2010 г.: 11 хиляди бездомни столични псета. А сега?

Най-много четириноги на улицата има в Кремиковци и Люлин
Обновена: 3 яну 2014 18:32 | 3 яну 2014 18:30,
45
2010 г.: 11 хиляди бездомни столични псета. А сега?
Снимка: архив, Булфото

Над 11 хиляди е бил броят на бездомните кучета през 2010 г., обяви столичният зам.-кмет Мария Бояджийска.

Две години преброяване на бездомните четириноги не е имало, но през миналата година Фондация "Четири лапи" е направила независимо наблюдение на популацията, което показало тенденция към намаляване. Колко точно е броят на баздомните животни сега Бояджийска не се нае да съобщи.

"Преброяване трябва да бъде извършено още няколко пъти, за да можем да видим дали наистина тази тенденция към намаляване се запазва", отбеляза обаче тя, цитирана от "Фокус".

По думите й фокусът през настоящата 2014. г. ще бъде съсредоточен основно в екипите за залавяне на бездомните кучета, които от осем ще бъдат увеличени на десет, и в последващата кастрация на животните.

"Районите с най-голяма популация на безстопанствени кучета в София са ромските квартали и промишлените зони като например "Красна поляна", "Кремиковци", "Люлин", допълни Бояджийска.

Тя обяви, че броят на кучетата, които са заловени през миналата година, е 5610.

"Кастрираните кучета са 5987, включвайки данните от фондация "Помощ за животните", които експлоатираха приюта в Горни Богров", пресметна зам.-кметът.

Тя подчерта, че изразено в пари, това не означава повече разходи за Столична община, което е благодарение на по-строгата отчетност върху дейността на общинското дружество "Екоравновесие".

Мария Бояджийска обяви още, че след кастрационния център в Банкя предстои откриването на втори в район Връбница на бул. "Ломско шосе" – старата ветеринарна клиника.

Центърът ще бъде стопанисван от "Екоравновесие" и ще се финансира от Столична община.

"Целта и желанието ни е да стимулираме по всички възможни начини гражданите да бъдат активни и да кастрират собствените си животни, откъдето всъщност идва и голяма част от популацията им на улицата", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
7
 
! Отговори
garo преди 10 години
Живея в Норвегия. Едно бездомно куче няма по улиците! През 2000 ми беше първото писмо-жалба до Екоравновесие. Колкото сега е решен въпросът, толкова и тогава това се случи. Като спрат да финансират Екоравновесие и дадат пари на 20 роми да ги изловят и убият, чак тогава ще бъдат спасени по 3000 софиянци от ухапвания и поне 5 човека от смърт годишно. Не разбирам защитниците - по- добре ли е да умре човек вместо куче? В БГ с едни кучета не се справиха, камо ли с държавата!
37
0
 
10
 
! Отговори
ПОМИЯР ОТ СОФИЯ преди 10 години
СКОРО СЕ ВЪРНАХ ОТ ЛИТВА . ЖИВЯХ ТАМ ОКОЛО ДВА МЕСЕЦА И ПОСЕТИХ ОКОЛО 6 ГРАДА И СТОЛИЦАТА. НИКЪДЕ АМА НИКЪДЕ НЕ ВИДЯХ НИТО ЕДНО БЕДОМНО БЕЗСТОПАНСТВЕНО КУЧЕ, НИТО ЕДНО. НИТО ПО АВТОГАРИ НИТО ПО ГАРИ НИТО ПО ЗАВОДИ НИТО ПО ПАЗАРИ. ЛИТВА СЪС СТОЛИЦА ВИЛНЮС АБСОЛЮТНА ЧИСТОТА И ТЯ Е В ЕС НО СА РЕШИЛИ ВЪПРОСА С *** !!!! НО ТАМ ИМА ВЛАСТ И ДЪРЖАВА А БЪЛГАРИЯ Е ***- ГРОБАРО-КАЛИНКИСКА ДЪРЖАВА. И ТАМ ИМА ЕКОЗАЩИТНИЦИ И КУЧКАРИ НО ВЛАСТА СЪС ЗАКОНИТЕ Е НАД *** КУЧКАРОЗАЩИТНИЦИ!!!!!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В мегаполиси с многомилионно население, кучета няма. Тук 20 години не може да се реши този проблем и умират хора.
35
1
 
5
 
! Отговори
езичник преди 10 години
ами софиянци да почват да ги обучават да гонят сирийци и други подобни. поне полза да има от тях.
34
6
 
