Асансьорът убиец бил обявен за изправен

В страната действат 2000 фирми за надзор, заяви експерт
Обновена: 20 авг 2014 10:46 | 20 авг 2014 10:46,
37
Асансьорът убиец бил обявен за изправен
Снимка: Булфото

Асансьорът, в който вчера намери смъртта си 46-годишна жена, а друга се бори за живота си, е бил обявен за изправен от инспекцията по технически надзор, въпреки че е бил само с 2 въжета вместо нужните 4. Това заяви Янко Костов, представител на фирма „Витоша лифт“, която отговаря за поддръжката на асансьора убиец.

Още по темата

Янков поясни, че фирмата му не е извършила ремонта на този асансьор. „Домсъветът е сключил договор с друга фирма, разследващите органи ще се обърнат към тази фирма“, допълни още той. По думите на Янков човекът, който е проверил асансьора преди месец, е констатирал факта, че въжетата не са поставени правилно и се износват. Предишната смяна на въжетата е била преди година, тъй като асансьорът бързо ги е износвал.

Цялото законодателство у нас е насочено към осигуряване на заетост в 2000 фирми за надзор на асансьорите, а не към безопасността им. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Стефан Цанков, председател на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

По думите на Цанков броят на аналогичните фирми в Германия е 3, а в Швеция е 2. „От 100% държавен надзор по времето на социализма отидохме в другата крайност - да имаме около 2000 фирми с лиценз за поддръжка“, заяви още той. Цанков поясни, че дейността на асансьорната поддръжка е разделена на две части – поддръжка и надзор, който от своя страна е разделен спрямо това дали сградата е частна, или обществена. В частните сгради надзорът се осъществява от лицензирани фирми.

Конкретната фирма, отговаряща за асансьора убиец, се състои от 6 души, които отговарят за 12 хиляди асансьора.

Николай Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация, поясни, че фирмата, която извършва сервиз на асансьора, трябва да отговаря и за ремонта на асансьора, но е възможно да бъде наета фирма подизпълнител, която да извърши ремонта. „Може да се извърши всякакъв ремонт, стига да бъдат вложени оригинални компоненти от завода производител, стига всичко да бъде направено по инструкциите на производителите и всички сертификати да са налице“, обобщи той.

По думите на Маринов постоянното оправдание, че няма пари, е довело до трагичния инцидент. „Хората не са искали да влагат нужните средства за ремонт на тези асансьори“, добави още той. Според него основният проблем е, че асансьорът не е сервизиран добре. „Не е правен годишен технически преглед, а когато е правен, е правен фиктивно“, допълни той.

Маринов обясни, че според наредба на асансьора убиец е трябвало да се прави проверка веднъж на всеки десет дни от двама души, а не веднъж на месец.

Илия Златанов от Българската асансьорна асоциация заяви, че от 10 години се говори само за последиците, но не и за причината за тези инциденти. „Причината тръгна от инспектората на министерството на икономиката, което 10 години покровителстваше една мафия, която много държеше да остане статуквото с опасните асансьори“, обясни той. По думите му се стига до такива трагични инциденти, тъй като надзорните фирми нямат необходимата апаратура.

Златанов съобщи, че България има близо 10 хил. асансьора с две въжета и продължават да работят.

Според него хората в блока са измамени при ремонта и нищо не е сменено. „Не е направен качествен ремонт, защото всички са свързани”, категоричен беше Златанов.

„Проблемът е, че когато има голямо предлагане, получаваме големи компромиси”, каза Цанков.  Според него не може една чистачка да получава 60 лева за почистване на вход, а фирмата, която поддържа асансьора, да получава 40 лева на месец.

Камелия Камбурова, една от пострадалите при инцидента с асансьора в „Майчин дом“ през 2010 г., каза, че все още няма наказани за тогавашния инцидент. По думите й в момента се водят три граждански дела и едно наказателно.

Съпругът на Валя Колева, пострадала преди 6 месеца в асансьор в медицински център в Бургас, съобщи, че асансьорът, заради който пострада съпругата и внучето му, е бил нов, на две години. По думите му разследващите органи не могат да намерят фирмата, която е произвела, монтирала и би трябвало да поддържа трагичния асансьор.

Илия Златанов заяви, че подобно на случая в "Майчин дом" и този в Бургас, вчерашната трагедия в София ще бъде оставена да отшуми и няма да се промени нищо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
6
 
! Отговори
Georgi Georgiev преди 9 години
Тук в USA асансъорен техник обикновенно има около 200 асансьори които преглежда месечно . Ако той установи че определен асансьор има нужда от ремонт то той го извежда от сервисе и от компанията изпращат *** да направи ремонт който се плаща допълнително от собственика на асансьора . Месечната такса за инспекция на 50 етажен асансьор е $200 , без каквито и да е било ремонти . Всеки лицензиран техник в USA има задължение където и да се намира на територията на USA , дори и да е на ваканция , да спре асансьор за който се съмнява че не е наред .
32
1
 
2
 
! Отговори
техник преди 9 години
До sante_dogза твое сведение един технк взима от 600 до 800 лева.По закон двама техници одговарят за твоя асасьор от8.30 до17.00 след това го поема аварйния техник апрез събота и неделя други двама техници.В фирмата работи и друк персонал свързан с твоя асансьор,та твоите 60лева са нищо за всичките тези хора .Ела и стани асансьорен техник,изискването не еголямо да си хамалин,чистач,да разбираш от електротехника и електроника и да имаш здрави крака защото цял живот ще качваш стълбите пеш
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
15 г плащаме по 70 лв на месец входът ни е на 6 етажа ,това са пари хвърлени на вятъра според мен ,едва ли са свършили работа и за 300 лв през тези години .Направо си е златна мина .
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 33 - do 20 Ще цитирам един доктор "Бе не давайте пари на продавачката за бонбони, давайте парите напрво на мен " а израз "*** плати на касата и ела да видим какво ти и защо те боли" е ежедневие в болниците.
29
1
 
