Кофите за смет по Витошка – под земята

Контейнерите ще са за разделно събиране, в различни цветове
8 окт 2013 07:30,
25
Кофите за смет по Витошка – под земята
Тази гледка може и да изчезне от столичния център. Снимка: архив, Булфото

Кофите за смет в целия център на столицата ще бъдат вкарани под земята, съобщава пред "Монитор" главният архитект на София Петър Диков

"Сега тече конкурс за доставчик на такива контейнери по бул. "Витоша". Те ще са в три цвята за различните видове отпадъци. Контейнери под земята ще има и на Женския пазар, част от който сега се ремонтира", обяснява той.

"Искаме Женският пазар да е първият в София с такива кофи за смет. Проблемът е, че механизмът на камиона, който вади контейнерите от земята, е скъп и водим преговори с няколко фирми", допълва шефът на борда на "Пазари Възраждане" Маргарита Александрова.

Подземните кофи за смет щели да бъдат малко по-големи от тези тип "бобър" и ще са по 4 – три цветни за хартия, стъкло, пластмаса и метал и отделен за органичния отпадък.

"Идеята ни е да е чисто, да няма кофи над земята и неприятни миризми. Ще е добре и за търговците, и за живеещите в района. Всичко ще бъде като в нормален европейски град", допълни Александрова.

Кога обаче боклукът в целия център на София ще бъде под земята, като в "белите столици", не е ясно.

"Всичко зависи от това как ще се осъществят проектите на бул. "Витоша" и на Женския пазар", допълва арх. Диков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Клошар преди 10 години
Искам си кофите на улицата. Как ще бъркам, ако са под земята?
20
0
 
4
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
А политиците, вътре в кофите
19
0
 
6
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Ние сме си виновни , че си траеме и сме пасивни относно всяко тяхно решение , сякаш са ни господари ,а реално ние сме техни господари , тоест когато се оповести един такъв проект , отиваме при отговорните и ги питаме откъде накъде ще има на Витошка , а няма да има в Редута например !? Защо не започнат от Гео Милев , а започват от Витошка , ако отговорят че проекта само започва от центъра , в кварталите няма лампи бе ей !
18
0
 
6
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Нищо ново министрите на богатите им правят живота по-удобен и по-псевдоевропейски , докато кварталите тънат в мизерия , лъскаме центърчето и то само една миниатюрна част от него ВИТОШКА ... дори не се споменават останалите квартали , споменава се само женския пазар ,колкото да отбият номера.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами добре са го измислили! Макар че кой да плюе по форумите пак ще се намери, както и кой да рови из тях.Винаги са ме дразнили препълнените казани насред центъра на София.
16
0
 
8
 
! Отговори
Муки преди 10 години
Чудесно! Предлагам уличните кучета и просяците също под земята :-)
15
1
 
3
 
! Отговори
Zlatin.Mladenski преди 10 години
До 123Това, че един камион събира отпадъците всъщност не е проблем.И аз мислех като теб, но се оказа, че след като *** е събран, служители го разпределят според вида му. Когато е наистина разделно събиран, това става много по-лесно.В крайна сметка така или иначе се прави ръчна проверка, защото никога не можеш да си сигурен (особено в БГ), че в контейнера за хартия няма да има стъкло, например.Относно европейския вид на Витошка - те да си оправят първо ужасяващия фонтан...
14
1
 
2
 
! Отговори
без пари преди 10 години
До 123, ами за без пари, толкова. Знаеш ли че столична община не се занимава с разделно сметосъбиране и не го финансира по никакъв начин? Има 2-3 организации които го правят за без пари и по незнайни причини, явно крадат нещо, амам какво ли?За без пари, толкова.
13
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 години
Аз хвърлях *** разделно до момента в който не видях, че един и същ камион, последователно събира и трите цвята контейнери и ги изсипва на едно и също място. Т.е. след моето старание, при събирането на отпадъците те пак са смесени.
12
0
 
3
 
! Отговори
столичан преди 10 години
Браво на Фъдакова, добра идея да се приберат кофите за *** под земята, за да ни е чисто на нас столичани.А не може ли директно да се напшравят и канали и *** да отива от кофите по каналите директно до завода за преработка на *** на столицата?
11
1
 
6
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Контейнерите в Кипърските курорти след изпразване се мият заедно със площадката с гореща вода и препарат!Контейнерите на Черноморието са атакувани от гадни мухи, които хапят и туристите!Как ще ги стигнем Американците, ли?
10
2
 
9
 
! Отговори
FRT преди 10 години
Кви кофи под земята, бе?Ново 20 = партизано 20Такова нщо не съм видял тук, в Белгия, пък не знам за вас.Май някой ще спечели търга щото има подходящата техника, тц,тц!Сложете ги на земята, че да е лесно извозването! Ама не на улицата, на ъгъла, а на удобно място. И сложете един контейнер, където да се събират бездомните кучета, като капан и квото се фане - да се извозва. Че не можете да ги изловите тия ***, а те цапат най-много. Тук, в Белгия сит еги фанахме и ги приспахме отдавна.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто заменете всички потрошени пластмасови кофи (черни, жълти, зелени, бембени) с нови и чисти метални такива, с добре затварящ се капак, редовно обслужвани, на почистени площадки, вградени в тротоара, а не на уличното платно, и това ще е достатъчно. А не приказки от хиляда и една нощ, щото някой от общината видял еди къде си на запад , че и под земята можело, пълни глупости, няма думи! Подменете наличните кофи и ги чистете тях и площадките им!
8
0
 
14
 
! Отговори
Б2 преди 10 години
Кофите за *** трябва да са четири и с цветовете на управляващите партии - БСП, ГЕРБ, ДПС и Атака!!!Така всеки избирател ще знае къде кого да изхвърли като му изтече срока за годност ;)
7
0
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
даже и тази от снимката е поставена на завой........
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Запад от години кофите са под земята и в селата дори ...
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те проблемни са не само кофите за смет на Витошка!!!80% от кофите в София са поставени направо на пътното платно пречейки на нормалното движение на МПС-та, други са поставени като, че ли нарочно до пешеходни пътеки и завой ограничаващи видимосто на водачите и още много други примери за безумно разположение на кофите за смет. А класиката е фирмите извозващи сметта вместо да го правят нощно време, когато почти няма движение те започват сутрин около 8:00 точно когато всички отиват на работа.......
4
0
 
3
 
! Отговори
... преди 10 години
Но пък има хора, които виждат неграмотни "хора".
3
8
 
9
 
! Отговори
... преди 10 години
Интересно е как винаги се намират "хора", които дори в подобна положителна новина намират нещо за плюене.
2
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tq Sofiq kato cqlo si e edna kofa za ***