Новата визия на София 2016: Тунел под жълтите павета

Нов парк и алея на спортната слава ще има край Перловската река в София
Обновена: 25 яну 2014 07:55 | 25 яну 2014 07:49,
65
Новата визия на София 2016: Тунел под жълтите павета
Снимка: архив, Булфото

Центърът на София ще има нова визия през 2016 година. Дотогава се очаква да бъдат реализирани проектите за обновяване на четири основни зони в сърцето на града, които бяха избрани след конкурс, обявен от Столична община. отличените проекти ще бъдат реализирани с европейско финансиране за 50 млн. евро през новия програмен период 2014-2020 г.

Одобрените проекти предлагат бул. "Цар Освободител" да слезе в тунел под жълтите павета, което ще отпуши центъра на София за автомобили и пешеходци.

Архитектите на проекта, спечелил конкурса за централната част на града, предвиждат площад „Княз Александър І” да бъде повдигнат с няколко метра.

По този начин той ще стига до нивото на входа на бившия царски дворец, а отдолу пък ще преминават колите, съобщава "Монитор".

Като следващ етап проектантите предлагат тунелът да бъде удължен до кръстовището на „Г. С. Раковски” и „Цар Освободител”, а цялото пространство отгоре да бъде само за пешеходци. На сегашното петно, останало от сградата на бившия мавзолей, ще има нов парк с фонтан. 

В градинката на „Кристал” ще бъде създадено изкуствено езеро в съществуващия изкоп. Площадът около Народното събрание и „Невски” ще бъде заобиколен от колонада с високо разположени осветителни тела, по подобие на площад „Св. Петър” във Ватикана

Архитектите са предвидили и много места за отдих, нови чешмички, велостоянки и пейки. Кошчетата пък или ще са скрити от решетки, или ще се поставят под земята.

Нов парк и алея на спортната слава ще има край Перловската река в София. Първото каре включва Орлов мост, Перловската река и бул. „Христо и Евлоги Георгиеви”. Предвижда се коритото на Перловската река да се запълни с вода, а нивото й  ще се вдигне поне с метър.

Архитектите предлагат още пред стадион „Васил Левски” да има спортен площад с фонтани и статуи. Велоалеята ще се измести на север и на нейното централно място ще минава Алея на спортната слава, която ще се простира от Орлов мост до Моста на дружбата.

Ретро трамвай по ул. „Граф Игнатиев”, открита книжарница на площад „Славейков”. Това са част от идеите за победителя в Зона 2  „А.Д.А” ООД. Според архитектите в този участък  движението на мотрисите трябва да бъде намалено почти до минимум. Те предлагат да се движат влакчета  тип „совалка” с 10 км в час с маршрут Съдебната палата до площад „Журналист”. През останалото време линиите да бъдат използвани за велоалеи по подобие на Грац в Австрия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Петър ДиковСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
12
 
! Отговори
просто човек преди 10 години
С тая смешна кметица и алкохолика-архитект това ще бъде само мечта...
17
1
 
19
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
Добре де, какво всички бучат с/у този проект и питат "Кога Варна, кога Шипка, кога Каспичан" ?Другите градове си имат кметове и те да си кандидатстват за европейско финансиране и да си реализират проектите... ако ги имат изобщо. Нито София е виновна за проблемите на Варна/Бургас и т.н., нито те са ни виновни за нашите и никой не е длъжен да оправя проблемите на другия. За тези неща си има кметове, като не им харесва какви ги вършат кметовете, да си ги сменят на изборите или преди това.
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Движението на колите в центъра не трябва да се улеснява, а да се затруднява! София пак изостава с 50 години спрямо световните тенденции :(Единственият начин да се преборим със задръстванията в града и замърсяването на въздуха е да се ограничи движението на колите в центъра на града!В Лондон, Стокхолм, Милано и т.н. от доста време въведоха такса за влизане в центъра, докато в София работят да се улеснява влизането с кола в центъра :(
15
5
 