13
 
! Отговори
обичамМЪРТВИ ЖИВОТНИ преди 10 години
Разтрел на *** газене и взривяванепсихично болните *** защитаващи *** по улиците да бъдат затворени в тъмници и да изгният там.Хиляди хора загиват от глад и война, а някои вместо на тях съчувстват на *** по улиците, това са пхихично болни ***. Човека е най-висшето същество така е в природата.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всички вие дето говорите като 36 животните не са виновни на никкой те са отражение на мизерията и примитивното мислене на такива като него!!!!никой не е отговорен изхвърлят се безотговорно и това е.озверели хора- бесни кучета
32
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОВАРЕТЕГИ НА ТИРОВЕТЕ И ПРАВО ЗА ВИЕТНАМ!!!А ДА НЕ ЗАБРАВА И КОТКИТЕ СЪЩО !!!ВЪВ ВИЕТНАМ КУЧЕТА И КОТКИ СА ДЕЛИКАТЕС!!!НАПРОВО ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ !!!ТОВА НЕЕ БАЗИК ИЛИ ЛЪЖА!!!
31
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Последните години броят на бездомните кучета чувствително намаля. Браво на Фандъкова или който там е отговорен.
30
9
 
5
 
! Отговори
До 32 преди 10 години
От твоята кожа да направят обувки, поне повече чивтове ще излязат
29
12
 
24
 
! Отговори
татко преди 10 години
Чисто и просто, трябва да се избият до крак, с ток, с газ, с медикаменти, както може, няма друго решение, колкото и нехуманно да звучи..., иначе децата ни умират от тях, аз самият съм хапан до Лесотехническия по това време, но ги разритах, а децата ни......., няма друг начин, това е положението!!!!!
28
14
 
26
 
! Отговори
Решението преди 10 години
Клане, дране и производство на обувки, чанти и ботуши това е решението.Вместо по 50 лева за кастрация на бездомен пес и после да обикалят улиците и да разнасят болести и да хапят плащаме на *** по 20 лева за кожа от пес и проблема ще изчезне за 2 месеца.
27
5
 
31
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
Не трябва да се кастрират кучетата, а бившите им стопани. Такива хора не трябва да се размножават.
26
1
 
34
 
! Отговори
Теди преди 10 години
Докато има стопани да си изхвърлят животните на улицата и разни фондации ,които нищо не правят проблема няма да бъде разрешен.Моят котарак го гледам като член от семейството. За съжаление има лоши хора които не поемат своята отговорност. На бездомните животни да не им е лесно да гладуват на улицата.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БПФ, то и да я изгоним, не се надявайте много-много, че ще си изберем някой социалист. Софиянци не сме чак толкова прости.
24
5
 
18
 
! Отговори
Сократис преди 10 години
Честита Новата 2014г на всички! Бъдете живи и здрави и изчистете злобата от душата си!По въпроса-синът ми две години подред ходи през лятото в Америка да работи по линия на студентските програми.На една от стотиците снимки които донесе е снимал един изключително красив котарак лежащ на тревата пред къщата.На въпросът ми на кого е- отговори:Уличен и един път се опитах да му дам храна,но веднага бях предупреден,че при втори опит ме чака голяма глоба.Уличните животни не се хранят!
23
7
 
5
 
! Отговори
pele преди 10 години
dnes se pribrah ot ispaniq edno ku4e ne vidqh predlagam evtanaziq na vsi4ki ku4eta
22
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички пазачи по строежи и т.н. гледат ***. Разни милозливи бабички също си гледат частни зоопаркове. Тук въобще подминавам разните скъсани дюшечета и подобни, които се слагат между блоковете за комфорт на ***. Това никъде в Европа го няма, просто никъде няма такава ***.
21
1
 
7
 
! Отговори
Ro преди 10 години
Oтносно чиповете: най-големият абсурд е, че няма база данни, създадена от Общината, в която да се проверяват чипираните кучета. Така че, реално, дори и да чипираш кучето си, ако се изгуби/го изхвърлиш, няма как да се провери какво става с него. Това е целенасочена политика, която работи против решаването на този първобитен проблем. По отношението на хората към явлението "бездомно куче" можем да съдим за държавата ни на по-високо ниво...
20
7
 
3
 
! Отговори
до alkar преди 10 години
заради такива като тебе ще има бездомни ***! Отивай и ти до тях ***!
19
2
 
11
 
! Отговори
rokoboko преди 10 години
Щом казват 11000, бройте ги поне 25000! Същото е и с бежанците - били 11000, а на практика също са поне 25000. Не забелязахте ли, че от месец и нещо цифрата си стои на 11000 и не мърда?