Метрото стига до летището през април, 70% е готово

Статуя и 4 живи дървета ще има на метростанцията, хвали се Фандъкова
30 окт 2014 16:58, Анисия Иванова
35
Метрото стига до летището през април, 70% е готово
Снимка: архив Булфото

Над 70 на сто от дейностите по изграждането на метрото до летище "София" са изпълнени, а пусковият му срок трябва да е април 2015 г. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверка на строителните работи. По думите й до края на месеца метростанцията ще бъде изцяло покрита.

Кметът обясни, че тази метростанция ще е лицето на София, което ще види всеки влизащ в страната. Затова тя ще е специфична - в салона на станцията ще се постави статуя на Орфей, ще има 4 живи дървета, пейки, така че хората да се чувстват уютно и комфортно.

Продължава изграждането на метрото до Бизнеспарка в "Младост 4", където около 60 процента от дейностите са изпълнени, каза още столичният градоначалник. Очаква се около 20 ноември да бъде пуснато движението в изцяло реконструирания участък на бул. "Александър Малинов". Следващата година ще се прави разширението и на останалата част от булеварда, коментира още Фандъкова.
 
Попитана как намалените доставки на газ за България от Украйна се отразяват на "Топлофикация София", Фандъкова посочи, че подаването на газ към дружеството засега е нормално и намаленото налягане не се отразява на крайните потребители.

Кметът каза, че още през лятото е било възложено на дружеството да разработи план за действие при евентуално намаляване или спиране на доставките на газ. Ако това се случи, трудностите ще бъдат сериозни, отбеляза Фандъкова.

По думите й "Топлофикация" има готовност с наличните количества мазут, които се изискват като резерв, да обезпечи за около една седмица работата на дружеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
разбира се че държвата няма участие в софийското метро, просто София е държавата. Да не би само метрото да е? Само един булевард с тътен възел и още куп неща около тях струва колкото преобразяване на един малък град...На кой му пука всъщност...
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Джедай МастърС туй митро нимой да караш компот и зарзават от село, да знайш!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма лошо само се чудя дали вместо статуя на Орфей не трябваше да се сложи някоя статуя я на Хан Крум, я на Цар Симеон, я на Дякон Игнатий...
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пичове ,дето много питате . Да ви обясня .Това метро се строи със заем на Софииска община от Европеиската Банка за подпомагане и развитие. Сега когато има местни избори и гласувате за кметове не си бъркаите във носа а питаите тия които избирате. Държавата няма участие във изграждането на метрото във София.Във Варна и във Пловдив проявете малко самоинициятива и деистваите.
22
19
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Много сте назад. Паднали са ви ченетата пред метро от 2 линии и 5 спирки. Тука още по кайзерово време сме имали по-развита мрежа.
21
19
 
3
 
! Отговори
Перничанин преди 9 години
А до Перник кога ще стигне или Фандъчкова първо ще го пущи до Самоков, че до там знаем защо влак не ходи, щото си икали Пръч
20
22
 
6
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
А кога в Пловдив или Варна?Защото и в двата града трафика почна да си казва тежката дума.Или става въпрос само за града-държава а всички други от провинцията кучета ли яли?
19
14
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
А защо ще има статуя точно на Орфей, а не на някой друг? Например - статуя на тиква - нали Той ни го построи туй метро ;)
18
41
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това метро ще е от полза най-вече за служителите на летището и в района. Кой пристигащ ще се мъкне с 2 големи куфара първо в метрото, после в някакъв наземен транспорт и после да върви пеш до вкъщи? Не мисля, че някой би си причинил това. Освен ако не е пълен тънкач, готов да спести 5 лева от такси.Какви чужденци, тези които идват на летището обикновено са по бизнес и хората ги чакат на терминала и ги карат където трябва.София не е Лондон/Париж/Ню Йорк.Вижте рейс 84/384, возят предимно въздух
17
3
 
22
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Леле изгореха бакшишите!Сега трябва (метро)влакове да взривяват ....
16
4
 
11
 
! Отговори
анд? преди 9 години
До Анонимен 19Ти нямаш нужда от метро , а от лечение в специализирано заведение.
15
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а защо само в София се копае за метро.тая къртица не може ли да се отпусне за една петилетка и на други градове.а Фандъчке,а Тиква.
14
4
 
12
 
! Отговори
fck преди 9 години
Да фалира тая Топлофикация... :)
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стоит статуяСовсем без **я,Рука поднята,Держит граната.
12
8
 
33
 
! Отговори
Й преди 9 години
Ето това е БЪЛГАРИНЪТ, ако има нещо хубаво гледа да го развали и омаскари. Слаби хора с малки мечти и слаби душици.
11
32
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Човече, със сигурност съм виждал и ползвал метро в много градове, но трябва да те открехна, че метрото е градски транспорт, съществуващ повече от 100 години в големите градове. Тук ние го превръщаме чрез ИЗЛИШНО харчене на пари в лукс-нещо което е ненужно. Това е все едно на всяка автобусна или трамвайна спирка да се прехласваме. Имаше един стар лаф, че хората от провинцията влизат с трепет в метрото и подскачат при качване на ескалатора. Все едно да се възхищаваме на хладилник или телевизор!
10
4
 
62
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Как може да има толкова отрицателни мнения за такъв хубав проект, който освен освен че подобрява инфраструктурата на града е и с културна насоченост. Мислете позитивно! Съгласен съм, че в България има много други неща които са за критика, но в случая просто трябва да се радваме, че София заприличва все повече на истинска европейска столица.
9
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано с новата спирка на летището, хората да спрат да ползват такситата там. Бакшишите на летището са едни долни, миришещи на вкиснало, прости и нагли ***. Тази такси компания която си е под-купила правото да окупира автогарата и летището трябва да фалира.
8
4
 
20
 
! Отговори
DUBLIN преди 9 години
Това вече е лоша новина-тагава какво ще правят "бакшишите"?
7
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Конгратулейшънс, Пътпъдъкова!