Новата визия на София 2016: Тунел под жълтите павета

Нов парк и алея на спортната слава ще има край Перловската река в София
Обновена: 25 яну 2014 07:55 | 25 яну 2014 07:49,
65
Новата визия на София 2016: Тунел под жълтите павета
Снимка: архив, Булфото

Центърът на София ще има нова визия през 2016 година. Дотогава се очаква да бъдат реализирани проектите за обновяване на четири основни зони в сърцето на града, които бяха избрани след конкурс, обявен от Столична община. отличените проекти ще бъдат реализирани с европейско финансиране за 50 млн. евро през новия програмен период 2014-2020 г.

Одобрените проекти предлагат бул. "Цар Освободител" да слезе в тунел под жълтите павета, което ще отпуши центъра на София за автомобили и пешеходци.

Архитектите на проекта, спечелил конкурса за централната част на града, предвиждат площад „Княз Александър І” да бъде повдигнат с няколко метра.

По този начин той ще стига до нивото на входа на бившия царски дворец, а отдолу пък ще преминават колите, съобщава "Монитор".

Като следващ етап проектантите предлагат тунелът да бъде удължен до кръстовището на „Г. С. Раковски” и „Цар Освободител”, а цялото пространство отгоре да бъде само за пешеходци. На сегашното петно, останало от сградата на бившия мавзолей, ще има нов парк с фонтан. 

В градинката на „Кристал” ще бъде създадено изкуствено езеро в съществуващия изкоп. Площадът около Народното събрание и „Невски” ще бъде заобиколен от колонада с високо разположени осветителни тела, по подобие на площад „Св. Петър” във Ватикана

Архитектите са предвидили и много места за отдих, нови чешмички, велостоянки и пейки. Кошчетата пък или ще са скрити от решетки, или ще се поставят под земята.

Нов парк и алея на спортната слава ще има край Перловската река в София. Първото каре включва Орлов мост, Перловската река и бул. „Христо и Евлоги Георгиеви”. Предвижда се коритото на Перловската река да се запълни с вода, а нивото й  ще се вдигне поне с метър.

Архитектите предлагат още пред стадион „Васил Левски” да има спортен площад с фонтани и статуи. Велоалеята ще се измести на север и на нейното централно място ще минава Алея на спортната слава, която ще се простира от Орлов мост до Моста на дружбата.

Ретро трамвай по ул. „Граф Игнатиев”, открита книжарница на площад „Славейков”. Това са част от идеите за победителя в Зона 2  „А.Д.А” ООД. Според архитектите в този участък  движението на мотрисите трябва да бъде намалено почти до минимум. Те предлагат да се движат влакчета  тип „совалка” с 10 км в час с маршрут Съдебната палата до площад „Журналист”. През останалото време линиите да бъдат използвани за велоалеи по подобие на Грац в Австрия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Петър ДиковСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
6
 
! Отговори
Кореняк преди 10 години
Хаха,ако напълнят "кристалния" гьол аз лично ще инсталирам няколко красиви бронзови бивола в него. Да си е, как си е било! :)Бтв, големи глупости има сред изложените проекти.
37
4
 
8
 
! Отговори
до Даниел преди 10 години
Даниелчо, ами аз като живея в Франкфурт какво да кажа за София? Мръсен,гнусен,посредствен пълен с ***.Аз друг град с повече *** и *** от София не знам да има. На гостите ми/германци/им е по- хубаво в Търново,Пловдив или на морето отколкото в София. И те ли са мекащи и прости селяни ? Всека европейска столица гъмжи от туристи.На европейските туристи София им сивее-искат море,римски театри,царевец-това ги впечатлява.
36
1
 
4
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
Много ми е забавно да чета коментари на хора, не живеещи в София как оплюват това и онова. Защо не си гледате собствените градове и да си ги оправите тях, като си изберете читави кметове, ами сте се загрижили за София. Нея я е имало преди вас и след вас пак ще я има и ще се развива. Хайде всяка жаба да си знае гьола, а не да гледа в чуждата паница.
35
1
 
5
 
! Отговори
perekly преди 10 години
Изключая две-три идеи, другото е бълнуване на шизофренични мозъци.
34
3
 
2
 
! Отговори
Ясно е кой преди 10 години
За *** е ясно,че не ги искате.Ами вие,софияндурите,къде ще си правите протестите,като ще си правите паркове и тунели?
33
1
 