8
 
! Отговори
Киро преди 10 години
Браво на София! Няма как София да не е е България с тези огромни контрасти с другите градове. Да не се чудят после защо цялата държава се трупа там. За пример във Варна няма нито едно кръстовище на две нива, а нужда има. Иначе наистина страхотно преобразяване на столицата!
14
4
 
11
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
Нормално ,те в Шоплъка на 3 по големина град в знак на признателност му лепнаха "Сталин"Римската империя не е била толкова централизирана в един град ,60% от икономическите ни беди идват от концентрацията в една точка на власт,финанси и идеи.Милион пъти съм го казвал!Кварталните дреболии са с приоритет пред областните бедствия!100 години е така ,100 години сме под кривата круша!
13
4
 
11
 
! Отговори
dil преди 10 години
Странен народ сме ние - ако кажат, че от утре ще позлатят фасадите на София, пак ще се намери някой да каже, че можело и с платина да ги покрият. Не че проектът няма и някои странни идеи, ама сега по-добре ли е? Малко позитивизъм или поне, ако име критика, да е градивна, няма да навреди на цлото ни общество.
12
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Взе да ми писва всяка власт да охажва софиянци и мургавелковци.Всичката ни работа наред от София европейско бижу ще правим.
11
9
 
15
 
! Отговори
Йакчо преди 10 години
Не мога да си представя колко трябва да си ***, че под такава хубава новина да сипеш жлъч... критиците да ми лапат к**а!!
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво!! Поне в един град се правят хубави неща!
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 1А бе глупчо нали знаеш че ЕС дава пари за проекти а не просто така.Изгответе си такива и кандидатствайте вместо да пълниш виртуалното пространство с простотии.
8
3
 
12
 
! Отговори
Александра преди 10 години
"колонада по подобие на площад Св. Петър във Ватикана","велоалеи по подобие на Грац в Австрия",статуята Света София копие на Статуята на свободата,бъдещият музей "Български Лувър"!!!...Безумци,искам си моята София,моята България!!!Само нея още не сте кръстили с име "по подобие".
7
4
 
8
 
! Отговори
404 преди 10 години
пълен и пореден абсурд вместо да се смени цялата вик система а и има толкова архектектурни сгради който са за съниране ?!?системата им е на гол тумбак чифте пищови
6
8
 
6
 
! Отговори
Omnia Mea преди 10 години
Специално за района около Перловската комунето Стефан Добрев направо се е подиграл!Безобразие, което от квартала се надяваме да спрем на общественото обсъждане другата седмица.Единственият ефект ще бъде отсичане на още дървета и разширяване на платната, за да им е широчко на колите с провинциална регистрация :(
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
V Burgas veche se pravi podzemna ulica :)
4
5
 
12
 
! Отговори
аз преди 10 години
до 1 - Браво ... живея в къща в центъра и след като плащам данъци, общински такси ... след като ми се начисляват безкрайни плащания, след като карам екологична кола и незъмърсявам, защо трябва да се чувствам виновен, че дедите ми създали дом именно в София преди век и половина и да давам непрестранно обяснение и да се чувствам виновен, че живея там ... за мен лично ми се струва, че да се дадът пари във Варна например и безмислица, но не си натрапвам мнението по форумите!
3
8
 
20
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Пейки, чешмички и фонтанчета и пак да се лапнат няколко милиона от някои хора. Този филм сме го гледали по времето на царчето. А това, че има квартали без канализация и даже без улици кой го е грижа?
2
21
 
12
 
! Отговори
Ъъъ преди 10 години
В никой случай не бива движението по Цар Освободител да минава в тунел под земята! Щото как тогава ще го блокират в деня на 2256-ия пореден протест срещу правителството на Орешарски, и как телевизиите ще изкарват протестиращите стотици хиляди?
1
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма смисъл... Всичко ще остане за ***, цялата държава...