Организации събират пари за ремонт на паметника на Съветската армия

Те осъждат вандалските прояви над монументите
112
Организации събират пари за ремонт на паметника на Съветската армия
Снимка: Reuters

Координационният съвет на организациите за приятелство с Русия започват от утре подписка за събиране на средства за ремонт на паметника на Съветската армия, съобщи Любомир Коларов - председател на Сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски".

От името на координационния съвет Коларов прочете декларация, в която организациите осъждат вандалщината срещу паметника-костница на съветските воини в кв. "Лозенец", изрисуван с графити в нощта срещу 8 май.

Те се обръщат с молба към столичния кмет Йорданка Фандъкова да предприеме съответните мерки срещу извършителите и призовават всички фондации и организации (включително и Българската православна църква) да подкрепят исканията им.

Общо около 60 милиона души са загинали през Втората световна война, като половината от тях са жертви от СССР, каза академик Георги Марков на пресконференцията в навечерието на Деня на победата - 9 май.

"Големият парадокс е, че въпреки участието на България във войната на страната на Германия, у нас се разгръща широка антифашистка борба“, смята Чавдар Стоименов - председател на Българския антифашистки съюз.

По думите му партизанското движение в България е дало около 10 000 жертви, като това число включва 1600 осъдени на смърт. Около 20 000 души пък са признати за ятаци, като за поддръжници на антифашистите са считани всички, оказали помощ на партизаните дори веднъж, посочи Стоименов, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
2
 
! Отговори
Венци преди 9 години
Моят прадядо е воювал срещу руският агресор в Добруджа. Аз също ще воювам срещу Руските окупатори. П.С. И да ни върнат Арихивата, че да видим кой кой е в България.
73
2
 
2
 
! Отговори
дамн преди 9 години
що не го опаковаме и измратим в Москва? Да си го лъскат и плачат от умиление по миналото /съветското/...
72
2
 
3
 
! Отговори
Silence преди 9 години
До 98 и другаркЕтЕ и другарЕтЕ от неговия /не/изчезващ вид. Историческата наука отдавна е дока- зала,че подпалвачът на ВСВ е чичко ви сталин чрез договорите си с ХИТЛЕРИСТКА /най-после се научете да различавате хитлеризъм и фашизъм,че сте направо жалки вече!/ тогава Германия. Поделя- нето на Полша и нахлуването в Чехословакия са общо тяхно дело. А останалото - тъпаш- кото ви живуркане,за да храните рубладжиите,които още поддържат окупацията на България,си е експеримент и вие сте негов резултат.
71
6
 
7
 
! Отговори
123 преди 9 години
В центъра на Берлин се издига огромен паметник на съветския войник и никой не го ругае. Но там има култура и памет, а у нас болни русофоби като и.Инджев, Сугарев, Александров и др. нещастници. Слава на руския войник, освободил Европа от кафявата чума.
70
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЧиновникGOSPODI, NIAMATE LI SVARSHVANE KOMUNISTITCHESKI IZEDNIZI. KAKVI OSVOBODITELI SA BILI BE URODI? POGLEDNETE DO KADE DOKARAHTE BALGARIA, BE URODI PRODAJNI. BOG DA VI UBIE MIZERNIZI JALKI, KOITO VZEMATE PRODAJNI PARI OT RUSIA, AMA PRASHTATE DEZATA SI V AMERIKA.
69
7
 
10
 
! Отговори
хахахаха преди 9 години
До СЕДЕСАР=ИДИОТСпоред вас промитите мозъци и най-големия атентат в историята ни в св. София е освободителен акт на другарите антифашисти.Да се издига паметник на режим и армия, избили стотици милиони невинни е лицемерно, варварско и антихуманно, но това няма как да бъде обяснени на стотиците хиляди промити мозъци. Те цял живот ще се борят срещу фашизма. Както казаколегата: "Комунистът е терорист шумкар, масов убиец и нечуван варварин. "Нямаме избор освен да ви чакаме да измрете... НЯМАМЕ..
68
12
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
Навремето оня седерастки *** Евгений Бакърджиев беше дарил 1000 лв. за събарянето на мавзолея. Сега аз ще даря 5000 лв. от личните си спестявания за възстановяването на паметника на Червената Армия.
67
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нa пъпa нa София е сложен един монумент, знaчително по голям от пaметникa нa Левски. Товa е колосaлен aбсурд. Увaжaвaм руския нaрод зaрaди товa, че ни е освободил от турците, но товa нямa нищо общо с червенaтa aрмия. Този пaметник е просто едно безумно творение.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Марио 37 ли беше 38 ли. Я излез и им разкажи играта бе пич, че без теб тази работа няма да стане.Изперка тоз народ.
65
13
 
