Паметникът пред НДК разединява и отблъсква!

Столичният общински съвет разисква бъдещето на паметника
27 мар 2014 14:04, Анисия Иванова
69
Паметникът пред НДК разединява и отблъсква!
Паметникът пред НДК. Снимка, архив Булфото

Публичните пространства трябва да събират хората, а не да ги разединяват и отблъскват. Това заяви на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС) Вили Лилков, заместник-председател на съвета, по време на дискусия за бъдещето на паметника "1300 години България" пред НДК.

Общинските съветници отложиха приемането на програма за провеждане на конкурс за паметника. Предложението за отлагане бе направено от Вили Лилков, според когото програмата за конкурс води до вземане на решение за реконструкция на паметника. Това е едно от най-важните пространства на София и към него трябва да се подходи по-внимателно, смята Лилков.

Още по темата
По думите му СОС е извървял дълъг път във връзка с паметника и той е свързан с неговото постепенно "събличане" и премахване. Сега самият конкурс предполага той да остане като паметник и като комплекс, каза Лилков.

Той смята, че паметникът е събрал цялото ни общество в една негативна оценка към него. Трябва да се напише ново задание, което да не дава приоритет на съществуващата конструкция. Според Лилков мястото, където е паметникът, е едно от най-скъпите пространства на София заедно с Княжевската градина. И на двете места има по един паметник, който тежко е разделил нашето общество, посочи Лилков, цитиран от БТА.

Ангел Джамбазки от ВМРО смята, че Общинският съвет не трябва да възлага реконструкция и възстановяване на паметника в сегашния му вид. Причината е, че на мястото на паметника, на гърба на старите казарми, някога са се намирали паметните плочи на Първи и Шести търновски пехотен полк, част от състава на Първа софийска шопска дивизия, известна като Желязната дивизия.

Тези медни плочи са свалени и сега стоят в мемориал на Централните гробища, каза Джамбазки. Според него това е незаслужено отношение към тези имена и хора. Съветникът от ВМРО настоя за възстановяване на плочите там, където някога са провеждани военни паради и където е тяхното истинско място.

Паметникът в сегашния му вид точно олицетворява българската държава, но в никакъв случай не бива да бъде възстановяван, каза Джамбазки. Според него дневният ред на следващото заседание на СОС трябва да включва демонтаж на тази конструкция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: паметникконкурсСОСНКД
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
13
 
! Отговори
До ОБЩИНАРИТЕ преди 10 години
Как може нещо да се нарече паметник, след като - първо е грозно и второ хората не го възприемат, като паметник.Това че са нарекли паметник 1 300 години не променя нещата.Не може нещо да се търпи от хората, понеже виждате ли, някой си нарекъл това грозилище - 1 300 години БГ - пълни глупости.Да направят един свестен и естетически издържан паметник и тогава да го нарекат така.
38
2
 
4
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
ами хайде да решават какво ще правят най-сетне с Шестокрилия Петоник, че ми се изчака чакането вече.
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глупави хора, дискутирайте какво сте построили
36
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
21,ама мама те разхождаше с гордост покрай пеещите фонтани,а?
35
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
36,попадение точно в шестицата.Паметник достоен за пристройката зад него.
34
6
 
16
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
До изродено поколение 18: К'ъв паметник на България, к'ви пет лева? Ти, другарю, тогава къде си живял? Лилков еди кво си... не помниш ли Старчев какви пари взе, не помниш ли, че за подобни псевдо-паметници стотици БКП-славещи "творци" също вземаха луди хонорари. По всеки град и паланка се издигаха монумент след монумента...а кой ги плащаше, без да го питат иска ли, не иска ли...ами мегаломанските партийни домове във всеки окръжен гр, ами луксозните "центрове", напр. в Бяла Слатина, ами Правец?
33
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разединява ? АБЕ ДА СЪБОРЯТ ВСИЧКО ПОСТРОЕНО ОТ КОМУНИЗМА, ЧЕ ДА НЕ РАЗЕДИНЯВА !!! КАТО СЕ ПОЧНЕ ОТ НДК !!!
32
3
 
10
 
! Отговори
! преди 10 години
Браво! Това ще е символа на залеза на България!!
31
4
 
8
 
! Отговори
ьф преди 10 години
да дадат железото на бай ***-за 3 часа няма и следа да остане от грозния паметник!!
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този, който предлага на мястото на паметника да се направят стени за катерене, вероятно има пред вид това, че съвсем наблизо има детска площадка със съответните катерушки и т.н.Мястото е много представително, редно е добре да се помисли какво да се направи там. Колкото и да защитават някои това рушащо се произведение, трябва да признаем, че още докато беше цяло и непокътнато, то някак си тежеше, не е конструирано добре. Дори да представлява ново течение в изкуството, пак трябва да е естетично.
29
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Събаряй!
28
5
 
3
 
! Отговори
fff преди 10 години
а може да стане от него чудесна катерачна стена...с тия форми а бронзовите фигури за скрап
27
8
 
8
 
! Отговори
tig преди 10 години
Точно така. Заменете го с паметник на Американските летци бомбардировачи.
26
3
 
10
 
! Отговори
Ясен Ястребовски преди 10 години
Е чак да разединява.... Не виждам тази грозотия.... какво може чак толкова да разедини ?!?! Но виж вече......... за ОТБЛЪСКВАНЕТО...... тук вече съм напълно съгласен !!!!! :) ;) :) Това всъщност "НЕДОВЪРШЕН ПАМЕТНИК" на какво трябва да се явява ?!?!..................... :) ;) :)
25
5
 
13
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
Ало, тролчетата! Вие сте като Иванчо и асоциациите - за каквото и да ви говорят, вие все ц*ци виждате! "Нерде Ямбол, нерде Стамбул" или каква връзка има президента с петоъгълния шесто...не става ясно, обаче връзката "1300 години България и паметника пред НДК" (както и самото НДК) всеки, който не е заслепен от червена мъгла, я знае. Комунистите оцвъкаха по това време цяла Б-я с мегаломански недоразумения, Бузлуджа какво е? По-възрастните, не помните ли че за Бузл. директно събираха пари от всеки?
24
2
 
12
 
! Отговори
caramba преди 10 години
По некадърен главен ахитект, този град не е имал НИКОГА.
23
5
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 10 години
Логика =каручка е твоето!Абе какви са тея нечленоразделни проблясъци на мисъл ?1 во Паметника е за 1300 години България!2 ро отваря се страничката за деконструктивизъм в уикипедиа и се светва Вуте ,че е сред първите световни образци в този архитектурен стил.3 то Не сме в 90 та и за осб - бараките научихме и за миризливите 200 годишни гредореди ...сменяите клишетата ,че се изтъркаха !
22
0
 
11
 
! Отговори
Естет преди 10 години
Типична Българска *рия! Оставяш нещо да се скапе, правейки се на ударен, после коментираш при свършен факт.. Нещо като с прехода..
21
6
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Пролет пукна, путин още не.
20
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русофилите в България ще бранят и тази брутална грозотия. Панелни амеби.