Софийският университет е на 341-во място в Европа

Това е единственият български ВУЗ в топ 1000 на университетите в света
Обновена: 16 юли 2014 19:58 | 16 юли 2014 19:58,
53
Софийският университет е на 341-во място в Европа
Снимка: Dnes.bg

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е класиран на 341-во място в Европа и на 826-о място в света сред най-добрите университети в света за 2014 година. Класацията е публикувана в CWUR (Център за оценяване на университетите по света).

В класацията се измерва качеството на образованието и обучението на студентите, както и престижът на академичния състав и качеството на техните изследвания. Включени са 1000 университета от цял свят, които са класирани по 8 показателя, в които влизат качеството на образованието и реализацията на завършилите на пазара на труда.

Софийският университет е единственото българско висше учебно заведение, представено в престижната класация. Крайният резултат за България е 44,48 пункта, като тук са включени качеството на образованието в СУ, оценено на 234 точки и заетостта на завършилите, която се измерва с над 478 точки.

Най-добрият ВУЗ на Балканите е Атинският университет с 46,06 точки, който се нарежда на 331-во място в света и на 135-о в Европа. Южната ни съседка Гърция присъства в класацията с общо 7 университета.

Турция пък е класирана с 10 университета. Близкоизточният технически университет е класиран на 396-о място в света.

Румъния е представена от Университета в Букурещ, който е на 380-о място в Европа и на 957-о в света. Сърбия също е представена с един университет, този в Белград – той заема 331-во място в Европа и 809-то място в света.

Без изненада най-добрият университет в света е Университетът в Харвард. Той има пълен брой от 100 точки. На второ и трето място също са класирани американски ВУЗ-ове – Станфордският университет и Масачузетският технологичен институт. Те имат съответно 99,09 и 98,69 точки. 

На четвърто място в света и на първо място Европа е Университетът в Кеймбридж с общ резултат 97,64 точки. Втори на Стария континент и на пето място в световен мащаб е класиран Университетът в Оксфорд с 97,51 точки.

В топ 20 на най-добрите университети в света присъстват 15 университета от САЩ, 2 от Азия (Япония) и един европейски ВУЗ - Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих. Той е класиран на 18-о място в света със 72,18 точки.

Германия присъства с общо 55 висши учебни заведения, като най-напред в класацията е поставен Университетът "Людвиг Максимилиян" в Мюнхен с 52,75 точки (16-о място в Европа и 82-ро в света) , следван от Хайделбергският университет (52,40 точки) и Университетът в Бон (51,37 точки).

Най-добрият университет за Франция е ENS (Ecole Normale Superieure) в Париж с 59,72 точки. Той е поставен на 35-о място в света и на 5-о в Европа.

Италия е представена с общо 47 университета, като най-напред е класиран Университетът Сопиенца в Рим - 52,12 точки, 21-во място в Европа и 91-во в световен мащаб.

Най-престижният испански университет според класацията е Университетът в Барселона. Той има 50.17 точки и е на 33-о място в Европа и 120-о място в света.

Вижте цялата класация на топ 1000 на най-добрите университети в света

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все едно сравнение между Барселона и ЦСКА, където най-скъпите футболисти струват 100 милиона евро и 100 хиляди евро съответно.
23
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Харвард 1 година обучение струва около 100 хиляди долара, в СУ - 100 долара.
22
5
 
8
 
! Отговори
До от чужбина преди 9 години
Ти къде си в чужбина в панелчето в Люлин ли??
21
4
 
37
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Няма нищо чудно в тази новина. Не си задаваме въпроса защо всички богати българи си пращат децата да учат във Франция, Германия и Англия? Защо по време на соца другарите от ЦК на БКП си пращаха синовете в Москва, а не в СУ? Тя крушката си има опашка. И преди и сега българските ВУЗ-ове са били за хората от средна и нисша класа. Богатите винаги са учили децата си на запад, дори по време на Борис . Проблемът у нас е в методиката на преподаване - суха теория, без истинска практика,като като 1989г
20
11
 