3
 
! Отговори
do 20 преди 9 години
Да и там живеят хора и не им е всичко наред. Но не е задължително всичко да е перфектно. Просто основните нужди са задоволени. Тук няма как да е така, защото няма закони. Колко от вас отиват в болницата и бутат бонбони и уискита на лекари и сестри? Питам целият форум. Така се започна преди 17-тина години: с бонбони и уиски и кола. После с по 10-20 лева. Сега си плащат всички като поп, за да им обърнат внимание. Това е манталитет на народа и сам си прави мръсно. Но не го осъзнава.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И след едномесечни срещи и дискусии между ЕКСПЕРТИТЕ, ще бъде обявен за виновен асансьорът, и точка. Не държава а бунище!!!!
27
3
 
1
 
! Отговори
Асансьорчо преди 9 години
Не е беда това, че асансьора е бил с две вместо с четири въжета, често се прави, но стана практика, защото цената на въжето е много висока. проблемът е бил бързото ***, което не е решено на време. Стига сте вярвали на журналистКИТЕ, че асансьор с две въжета задължително пада, не - 70-80% от асансьорите са така ваче ! Имало е други проблеми в машината, които не са видяни, не са преценени не са оправени. Но не е виновно въжето !
26
0
 
3
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
Фирмите взимат по 50 лв месечно за поддръжка на един асансьор. Това е само за оглед. Ако се налага ремонт - той се плаща отделно. Не съм съгласен че тези пари са малко. Чистачка за 60 лв идва по два пъти седмично и изчиства целия вход. Асансьрният техник трябва да идва веднъж месечно и да проверява. Това не са малко пари. С 50 асансьора един техник може да си докарва 2500лв на месец - което е една доста добра заплата за БГ. Тези са били с 12х - 600 000 на месец.
25
0
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Не бива да слагаме под общ знаменател всички асансьорни фирми. Много техници си гледат работата, но по-голямата част я гледат през пръсти. Бог да прости покойната ,нелепа и ужасна смърт! Хора, не мълчете, вдигнете се на протест и си проверете асансьорите. Неизправни коли, запушени шахти, мостове и язовирни стени, подлежащи на срутване... Сами ще се ликвидираме, от безхаберие и бездушие! Виновните за тези престъпления трябва де бъдат намерени и наказани за престъпления срещу човечеството!
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живея в блок на 6 години и 3 пъти годишно идва техник да преглежда асансьора, въпреки че е в гаранция, въпреки че се използва от 15 апартамента, колкото има в целия блок. Работи много съвестно- качва се върху кабината и го гледа часове под лупа. Говорил съм си с него и той ми е казвал, че има фирми и фирми за поддръжка. Главата си залагам, че сума хора от големите соц блокове не дават и стотинка за поддръжка на нищо и не се интересуват какво се случва в блока им.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е просто. Всяка проверка от баш майстора да слага стикер в асансьора дата , името и телефона извършил проверката. На катастрофата в Москва на метрото миналия месец един беше вързал релсата с тел на другия ден него и проверяващия ги арестуваха и ги пратиха в затвора.
22
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дойде тока вече излязох
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хора спря тока и съм в асансьора между етажите какво да правя
20
1
 
11
 
! Отговори
ee преди 9 години
не може да вземаш такса за подръжка 30 години примерно и като се счупи нещо хората пак си плащат ремонта... и после да ревеш че вземаш по-малко от чистачката на входа...
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на тези фирми-проверяващи,децата им не се ли возят на асансьори,да се стреснат малко
18
1
 
21
 
! Отговори
edin преди 9 години
И още-12000 асансьора по 40лв=480000лв.на месец.За 6 човека персонал.Айде стига, бе!Тук си е Каца ,братя.Бездьнна!
17
0
 
7
 
! Отговори
edin преди 9 години
А там кьдето отиват защо всичко им е на ред?.Там не живеят ли хора?Защо и тук да не е така?
16
0
 
13
 
! Отговори
do 18 преди 9 години
По принцип да, но знаеш ли. Когато човек е млад, той протестира, недоволства и когато е заобиколен от закърнели мозъци, които му казват само: Ко се праиш на интересен. Ти мен ша слушаш, аз съм два-тру пъти по-голям. Не се занимавай в глупости. Тогава осъзнава човек, че е заобиколен от хора, които не споделят вижданията му и не искат да те подкрепят за нещо по-добро. Е, тогава този човек просто си хваша куфарите, тегли една благословия на държавата. Животът е един и кратък, че да се губи време!
15
0
 
10
 
! Отговори
edin преди 9 години
А дали всички не сме виновни?Кога ще спрем да правим компромиси?Огледайте се.За колко нередности около нас си мьлчим?Ами сега що ревете???
14
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МАНТАЛИТЕТ!!! Това е българският манталитет. Българинът не е свикнал да плаща за НИЩО. Винаги иска да минава по тънката лайсна и този манталитет руши държавата и пъди нормалните от нея! Няма качество, няма мисъл, няма отговорност, няма закони, няма накауземост. Един балкански *** е България. Всеки бута подкупи за лицензи, за шофьорски курсове, НА ЛЕКАРИТЕ. Тънката лайсна, това е! Българинът е едно ***, което се дави в собсвените си ла**а. Всеки народ си заслужава съдбата!