2010 г.: 11 хиляди бездомни столични псета. А сега?

Най-много четириноги на улицата има в Кремиковци и Люлин
Обновена: 3 яну 2014 18:32 | 3 яну 2014 18:30,
45
2010 г.: 11 хиляди бездомни столични псета. А сега?
Снимка: архив, Булфото

Над 11 хиляди е бил броят на бездомните кучета през 2010 г., обяви столичният зам.-кмет Мария Бояджийска.

Две години преброяване на бездомните четириноги не е имало, но през миналата година Фондация "Четири лапи" е направила независимо наблюдение на популацията, което показало тенденция към намаляване. Колко точно е броят на баздомните животни сега Бояджийска не се нае да съобщи.

"Преброяване трябва да бъде извършено още няколко пъти, за да можем да видим дали наистина тази тенденция към намаляване се запазва", отбеляза обаче тя, цитирана от "Фокус".

По думите й фокусът през настоящата 2014. г. ще бъде съсредоточен основно в екипите за залавяне на бездомните кучета, които от осем ще бъдат увеличени на десет, и в последващата кастрация на животните.

"Районите с най-голяма популация на безстопанствени кучета в София са ромските квартали и промишлените зони като например "Красна поляна", "Кремиковци", "Люлин", допълни Бояджийска.

Тя обяви, че броят на кучетата, които са заловени през миналата година, е 5610.

"Кастрираните кучета са 5987, включвайки данните от фондация "Помощ за животните", които експлоатираха приюта в Горни Богров", пресметна зам.-кметът.

Тя подчерта, че изразено в пари, това не означава повече разходи за Столична община, което е благодарение на по-строгата отчетност върху дейността на общинското дружество "Екоравновесие".

Мария Бояджийска обяви още, че след кастрационния център в Банкя предстои откриването на втори в район Връбница на бул. "Ломско шосе" – старата ветеринарна клиника.

Центърът ще бъде стопанисван от "Екоравновесие" и ще се финансира от Столична община.

"Целта и желанието ни е да стимулираме по всички възможни начини гражданите да бъдат активни и да кастрират собствените си животни, откъдето всъщност идва и голяма част от популацията им на улицата", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
23
 
17
 
! Отговори
alkap преди 10 години
Ми пред нас имам бездомно куче и ще му давам храна да да да. Кво значение има куче ли е котка ли е *** ли е. Тва е живо същество. И тези ги развъждат хората съседите ми, пускат се домашни на разплод и ги гонят и стават улични. Така че хората като цяло го правят. Аз няма да си купя куче но ще храня бездомните
17
14
 
10
 
! Отговори
КЗц преди 10 години
Всички бездомни *** в люлин, треа се изтребят! ДО КРАК!
16
1
 
8
 
! Отговори
Discovery преди 10 години
Всъщност и номер 13 (до 9) е много прав, така че... ние сме си виновни. Гадно и долно племенце сме...
15
8
 
14
 
! Отговори
Discovery преди 10 години
Кофти са бездомните кучета. Едно колело да те е страх да покараш на вън. Да не говорим да се повозиш из някой чужд квартал не знаеш от де ще ти изкочи. Ама то и с толкова много кучкари. Гледам им хвърлят постоянно храна през прозорците. А и стопаните дето си изхвърлят кучетата навън??? Нали уж се регистрират вече... да се прававят проверки, няма ли кучето нашийник с регистрацията айде директно в газовата камера и толкова, а стопанина да реве после.
14
3
 
3
 
! Отговори
Ей преди 10 години
А сега псетата ще мръзнат и *** като българи.
13
3
 
37
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
В огромна грешка си! Кучета в Европа няма, защото има строги закони, когато си купуваш домашен любимец! Слагаш чип и, ако изхвърлиш животинчето на улицата, тежко ти и горко! Тука сума хора се циганят да си сложат чип на животното и огромен брой от кучетата по улиците са изхвърлени от изверги. И после какво следва- размножаване. Не животните, а хората са виновни. Просто ценностната система ни е сбъркана.
12
0
 
6
 
! Отговори
Бай Ицо преди 10 години
До бай ИванАми да ви внесем малко,така ще нямалеят котките:))
11
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***.Гара.Вагони.Северна Корея.Всички доволни.
10
14
 
18
 
! Отговори
Ivan преди 10 години
Що за заглавие ??? "***", никаква култура на изказа нямате. Работата ви е да отразявате новините, не да си показвате личното отношение. Много ниско ниво за съжаление.
9
8
 
29
 
! Отговори
Оп-са преди 10 години
Ами във Виена и Будапеща не видях нито едно куче, дори и по крайните квартали! А Будапеща не е идеален град, съюо е пренаселен и е пълен с наркомани, *** и ***. Но кучета няма. Със сигурност преди е имало кучета по европейските градове, но тихомълком са ги изловили и избили, без много коментари, без много приказки, и без да се намесват разни организацийки! У нас кучетата не се ликвидират, защото носят дивиденти на организациите и така се харчат пари без ефективни действия
8
1
 
31
 
! Отговори
Ro преди 10 години
Всеки ден се изумявам от селящината на ***... Извинявам се, ама в коя нормална страна има бездомни кучета? Как всички се справят, а ние не можем? Как българинът не се научи, че дом. любимец е живо същество и не се изхвърля на улицата, когато ти писне от него? Как българинът не се научи, че "раждането веднъж за здраве" е няма такава глупост? Как тая община не поиска да реши тоя проблем веднъж, разправяйки се жестоко с немърливите стопани? Мизерия и хаос...
7
4
 
12
 
! Отговори
az преди 10 години
Хъм. Нямаше ли предвидени глоби от 100 лв на псе за кмета? Не чувам Боковица да е глобена. 11 хил. по сто прави над милион. Или закона е само за другите.
6
10
 
6
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
Хе хе - те повече от антиправителствените протестиращи бе :)
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, че то няма и по едно на човек. А изглеждат повече от хората.
4
2
 
25
 
! Отговори
Румен преди 10 години
Престанете да ги бройте а вземете ги махнете от улицата. Срамота!Това показва неспосоността на София да се справи с елемемтарен проблем.
3
6
 
30
 
! Отговори
Пъзел преди 10 години
Сега в София са само 240 ***...в парламента!ОСТАВКА *** !!!
2
0
 
22
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
А,бе София учете се от Пловдив,защо много рядко се срещат кучета в Пловдив...котки много но кучета почти липсват,по някога и аз нямам обяснение защо е така,явно всички се изселват в голямото село ,заедно с животните...
1
0
 
14
 
! Отговори
georgi georgiev преди 10 години
KRAINO VREME E DA SE VZEMAT KRUTI MERKI I KUM STOPONITE,KITO SI IZHVURLQT DOMA6NITE LUBIMCI