6
 
! Отговори
От чужбина преди 9 години
Преди Световната Финансова Криза в САЩ са "измислили" нов финансов продукт. Нещо като застраховка на застраховката на жилищните кредити. Практически се печатат едни хартийки и се продават! Тогава "големи" рейтингови агенции дават силна положителна оценка на тези хартиики. Демек невъзможно е да загубите, само се печели! Резултата е на лице! Та за това не вярвам и на подобни класации, те са рейтингови по поръчка!
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българи Юнаци !!Ето затова Боко Тиквата ни управлява-"лош ***'триал" както нежно нарича гербераститеТройкаджиите "протестъри" от факултета по география в СУ бяха толкова нескопосани,че се наложи ДПС да свали правителството
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пред нас са само танзания и боствана конго и може би остров тамбокту
17
2
 
22
 
! Отговори
17,много си наивен преди 9 години
Повечето от така наречените висши училища у нас съществуват не за да обучават бъдещи висококвалифицирани специалисти, а за да докарват допълнителни доходи на хора, които са на твърда заплата в БАН или в някой друг ВУЗ.Нали знаеш, че на шега такива преподаватели биват наричани "чергари" или "хвърковати чети", защото непрекъснато пътуват от едно място на друго. Няма да се спирам тук на качеството на преподаването им.Който иска да учи наистина,намира начин, дори да е в провинцията,и език научава
16
4
 
15
 
! Отговори
От чужбина преди 9 години
Ако сравним Българските ВУЗ-ове преди 89-та, то тогава имаше 100% реализация. Даже пращаха по разпределение, задължително! При подобен критерии нашите ВУЗ-ове трябваше да са първи в света!
15
11
 
23
 
! Отговори
От чужбина преди 9 години
Обяснавам за тъпанарите ето слапо вярват на подобни класации!Завършилите СУ не се реализират защото цялата държава е в упадък.Това е минус за СУ. Реализация на вън е нужен поне език.Това са допълнителни бариери, свързани са с харчене на пари които бедните българи нямат. Един англичанин, макар и ***, плаща си и завършва Кембридж. Не са му нужни други езици, няма да приравнява дипломи.Бриерите пред него са по-малко.Той се реализира лесно в работеща икономика, това се отчита положително за Уни-то.
14
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен половината Висши училища у нас трябва да се закрият, хора които 4-5 години друсат гюбеци и цуцат парите на мама, тати и държавата и след това не знаят 2 и 2 колко е, емигрират и продават *** на женския пазар не са ни нужна ,няма как всички да са МенеЖери.
13
5
 
7
 
! Отговори
bg преди 9 години
и това му е много
12
2
 
42
 
! Отговори
сандо преди 9 години
Пернишкия университет защо не го видях никъде,надявам се да е неволен пропуск
11
2
 
3
 
! Отговори
st преди 9 години
Толкова.
10
2
 
11
 
! Отговори
Златен лъв преди 9 години
Тъжно.Макар и подобни класации да са понагласени и пристрастни, мисля, че имат и немалко основания.
9
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми разбира се, че британските и американските университети ще са най-силни. Виж къде са правени 70% от иновациите в последните години и не се чуди. А какво прави Източна Европа ? Седи си на *** и се вайка от "комунистите", като оня ненормалник по-долу. Добре че е Московския университет, че да отсрами целия тоя регион на ***.
8
5
 
8
 
! Отговори
От чужбина преди 9 години
Аз лично много не вярвам на тези класации. Приемам ги само за приблизително верни!
7
9
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Силните икономики имат и силно...образование.Безсмислено е образование,което не е свързано с реалния живот и работа на хората.Тази класация е...относителна и направена за да изтъкне преимуществата на...свободният свят;колко е...свободен,сега вече и ние може да...разберем.
6
23
 
12
 
! Отговори
:) преди 9 години
Може ли хамериканските и английските университети да не са първи....и ако кажете че и това не е промиване на мозъци идете се гръмнете
5
21
 
33
 
! Отговори
До 4 преди 9 години
Абе наркоман, ти си живото доказателство, че всеки с думата "комунист" в езика е пълна ***. СУ е най-измисленият, безсмислен и пропаднал университет в Европа, не само в България. Държавен университет с безумно високи такси (за чужди студенти са от 3000 евро нагоре ?!), не е представил и внедрил пукната иновация в последните 20 години, научните им статии са претоплени манджи и цялата им материална база е наследство от соц-а. Такава пародия на ВУЗ може да бълва единствено *** като теб.