Паметникът пред НДК разединява и отблъсква!

Столичният общински съвет разисква бъдещето на паметника
27 мар 2014 14:04, Анисия Иванова
69
Паметникът пред НДК разединява и отблъсква!
Паметникът пред НДК. Снимка, архив Булфото

Публичните пространства трябва да събират хората, а не да ги разединяват и отблъскват. Това заяви на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС) Вили Лилков, заместник-председател на съвета, по време на дискусия за бъдещето на паметника "1300 години България" пред НДК.

Общинските съветници отложиха приемането на програма за провеждане на конкурс за паметника. Предложението за отлагане бе направено от Вили Лилков, според когото програмата за конкурс води до вземане на решение за реконструкция на паметника. Това е едно от най-важните пространства на София и към него трябва да се подходи по-внимателно, смята Лилков.

Още по темата
По думите му СОС е извървял дълъг път във връзка с паметника и той е свързан с неговото постепенно "събличане" и премахване. Сега самият конкурс предполага той да остане като паметник и като комплекс, каза Лилков.

Той смята, че паметникът е събрал цялото ни общество в една негативна оценка към него. Трябва да се напише ново задание, което да не дава приоритет на съществуващата конструкция. Според Лилков мястото, където е паметникът, е едно от най-скъпите пространства на София заедно с Княжевската градина. И на двете места има по един паметник, който тежко е разделил нашето общество, посочи Лилков, цитиран от БТА.

Ангел Джамбазки от ВМРО смята, че Общинският съвет не трябва да възлага реконструкция и възстановяване на паметника в сегашния му вид. Причината е, че на мястото на паметника, на гърба на старите казарми, някога са се намирали паметните плочи на Първи и Шести търновски пехотен полк, част от състава на Първа софийска шопска дивизия, известна като Желязната дивизия.

Тези медни плочи са свалени и сега стоят в мемориал на Централните гробища, каза Джамбазки. Според него това е незаслужено отношение към тези имена и хора. Съветникът от ВМРО настоя за възстановяване на плочите там, където някога са провеждани военни паради и където е тяхното истинско място.

Паметникът в сегашния му вид точно олицетворява българската държава, но в никакъв случай не бива да бъде възстановяван, каза Джамбазки. Според него дневният ред на следващото заседание на СОС трябва да включва демонтаж на тази конструкция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: паметникконкурсСОСНКД
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
5
 
! Отговори
Stamat преди 10 години
Ili da go poddarjat ili da go sabarqt tozi prizrak!
18
3
 
17
 
! Отговори
Гецата преди 10 години
Плочите с имената на загиналите не трябва да се поставят там. Хуманоидите ще ги дигнат за една нощ. Но т. нар. "паметник" незабавно да се демонтира и на негово място - рози, много много рози !!!
17
22
 
10
 
! Отговори
Изродено поколение преди 10 години
Що за *** трябва да си за да плюеш паметник на културата, независимо дали ти харесва или не. Бил е построен в съответствие с модернистичната архитектура на НДК и ако беше поддържан от 1990 до сега нямаше да е в това състояние. Ама някои "умници" живеят с мозъка на сини "патриоти" като тоя *** Вили Лилков, който на времето вземаше под..пи за да пуска студентите от МГУ на изпитите. На мен ми писна да ми казват кое е добро и кое зло, такива "патриоти". Това е паметник на България а не БКП
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дали паметникът е хубав или не - не е важно. Проф.Валентин Старчев получи за него 100000 лв. хонорар, защото имаше да издържа няколко любовници, между които една пищна красавица с огромни гърди от Бургас - Надя - контрабасистка, студентка от консерваторията.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Приемам идеята.За неблагодарниците трябва не статуя, а жив.
14
8
 
3
 
! Отговори
До 5-ти преди 10 години
Докато тръгнеш на работа всеки ден, по 8 часа и прочетеш защо Альоша е там.Инак щеше да пасеш *** в Исикията, цървуланю, мързерив!
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаете ли колко плъхове има там
12
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямам дерт за паметника - той не яде и не пие.Този, който разединава, е президентът.И ме погнусява също.
11
4
 
5
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Много ми е чудно защо ми напраскахте минуси!? Поне кажете с какво сте несъгласни!
10
11
 
7
 
! Отговори
Архитекто преди 10 години
"Да се направи детска площадка и кът за катерене"Да, защото това се вписва идеално в целия парков комплекс на НДК, нали ? Гений си, абсолютен.Аз с удоволствие бих се изгаврил с "вкуса" на софиянци и бих вдигнал огромен паметник на Сталин точно до този.
9
2
 
18
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Замисъла за 1300 год. България е добър ,но изпълнението е отврат.Това чудо няма стил и идея дори,грозотия и грозотия.
8
8
 
14
 
! Отговори
Кой-Той преди 10 години
Порнография в изкуството е този паметник,защитават го само тези дето са го проектирали и строили,заради високите хонорари,това е струвало на общината над 210 000 лв. Да се направи детска площадка и кът за катерене
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бай Ганъо европеец и Ум в Шоплука!Деконструктивизмът е прекалено сложно за столичното ни мислене ,а "1300 години България" не е от значение за натуралния градски вандал.
6
4
 
13
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 10 години
Когато"бях малък",го наричахме:"ПЕТОЪГЪЛЕН ШЕСТОХ*Й"!
5
6
 
34
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Време е София да се сдобие и с паметници на основателите на тази държава. Малко е срамно столица да няма паметник на основоположниците на нацията! Нямаме паметник на канасубиги Кубрат, Исперих, Тервел, Крум, да не говорим за преди тях! Но може и така е по-добре - да не срамим паметтта им, както правят югозападните ни съседи.
4
15
 
16
 
! Отговори
Марко Топа преди 10 години
А ние бургазлиите до кога ще сме принудени да търпим тая статуя на тъпизма в центъра на града ни наречена хальоша???
3
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами той и "президентът" ни от ГЕРБ разединява и отблъсква и заема едно от най-скъпите пространства в София "Дондуков 2", съдбата му не трябва да е по-различна от тази на паметниците!
2
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може да се нарича това нещо паметник. Грозотията трябва незабавно да бъде разкарана, още повече, че е и опасна.
1
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още когато този паметник беше новичък и съвсем здрав, софиянци го кръстиха "шестоъгълен петоху.й.н.ик"Това говори достатъчно :)