Столичната спешна помощ е в стачна готовност

Шефът Гелев не приема упреците, иска заплата от 1500 лв. в спешното
Обновена: 29 май 2014 10:03 | 29 май 2014 10:03,
74
Столичната спешна помощ е в стачна готовност
Снимка: архив, Булфото

Лекарите от столичната „Бърза помощ“ подготвят протест в защита на готвения за уволнени д-р Георги Гелев. Това стана ясно в сутрешния блок на Нова телевизия.

Предложеното уволнение дойде в резултат на разпоредена проверка от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева след случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова.

Още по темата
Лекарите са възмутени от предложението на министерството и са в стачна готовност. Стана ясно също така, че е обсъждано подаването на колективна оставка.

„Изходът се намира на доста по-високо ниво от Центъра за спешна медицинска помощ“, обобщи директорът на спешната помощ в София д-р Гелев. Той категорично отхвърли упреците за лоша организация и липса на контрол в "Бърза помощ". Гелев каза, че не е открил нарушения в работата при случая с починалата фотографка. Според него посоченото от близките време от подаването на сигнала до пристигането на екипа вероятно е сборно.

Според д-р Гелев трябва да има адекватно заплащане на труда, за да има достатъчен брой екипи, които да обслужват града. Той даде пример, от който стана ясно, че тихомълком са били намалени 12 бройки на служителите на столичната спешна помощ, за да бъдат изпратени в село Братя Даскалови в Старозагорско. Гелев се обяви и за диференциация на заплащането, тъй като според него натоварването в страната е различно. Така например в София един екип на смяна поема 20 случая, а в малък филиал - само един. По негови думи адекватното заплащане на лекар от спешната помощ е 1500 лв. В момента заплатата варира между 600 и 800 лв.

По повод предложената оставка д-р Гелев подчерта, че неговата задача е да създаде вътрешни правила, които да улеснят обслужването на гражданите. Той призова да бъде изслушан от здравната комисия в парламента, за да докаже правотата си.

„В срутилото се здравеопазване ние обираме всички луфтове“, каза д-р Балова от спешната помощ в София. Тя подчерта, че лошата кадрова политика и ниското заплащане е довело до липса на желаещи да работят в сферата на спешната помощ. Д-р Балова даде за пример факта, че град с 2 млн. жители и селата към него се обслужват от 16 екипа лекари.

Стана ясно, че за да покрият нуждите на града, лекарите работят извън закона. Според него те трябвало да работят по 7 часа, а те работят по 8, освен това почивали по 2 дни вместо по 3.

Лекарите дадоха за пример и фрапантни случаи, заради които се забавят да поемат тежките случаи. Така например те поемат случаи за личните лекари, често са пращани и на лъжливи адреси. Дадоха за пример и подаването на сигнали от преминаващи граждани, видели тежки случаи на употребили алкохол. Екипите губели по половин час, за да открият пациента, тъй като подалият сигнал не е дочакал линейката, а междувременно употребилият алкохол е станал и се е преместил.

Лекарите споделиха и за експерименти на граждани, тестващи кой от повиканите екипи на полицията, пожарната и спешната помощ ще дойде по-бързо, без реално да има нужда от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
1
 
! Отговори
барон Мюнхаузен преди 10 години
Eeeee, г-н Гелев, не съм го очаквал от вас!!И вие ли станахте АТАКИТ бе, аман от популист !!!Ей пари няма, оправяйте се !!!
29
3
 
14
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
Може в София да има 12 екипа бърза помощ, но вчера в Кърджали откриха невероятно луксозен парк (на мястото на старите казарми), който се оглежда във водното огледало, и двете за доста милиони. Щото Местан заяви, че правителството вече гледа към Родопите и Европа там ще гледа. И като съвсем ги облагородим, ще спретнат едно референдумче и ще се присъединят към Турция, докато българите мрем като кучера. Да живее ДПС, на които БСП хариза управлението на държавата. Делянчо купи Сърница, там живеят!
28
0
 
9
 
! Отговори
фйфй преди 10 години
До АлНяма как да имаш отношение от лекар, при положение, че работи в "невероятни" среди, апаратурата му е скапана, обучението му също нищо не струва. Тук взимат пари на частно, но защо тогава си плащаме здравните осигуровки, за да даваме пари на частно? Лекарите работят на по 2 места, за да докарат някакви доходи да се издържат. Трябва им по-добро обучение, по-високо заплащане, по-добри среди, за да има нови кадри. Иначе терминал 2..
27
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все за пари реват. На никой не му пука за пациентите. Искат 1500 лева в държава където минималната е 340. Супер нагли!
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искайте повече.Една счетоводителка взима повече от 1500.00лв.Лекаря трябва да получава заплата не по-малка от 5000.00 лв
25
4
 