13
 
! Отговори
СЕДЕСАР=ИДИОТ преди 9 години
*** у нас са повече от ***, дето ги има навсякъде по света. Хората с промити мозъци, или въобще без мозъци като ТОП *** ИВО ИНДЖЕВ все искат да бутат паметника на Съветската армия ОСВБОДИТЕЛКА. А бе льохмани нещастни, вие бой яли ли сте достатъчно, че да знаете как боли. А да загубиш близки хора в жестока война е връх на трагедията. ФАШИСТИТЕ и техните подстрекатели от ФАШИНГТОН и СИТИТО малко им остана. Хората разбраха що за РЕЖИМ пробутаха под лозунга ДЕМОКРАЦИЯ. ЗА КОГО ОБАЧЕ
64
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен76Анти-фашист и русофил действа като фашист ?????
63
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това да се изплюеш върху паметта на 62 милиона загинали е висша форма на ***. Това само някой духовно оскотял ***, 20 годишен пикльо живеещ в панелка, станал антикомунист 30 години след края му, който си мисли, че по този начин оставя някакво послание. Единственото послание, което оставя е, че е много заблуден човечец.
62
2
 
0
 
! Отговори
Нещо се обърка преди 9 години
Излиза, че в коментар 85 трябваше да напиша "Относно 83". Нещо се обърка.
61
2
 
7
 
! Отговори
Продълж. на 85 преди 9 години
Отношението към този паметник и неговата идея е изразено единствено в начина, по който е оформена градинката - тя е великолепна, отлично поддържана, цветята са като килим пред нозете на воините. Основната идея е, че тези мъже са воювали за Германия, изпълнявайки дълга си и приемайки този воински дълг като нещо естествено. Няма никакви високопарни мимики или жестове.Затова мисля, че който иска да отдава почит на Съветската армия, може да го прави някъде, но скромно и без да се налага и доминира
60
1
 
12
 
! Отговори
Относно 84 преди 9 години
Като правя това предложение, имам предвид паметникът на немския войник в германския град Вормс на Рейн. На нисък постамент - не по-висок от половин метър, са изваяни четири мъжки фигури в естествен ръст, в униформи от различни епохи, лицата им изразяват умора. Намират се в края на една малка квартална градинка. Няма никаква помпозност, никакви надписи. Който иска, да поднася цветя и в мислите си да йерархизира както ще военните периоди от немската история, да благоговее пред каквото си иска.
59
10
 
12
 
! Отговори
Уважавам идеите на преди 9 години
всекиго, стига да не са човеконенавистнически. Дори да не съм съгласен с тях, не оспорвам правото на други хора да вярват в каквото искат.В конкретния случай, след като тачат някогашната Съветска армия, нека да издействат разрешение за преместването на този паметник в някоя градинка или крайградски парк - не на пъпа на София. После със събраните пари да изградят подходящ фундамент, съобразявайки се с принципа, че в София не би трябвало да има монумент, по-висок от този на Васил Левски.
58
9
 
10
 
! Отговори
Стига сте мрънкали преди 9 години
ria.ru/world/20140508/1007025739.html Австрийците си го преместиха в другия крачол. Вече никой не бръсне за слива руските алкохолици
57
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее братска Русия! Фашагите - по дърветата
56
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който пипа паметниците - на разстрел!
55
10
 
12
 
! Отговори
Никола преди 9 години
Този Коларов е един от най-гадните комунисти , всичко , което казва е долна лъжа ! Не може жертвите на комунистическите терористични групи да са 10хил. защото на 9.9.1944г. дори с залепилите се в последния момент *** бройката е няколкостотин души . Т.н. жертви са не повече 100-200 и то напълно законно , защото са терористи и то по-време на война , което значи смърт за подобна дейност . Комунистическия режим в България бе признат за ПРЕСТЪПЕН от НС , така че и символите трябва да се съборят !