9
 
! Отговори
2013 преди 10 години
Звучи добре, ама как ще го опазят от футболни вандалчета и самозвани графити-маниаци, не знам.
32
7
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
Г-жа кметицата явно,че мисли за провиданса.А не е ли по-добре вместо да се освобождават места за нови провинциалистчета,де се редуцират същите-кой от къде е там да си бъде
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Извинявам се за грешките в предишния ми коментар 31, заради клавиатурата е.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единственото, което не ми харесва в този проект е тунела, по-добре просто да спрат движението на този булевард и да се пренасочва от друго място, вместо да се правят тунели, защото саи грозни и рискови, и сигурно има древни останки под земята, като цяло идеята за тунел ми звучи не много приятно, иначе всичко друго е страхотно като планове. на мен лично не би ми било приятно да се разхождам върху тунела, нямам неестествено е. Съмнявам се в Рим например, древен кат у нас, да правят такива тунели.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БУРГАС Е ГОЛА-ВОДА! С 3 НОВИ АЛЕИ, 2 ФОНТАНА И ЕДИН МОСТ НЕ СЕ ПРАВИ ХУБАВ ГРАД!!! ХОДИ МАЛКО ПО СВЕТА ДА ВИДИШ ХУБАВИ ГРАДОВЕ И ТОГАВА КОМЕНТИРАЙ
28
4
 
2
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
До абе даниелчо19 (23)Да те светна само, че тези решения се взимат от общинските съвети. Ако общ. съвет се е "навел" и е клекнал пред него, това си е проблем на градската управа и тези, които са си я избрали. Като не ви харесва, що не протестирахте или пак Бойко е виновен за по-лесно ?
27
3
 
17
 
! Отговори
Абе бургазлията преди 10 години
Като толко е красив Бургас защо на всеки ъгъл чувам мекащите ти съграждани??? Кво праите в София???
26
1
 
4
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
До Анонимен (24):Ако ще си ги мерим, ок. Но няма как, град който е презастроен и пренаселен, за 5-6 години да го направиш за пример, просто е невъзможно. Всеки иска днес да си легне с дрипите и утре да се събуди с Армани на гърба си, но няма как. Същото е и със София. В последните 20 години му таковаха таковата и сега повечето искат за 5-6 години нещата да цъфнат и вържат, просто няма как да стане. А иначе за Бургас - евала за ремонта на градината и кея, просто там съм се мотал за последно :)
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А в кварталите кучетата ги яли и буквално и преносно!!! То и сега си е добре в центъра, ама я вище ква *** и селяния в Обеля, Надежда, Дружба и най-вече Младост
24
3
 
4
 
! Отговори
az преди 10 години
До Анонимен : Къде в Европа е така бе ***? Ти извън Люлин или Младост излизал ли си?
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДаниелДа ти кажа само, че в момента Бургас е 10 пъти по-красив от София. Така че най-добре не коментирай.
22
0
 
6
 
! Отговори
абе даниелчо19 преди 10 години
Кмет или примиер отмени "синя зона" във Варна?Естествено ,че всичко става от София ,просто останалото се подарява на лоялни ,а те в последствие колят и бесят.Това посредническо-политическо статукво е вредно!
21
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не забравяйте, че това е единственият начин бат Мухобойко да гепи 50млн евро. Той не участва вече в делбата на парите от ЕС към държавата, но чрез Пъдпъдъкова това е много лесно и единствено. Хубаво е София да е красива, но всеки знае какво се крие зад привидно хуманните цели тук, в балканския ***, тук една стотинка не отива цяла по проекти, винаги се дели на комисионни и комисионни. Ъози Господ до кога няма да си събира вересиите?! Аман от алчни ***!
20
1
 
13
 
! Отговори
до киро преди 10 години
В София живеят ,работят и имат поглед над ставащото 2-3 милиона ,ако си позволиш да не ги охажваш и да ги глезиш ,просто губиш изборите ,освен това ако там ти скачат по площадите е по-страшно ,от това да скачаш в Долно Кривозъбево.Не е първи ,нито последен път в които парата за едно бива пренасочена към нещо в София.С тоя манталитет на държава в държавата просто загиваме!
19
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мога да си обясня, защо след като са направени спирки на метрото с големи гаражи за коли, не принудят коли с регистрации РК, КН, Е, ВН, ЕН, Р и т.н. да паркират там и да се возят на метро до центъра, но трябва да се забиват с *** си шофьорски умения в центъра на СФ. Това са 40 000 коли дневно. Като не искат с добро, да им се въведе такса 20 лева влизане в центъра с кола. Нека плащат. да видим дали ще се възползват. В цяла Европа е така.