Асансьорът убиец пропаднал заради скъсани въжета

Спешно проверяват асансьорите в страната
Обновена: 19 авг 2014 18:01 | 19 авг 2014 16:04,
147
Асансьорът убиец пропаднал заради скъсани въжета
Снимка: Булфото

Основната причина за пропадането на асансьора в столичен блок в района на "Цариградско шосе", при който 46-годишна жена загина, а друга пострада тежко, е скъсване на товароподемните въжета на кабината. Това сочи първоначалният оглед, обяви на пресконференция председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков. 

Още по темата
При проверката е установен некачествен ремонт, при който въжетата не са били съосно към ролките, те са се въртели и са се търкали в двата края на ролката и това е довело до износване на въжетата.

Друг е въпросът защо клиновете, които са предвидени да заклинят кабината в случай на скъсване, не са сработили, сега обаче не може да се каже, защото кабината е размазана в шахтата и трябва да се извади, допълни Цанков. Той обясни и че фрикционната шайба на асансьора е била за четири въжета, а те са били две. Сега се прави проверка дали двете въжета са равностойни на четирите.

По случая ще се води наказателно производство и ще се търсят виновни лица, обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той съобщи, че във фаталния блок живее зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Стефан Цанов призна, че това е най-тежкият случай от последните години. Той изказа съболезнования към близките на загиналата жена и изрази надежда другата жена да бъде спасена от лекарите.

Според него не може да се изземе лицензът на фирмата, поддържала пропадналия асансьор, а може само да й се наложи акт. Шефът на агенцията определи това като "погалване" и обясни, че проблемът в такива случаи е, че още на следващия ден фирмата си подава отново документите. "И ако те са наред, лицензиране не може да бъде отказано", обясни Цанков.

Той информира, че фирмата, която извършва технически надзор на фаталния асансьор, се грижи за над 12 000 асансьора, а контролът се прави от 6 човека. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е съставила на фирмата 11 страници с нередности, а последните месеци са й съставени 15 акта за нарушения от всякакво естество.

След инцидента вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди извънредна проверка на всички асансьори в страната. Тя трябва да започне още днес, за да се гарантира сигурността при тяхната експлоатация.

По-рано стана ясно, че пропадналият асансьор е преминал преди месец техническа проверка, като не са били установени нередности. Последният генерален ремонт е бил направен преди три години. Ще се проверяват документите по ремонта, както и дейността на надзорната и поддържащата фирми. Цанков изрази надежда днес до края на деня или утре да има пълна информация по случая.

Той обяви, че агенцията е подготвила предложения за промяна в Закона за техническите изисквания и се надява те да бъдат приети спешно от правителството. Сред предложенията са ограничаване на броя на съоръженията с повишена опасност, за които се грижи един техник или проверяващ. От агенцията искат да не може фирма с отнет лиценз поне две години да кандидатства за тази дейност и др.

Друго предложение е да се ограничи броят на фирмите, които се занимават с поддръжка на асансьори и с технически надзор.

Пострадалата 41-годишна жена, която също е била в асансьора, който падна от 9-ия етаж, е стабилизирана, но остава в тежко състояние в Окръжна болница. Вече е приключила първата операция, на която е била подложена. Лекарите са овладели огромната кръвозагуба, но продължават борбата за живота й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: асансьоринцидент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето веднага назначиха някоя "спешна проверка" с цел отчитане на дейност.А проверката отново ще останови, че всичко е наред по документи.Ако искат истински проверки в България, трябва да има паралелна проверка снимана на живо на самата проверка която да наблюдава проверката.След това трябва да мине и трета независима проверка (по възможност на някоя чуждестранна фирма).
7
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдааа, Мутрата се завръща и пак започнаха да гинат невинни българи. Зимата ще е още по-страшно като дигне цената на тока двойно.
6
2
 
24
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 9 години
Нали подобна проверка на всички асансьори в страната имаше след инцидента в майчин дом, ако не се лъжа. И тогава пак имаше полемики, как не може да се проверят всички асансьори, да се категоризират, обезапасят и т.н. защо отново да се прави? ОТГ: 1 - Някой не си е свършил работата тогава; 2- Да се вземат едни пари от проверки, глоби и т.н; 3-Да се замажат очите на хората; 4- Да се направи нова проверка и да не се говори за старата и резултатите от нея и виновните за пропуска;
5
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво са се скъса ли въжетата, но защо не е сработил спирачния механизъм???
4
2
 
9
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Няма да забравят, а след това отново ще се оплакват....
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vargММММ да!
2
2
 
29
 
! Отговори
gun преди 9 години
коя е фирмата за да си направим извод дали да се кчваме в нащите
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не, може всичко да е така повърхностно. Не може да се живее с такъв манталитет.