Андреева слага временен шеф на столичната спешна помощ

Всички проверки са отчели пропуски, коментира здравният министър
Обновена: 29 май 2014 21:39 | 29 май 2014 19:32,
103
Андреева слага временен шеф на столичната спешна помощ
Здравният министър Таня Андреева Снимка: архив, Булфото

Здравният министър Таня Андреева ще назначи временно изпълняващ длъжността директор на столичния Център за спешна медицинска помощ.

Настоящият директор Георги Гелев, който беше предложен за уволнение от зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, е в отпуск по болест, обясни Андреева пред депутатите по време на заседание на парламентарната комисия по здравна политика.

Предложеното уволнение дойде в резултат на разпоредена проверка от Андреева след случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова. Здравният министър обясни, че има предложени 2-3 имена за временен шеф на столичната "Спешна помощ" и ще се срещне с тях, тъй като не ги познава лично, а само по биографии, но не уточни кои са. По думите й кой временно ще поеме поста ще стане ясно утре или в понеделник.

Андреева каза още, че резултатите от вътрешния одит на Центъра за спешна помощ в София за периода януари 2012 - декември 2013 година показват редица нарушения, свързани с формиране на работните заплати, грешки при длъжностните разписания, заплащането на нощен и дневен труд. Одитът е установил и нарушения на организацията, както и липса на контрол за дейността, липса на длъжностни характеристики, неефективно разходване на бюджетни средства.

Още по темата
Директорът на столичния спешен център д-р Георги Гелев, който присъстваше на заседанието, въпреки че е в отпуск по болест, каза, че одитът е тенденциозно направен. Той посочи, че лично е сигнализирал за проблемите на спешната помощ, включително и при предходните министри на здравеопазването.

Гелев каза, че проблемите могат да се решат на първо място чрез значително увеличение на заплатите на спешните медици, за да стане по-атрактивна професията. Той посочи, че в момента в столичния център от 181 щатни бройки за лекари 94 са незаети. От 31 души администрация четири места също са незаети.

Андреева подчерта, че всички проверки са правени по сигнали и без изключение са установили пропуски при основни правила.

След заседанието на комисията на въпрос дали се чувства застрашена, след като нейното име се спряга за освобождаване при евентуален ремонт на кабинета, Таня Андреева отговори с виц, който по думите й охарактеризира Министерство на здравеопазването в годините: „Един човек минава покрай министерството и вижда една дълга опашка. Той пита: „За какво е тази опашка?”. Те казват: За министър на здравеопазването. Той казва: „Оооу” и си тръгва. Те му казват: „Чакай, чакай, бързо минава”.

"Аз в момента съм тук и ще си върша работата. Кога ще си отида е въпрос на други решения”, подчерта Андреева.

Концепцията за Спешната помощ е готова, предстои да бъде представена на оперативно заседание на Министерски съвет и след това в комисия, съобщи още Андреева. "Подготвяме всичко, ще започнат ремонтите на центровете за спешна медицинска помощ, оборудването, новите линейки, половината от които ще бъдат с телемедицина. От есента започват да се обучават парамедици и лекарски асистенти. Това е процес. Не съм от вълшебниците. Ако има някой, който може за три месеца да оправи тази забатачена система, готова съм да му отстъпя мястото си”, изтъкна тя.

По-рано пред журналисти Симеон Василев, директор на Изпълнителна агенция "Медицински одит", каза, че е преправян часът на тръгване и на пристигане на линейката при случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова.

На днешното си заседание парламентарната здравна комисия прие единодушно предложението за промяна в Закона за лечебните заведения, според което новозавършилите лекари ще имат право да откриват практика и да работят като семейни лекари, без да са придобили специалност.

Сред основните доводи в подкрепа на поправката бяха, че така ще се даде възможност на младите медици, които искат да работят, да разкриват практики и да упражняват професията, докато специализират.

Наред с това беше отчетен недостигът на лекари в страната, особено в малки или отдалечени райони. Депутатите от комисията приеха и довода, че единствено по тази специалност – обща медицина, и Европейският парламент допуска изключение. За всички други специалности се изисква лекарят да практикува след придобиването й.

Поправката, която беше приета на първо четене на комисия днес, утре ще бъде извънредна точка на заседанието в Народното събрание.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 9 години
До АНАЛИЗАТОРА ДАЛИ НЕ Е УВОЛНИЛА МАСОВО ШЕФОВЕ НА БОЛНИЦИ И НЕ Е НАЗНАЧИЛА"НАШИ ХОРА" ТАКА ПРАВЯТ КОМУНИСТИТЕ-РОДНИНА МИЛИЦИОНЕР,РОДНИНА.....ОСВЕН,ЧЕ НАСАЖДА ОМРАЗА,НАСАЖДА И ВНУШЕНИЯ ЗА ПРОТЕСТА НА ЛЕКАРИТЕ,А ТОВА Е НЕДОСТОЙНО И МАНИПУЛАТИВНО ОТ СТРАНА НА ТАЯ АНДРЕЕВА!
74
0
 
2
 
! Отговори
анализ преди 9 години
Не допустима е един министър от височината на поста си да насажда негативизъм и съмнения към медиците и съсловието като цяло
73
0
 
2
 
! Отговори
озадачен преди 9 години
Тая кола от която слиза Министърката май струва колкото една напълно оборудвана линейка?Дали няма начин тя да се вози на една нормална кола за 20 000 лв. а хората да оцеляват с една линейка повече?
72
0
 
