Туристите в София са скочили с 13% за три години, хвали се кметът

"Столицата е национален център на културните индустрии"
Обновена: 11 сеп 2014 12:12 | 11 сеп 2014 12:12, Камелия Цветанова
3
Туристите в София са скочили с 13% за три години, хвали се кметът
Снимка: Булфото, архив

Броят на чуждестранните туристи в София през последните три години е увеличен с около 13 процента, похвали се столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Още по темата
Тя увери, че общината ще продължи да увеличава бюджета за култура.

„Играхме честно на конкурса за Европейска столица на културата. София спечели убедително място в културния живот на страната“, заяви тя, въпреки че първото място беше отредено на Пловдив.

По думите й данните от изследване на неправителствената организация Обсерватория по икономика на културата показват, че София е спечелила мястото на национален център на културните и творчески индустрии.

„Те са на четвърто място в икономиката на София и показаха, че са устойчиви и по време на икономическа криза“, посочи кметът, цитирана от БТА.

Тя припомни, че от 2008 до 2012 г. с над 150 процента е увеличена добавената стойност от изкуства и културно наследство, а 80 на сто от културните събития се провеждат в столицата.

"София инвестира в събития и културна дейност, а не в PR и лобизъм", отбеляза Фандъкова.

По нейните думи бюджетът за култура и този на програмите "Европа" и "Култура", средствата за културните събития и изкуство се разпределят по ясни правила, приети от СОС.

Годишният бюджет на Асоциацията за развитие на София е 200 хил.лв., но той включва не само подготовката по кандидатурата на града за Европейска столица на културата, но и собствената издръжка, както и други дейности, посочи кметът. Тя отбеляза, че чуждестранният консултант, привлечен прозрачно, е получил хонорар за две години в размер на 20 хил.лв. или под 1000 лв. на месец.

Отчетът на средствата за Асоциацията за развитие на София е публичен и всеки може да види за какво са похарчени тези 200 хил.лв., отбеляза Фандъкова.

По думите й София ще продължи да изпълнява своята програма за култура, ще е отворена към творците и ще развива градските пространства, ще споделя култура и идеи с региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво да й гледат на софията ,простотии като този вампир на снимката?
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сгради бе ***!
1
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по витошка лъскави бутици а над тях срутени згради