Кацането на летище София вече е възможно при 75 метра видимост

Новите правила влизат в сила от 02:00 часа на 14 ноември 2013 г.
13 ное 2013 16:10, Красимир Ангелов
4
Кацането на летище София вече е възможно при 75 метра видимост
Снимка: Булфото, архив

Летище София вече има по-висока категория на Системата за инструментално кацане, информират от аерогарата. Това стана след въвеждането от Държавно предприятие "Ръководство на въздушно движение" и "Летище София" ЕАД на процедури, позволяващи на авиационните оператори да осъществяват подход и кацане на самолети в условия на минимална видимост от 75 метра по категория III B.

Новите правила влизат в сила от 02:00 часа на 14 ноември 2013 г.

От летището отчитат, че процедурите ще намалят броя на самолетите, които при лошо време се пренасочват за кацане и излитане. Това ще спести неудобствата на пътниците и авиокомпаниите, като няма да доведе до увеличаване на таксите за обслужване и цените на билетите.

За да повиши категорията си, летище София подмени стоманената ограда в чувствителната зона с радиопрозрачна от фибро-армиран полимер. Тя позволява да се каца в много гъста мъгла и пречи на външно въздействие да изкривява лъча от антената, която насочва приземяването.

Категория III е разделена на три типа - А, B и C. Категория III B осигурява необходимата обезпеченост за приземяване при видимост 75 метра. Досегашната категория III A позволяваше н апилотите да кацат при влошена метеорологична обстановка с видимост 200 метра. Последна категория е III С, позволяваща кацане при нулева видимост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
до Сашо преди 10 години
Естествено, че може да каца и при нулева видимост, но при подходящо оборудване на пистите и самолета, който каца автоматично, без пилотска намеса. Съответното оборудване на пистите е доста скъпо и почти неприложимо, тъй като самите самолети рядко са оборудвани за автоматично кацане.
3
2
 
1
 
! Отговори
сашо преди 10 години
Колкото повече е намалена видимостта, толкова и нараства вероятността за инцидент. Това за нулевата видимост само някой журналист може да го използва.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой каца на тва летище , всеки излита от него.
1
0
 
6
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Аааа добре, ами с излитането как сме?? Питам щото българина повече го интересува излитането от летище София, то за връщане нема как да мислим.