9
 
! Отговори
Геро преди 9 години
Толкова студенти завършват медицина...и без това държавата плаща за тях и после ходят да работят в чужбина, поне докато им дадат дипломите да ги пратят за по 6 месеца на специализация в бърза помощ и ще напълнят линейките. В 90% от случаите не се изисква кой-знае какъв специалист при спешната помощ. 4-та и 5-та година студенти ще се справят. В САЩ имат парамедици с дори по-малко знания, които спасяват сума народ... Тук имаме гламава министърка и корумпирани шефове на отделения....
71
4
 
0
 
! Отговори
АНАЛИЗАТОР преди 9 години
От коментарите по-долу се вижда, че българина разбира и от Спешна помощ! Колко от пишещите тук работят, осигуряват се на получения доход и какъв е приносът им за обема на БВП. След като разбирате от Спешна помощ трябва да разбирате и от БВП. Така, на всички трябва да е ясно, че отбрана, образование и медицина се осигуряват преди всичко с пари, ама с много пари. Та д-р Андреева не виновна, че всички ние с нашето действие или бездействие докарахме България до тази беднотия! Няма безплатен обяд!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не казвам че таня андреева е лош лекар.- не казвам че е глупава. не казвам че няма характер. Но в моменат прави сериозна грешка.проблемът не е в ръководството на Спешната помощ а в липсата на пари, апаратура , екипи..П.С. В минали години на посат министъръ ан здравеопазването минаха сериозин авторитети - ИЩерев, и гайдарсик и АНдреева са добир лекари но слаби мениджъри и трудно могат да променят системат
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да ви кажа- разбирам я спешната помощ - не може да нямаш линейки, да нямаш пари за заплати, да нямаш екипи 10 екипа да покриват София и околности и после да няма смъртни случаи. който и шеф да дойде при тези условия ще е е същото.Трябваат поне 50-60 линейки и поне двукратно увеличение на заплаит на лекарите в Спешнито. Трябва нова модеран апаратура и привличаен на млади специлисти а не гонене на старите
68
1
 
5
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
Таня Андреева първа трябва да си замине. Вместо да си ветрее *** от джип на джип. Да си хваща пътя и да си ходи в къщи. Тази, проблема с линейките няма да го разреши. Вижда се, колко е заспала. Чака да измре народа, че тогава да взима уж някакви мерки по въпроса, а до сега на Марс ли е живяла? Тази е пълна некадърница. "Рибата се вмирисва от към главата". В този случай също е така.
67
0
 
2
 
! Отговори
с. преди 9 години
Ами явно има за какво да го подкрепят и то масово!Освен това аз лоша дума от работещите там не съм чул за него!А познавам доста хора защото работата ми налага да ходя често там!Освен това човека намери начин и ремонтира основно сградата на Сточна гара!Хората го уважават и тачат!
66
1
 
4
 
! Отговори
РЕШЕНИЕТО Е преди 9 години
ДЖИПИТАТА ДА ДАВАТ ДЕЖУРСТВА С ЛИНЕЙКИТЕ И БЕЗ ТОВА НЯМАТ МНОГО РЕАЛНА РАБОТА , ВЗИМАТ ТАКСИ КОИТО НИКЪДЕ НЕ ОТЧИТАТ И ТОЧАТ КАСАТА КАТО ЗА ПОСЛЕДНО
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде бе,сега Гелев е виновен че в София няма 60 екипа???Ами в провинцията един филиал като има само по една линейка а обслужват маса села денонощно защо няма по два екипа?Пак ли Гелев е виновен?защо няма шоково увеличение на заплатите-Гелев ли е виновен?Виновните са МЗ и депутати.нека и останалите служители в страната да си подават предизвестията масово до като не им вдигнат заплатите 100% и кат.труд иначе млади лекари и сестри никога няма да има в спешната.Пожелавам успех на спешна помощ
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
стари номера ! сега се уредил с болничен.за да си кара скъпия мерцедес за сметка на строшените линейки.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 79Купуваме още луксозни лимузини за дупетатите, гусподине ....
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо 60 оборудвани екипа за София и околните села, налични са само 27 и то необорудвани!! К'во пра'им, а, другаркЕ мнистЕрке?
61
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тая смръдла колата и годишната й издръжка, струват колкото три линейки с пълно съвременно оборудване! Ако пресметнем същите разходи на всички министри и депутати, може да излезе, че във всеки градски квартал и село на България, ще има звено по спешна помощ! Скрий сА ***!!!
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази що не си остана лекарка , ами се направи на комунистическа ***
59
0
 
7
 
! Отговори
до 68 преди 9 години
същия този,се оказа повече човек от всички твои кумири.имаше доблестта да застане зад всички свои деиствия и да поеме отговорност,за разлика от Сергейчо,общия.ето тези малки разлики в достойнството показват,кой колко струва и мисли за народа си.
58
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не мога да разбера защо всички комунистки са толкова секси, а всички герберки - травеститни хипопотамки, като Цачева и Фидосиева
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 63Преди бесенето, не може ли малко да я мандръцаме!
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво очаквате от бяла птица/патица/,назначена от червени шибеци?разрухата е неизбежна,освен за парафиращите големите договори.оставката е най малкото,което трябва да им се случи.40 годишна жена,която е можело да бъде спасена с навременна намеса.................виновния да бъде обесен на площада.който го направи,ще има моята подкрепа на изборите.