески ресторан во бугариа од македонски воводи!..............................19 август.Македонските вовода уништиа Кинеската Армиа Со помош од Македонскиот бог! Милиони Кинески трупови се въргалят и во центарот на Софиа уништени од воеводите.Македония стоат на нозе! Да живее Александар Македонски и сите Македонци!
10
0
 
18
 
! Отговори
Плагиат преди 10 години
В ефира се затвърждава - не е бомба, битов инцидент е.Това не е бойлера в квартирата на китаеца. Това е обществено заведение.Т.Е. промишлена злополука и да му е яко дупето на тоз (тез) дето лапат парички, да работят такива опасни за обществото "заведения". А те не са малко. Има, не знам колко, държавни институции, които се занимават със сигурноста на подобни "заведения". Да се провери! ЦАЦАРОВ!!!!! НА МОРЕ ЛИ СИИИИИ!!!!
9
0
 
17
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Tuttt, С една дума Анархията може да се нарече - Самоконтрол -и е напълно невъзможно да съществува на териториите от формални държави. Не обиждай Анархистите свързвайки ги с "БСП и компания"Партиите по същество са "глутници" от лица чиято единсткена цел е лична облага.
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въй и ся протестиращите откъде ще минават ? хаха
7
0
 
15
 
! Отговори
ultramind преди 10 години
Той е малък, но вече знае!В България дори сградите страдат, според такива като него.
6
3
 
30
 
! Отговори
olo преди 10 години
По-страшно от комунизма е само това, което остава след него!
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Странното е че сутеньорите карат все по скъпи коли, страшното е за бащите на поробените момичета.
4
18
 
35
 
! Отговори
герберче преди 10 години
Стига с тоя взрив бе. Чакаме си статиите за протеста. Искаме дълго и напоително да ни кажете кой какво е викал какъв плакат е носил и да изброите поименно кои са тези 5-6 надъхани гербери заради които затварят площада
3
19
 
33
 
! Отговори
tuttt преди 10 години
анархията се завръща - гарантирано от бсп и компания
2
2
 
32
 
! Отговори
Циганин преди 10 години
85% е сива икономика в БГ, докато Мафията не бъде кастрирана, не взривове а Атомни Бомби ще избухнат. Толкова е просто но сложно за разбиране на Българските граждани.
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На ви сега китайска манджа!