5
 
! Отговори
извинете се тролове преди 10 години
Бойко спрял конкурс за апаратураСега си мие ръцете с медиците от СофияБойко,извини се беТролове злобни от МЗ,извинете се на гражданитеДайте паритеСтига сте лапали бонуси
24
0
 
21
 
! Отговори
blabla преди 10 години
Тези хора спасяват животи! Не може заплатата на един лекар от СМП да е между 600 и 800 лв. Това е безумие! Нищо чудно, че няма желаещи. Чудя се как тези хора седят още там да работят. Младите кадри бягат извън България, защото там се цени професията "лекар". А тук да ти сервират кафето е по-важно и много по-добре заплатено от това да ти спасят живота! Безобразие!
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДУДУКЪТ прибираше по няколко десетки бона за да задава "правилните" въпроси в предаването си.Затова и го изгониха от БТВ тоя!
22
1
 
8
 
! Отговори
бойко,извини се бе преди 10 години
Бойко Пенков на прокурор за Аремис софт и другите му далавери!!!Най-големия далавераджия ще наказва д-р чакърова ,че нямала апаратураАма броя дефибрилатори е в отчетите на мз и тоя плешивко го знае най-добреДа не си мие ръцете с лекаркитеМошенник
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление ще е така. Държава, в която за "елит" на нацията бяха превърнати мутрите,луксозните *** и доносниците им,където *** футболист почва от 6-7 бона месечно а лекари работят за 6-700 на месец-така ще е! Свиквайте с ЕВРАЗИЙСКИ стандарти,другарки и другари! И между другото - по време на т.нар. "културна революция" в Китай другарят Мао Цзе Дун разпоредил на партикосите да раздадат велосипеди и дървени сандали на китайските лекари, за да е по-бързо и "качествено" обслужването.
20
6
 
17
 
! Отговори
Петкан преди 10 години
Как може един лекар да взима 600 лв. ?! РазБойко и компания са милионери, а един лекар да взима 600 лв. Не го проумявам...
19
1
 
15
 
! Отговори
ал17 е прав за едно преди 10 години
ПравилноСтига вече с тия ,,безплатни,, услугиДа се плаща на европейски цени, както е с токаС трици маймуни не се ловятТрябва да се плаща всяко посещение на спешна помощ чрез застрахователите ,които са държавната каса,частните фондове и кешЗа неоснователни повиквания-само в брой
18
1
 
17
 
! Отговори
говеда преди 10 години
докато се делим няма да стане нищо. защо гражданите протестират че им е висок тока, че искат да махнат правителството, а нито един не протестира, че има 11 линейки от които половината са оборудвани(сф). защо няма граждански протести, че плащаме осигуровки а лекарите получават по 600 лв а болниците са ЛЕЖ? не разбирате какво пиша нали- затова ще мрем и ще обвиняваме лекари, сестри, линейки, дупки, съдбата и т.н.....
17
0
 
10
 
! Отговори
кой го предложи? преди 10 години
Мз не провело нито едно стандартизиране по ISO на апаратурата в странатаКой предложи Бойко Пенков за зам.министър?
16
13
 
5
 
! Отговори
Ал преди 10 години
Колкото и да не ми се иска да го казвам - българският лекар просто не струва... И да им дигнат парите пак толкова ще си могат...Тия, които разбират и сега взимат по над 3 хиляди.Ходил съм на прегледи в чужбина..ходил съм и тук..това, че заплатата му е малка не значи и че отношението му трябва да е малко и низко...В Зимбабве докторите не взимат повече, но са хора...и не те цакат с направленията!
15
4
 
6
 
! Отговори
безотговорен преди 10 години
Зам министърътБойко Пенков /бивш шеф на Нзок при костов/ и илко семерджиев са отговорни за крупната далавера сАремис софт фирмата,която открадва първия милион от здравната касаБойко върни паритеНе се заяждай с лекарките, а купувай техникаХората измряха по улиците заради твойта лакомия
14
1
 
15
 
! Отговори
Д-р преди 10 години
40 лв. на час минимална лекарска заплата. По света е 40 евро на час
13
0
 
21
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Вместо депутатите и министрите да се возят на аудита 8-ци и бмв-та 7-ци, спокойно могат да им купят по една дачия или киа. Не може в най-бедната страна да се карат коли за по 150-200 хил. лв. Това е абсурдно!
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Браво!!!Линейки и хеликоптери не лекуват! Трябват лекари с достойно заплащане и уважение!
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
давайте доктори, не им давайте да дишат - стига сте им правили ренген, вадете скалпела, наточете го ама и действайте, както са ви учили