Отбелязваме 137 години от Освобождението на София

Проявите започнаха с благодарствен молебен
Обновена: 4 яну 2015 12:38 | 4 яну 2015 12:34, Веселина Йорданова
257
Отбелязваме 137 години от Освобождението на София
Снимка: БТА

С благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" започнаха проявите по повод 137-годишнината от Освобождението на София. След молебена се състоя литийно шествие от храма до паметниците на ген. Гурко и на Цар Освободител, където бяха поднесени цветя и венци.

Днес се навършват 137 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София.

Изборът на църквата “Света Неделя” за молебена е историческа даденост – в присъствието на самия генерал Гурко в него се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. Преди 137 години в мразовития, но съдбовен ден 4 януари на 1878-а, когато в София влиза ген. Гурко, от Русия пътува заедно с водените от него воини и една икона, копие на чудотворната икона на Света Богородица – „Радост на всички скърбящи”.

И днес, вдясно от централния вход на софийския Митрополитски храм „Света Неделя”, тя утешава при скръб вярващите.

Трябва да се обърнем с благодарност към тези, които са отвоювали нашата свобода, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти след отслужения благодарствен молебен.

„Днес е не само празник на софиянци, но и на всички българи, защото само малко повече от една година след освобождаването на София, този град става столица на страната и изпълнява държавните си функции и до днес. Обръщаме се към вярата, патриотизма и оценяване на свободата. Мисля, че това можем да направим в днешния ден”, заяви Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: Освобождение на София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кутев наема само юрдеци
151
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите от 1839 г. са имали граждански права, от 1856 г. са имали абсолютно равнопоставени с турците. 30 години преди "освобождението" са се строели църкви и училища, въртели са търговия и са ставали милионери. Благодарение на грубата намеса на Русия сега Ниш е сръбски, а Тулча и Констанца - румънски. Разрешение за "освободителна" война на руснаците са дали всички Велики сили по онова време.
150
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Броят на турците в Европейска Турция нито е точно издирен, нито вярно изказан, а по-главната причина на това според нас е, защото някои делят потурчените народности и броят само чисти турци, а някои броят за турци всички, които изповедуват ислямската вяра. От това едни възвеждат броят на турците в Европа до 6 000 000,а други ги свалят на 1 055 000.
149
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 176 1 ТИТЛАТА е КАН четесе с ъ КЪНАС 2 Куманите дават 3 династрий и поне 20 процента от населението Печенегите и те оставят не малко 3 езикаси е СЪВСЕМ български както и азбуката никакви черковно славянски глупости НИКОЙ НЕ ПИШЕ НА ГЛАГОЛИЦА за да се твърди славянска КИРИЛИЦА от климет охритски по Поръчка на царя Български
148
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен смърт на руския зандан за народите доло бсп лакейте им
147
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
do anonimen 176 uchitelkata,koiato te e uchila na gramatika,da varne parite ot zaplatite si.na nishto ne te e nauchila
146
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
- Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрина до София те пазеха само три заптиета?- Не знам, ага.- Аз така заповядах. Можех да пратя 300, аз обаче пратих трима. Изнаеш ли зашо? За да могат твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят. Видя ли, никой не ти помогна, а се кълняха в теб. Ха сега, да видиш, Джингиби, за кой народ си тръгнал курбан да ставаш...
145
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В "Първата българска държава" се формира, когато източен хора, българи или прабългари, се мести в областта в края на 600s и в крайна сметка се смесват със славяните, които вече са живели там. По време на Хан Борис I е официално приема християнството е 864-таЕдна древна българска славянски език тясно свързана форма, е използван като богослужебен език на различни славянски народи и става вариантите на църковнославянски все още се използват в литургията на православните църкви в славянските страни. Градовете на Преслав и Охрид в българската империя станаха важни институции, в това число веро
144
1
 
3
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Гурко,ген.Йосиф Гурко!!!!
143
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ot statiata ne stava iasno-ot kakvo se e osvobodila sofia.zashto se strahuvate da napishete,che e osvobodena ot turskoto robstvo.horata sa si dali jivota,a nie se strahuvame da nazovem sabitieto s istinskoto mu ime
142
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаете ли От дете не живея в БГ, но не отдавна се замислих за смяната на гражданството си По добре да сам част от чужд народ с история, отколкото част от стадо След като вече пишем, че просто сме освободени от незнам си кой с 5 реда, а статий за Обама по 5 страници, за какво да говорим? То да си гледн или беден патриот бива, но ние даже и в исторически аспект сме вече поробени може да ме псувате, да ми слагате минуси, но това е така. Срам ме е, че съм българин
141
2
 
4
 
! Отговори
василпетров преди 9 години
До Анонимен 158 А бе щом си мислиш така ,че не сме избивани ,че не сме потурчвани ,че не сме асимилирани,ти що си АНОНИМЕН - защото си роб по душа ,а и такъв ще станеш в действителност.
140
1
 
3
 
! Отговори
за 169 преди 9 години
До АнонименБЕ ТЪРСИЯ КЪДЕ ИСКАШ, ОБАЧЕ СЕГА НЯМАМЕ ИНТЕРЕС ДА СЕ НАВЕЖДАМЕ НА ТУРЦИТЕ НАЛИ? ПОНЕ С ТОВА БИ ТРЯБВАЛО ДА СИ СЪГЛАСЕН. ПЪК АКО ИСКАШ НАВЕДИ СЕ, НО В АНАДОЛА АКО ОБИЧАШ, ТУК НЕ.
139
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знае ли човек какво е можело да стане за тези 500 години. Можеше и да се претопим и да изчезнем. Щом за 500 години не сме се претопили и изчезнали дали само в нас трябва да търсим причината /че сме нация велика и издържлива , църквата , езикът, обичаите и т.н./ ? Защо пък да не я търсим в толерантността на тъй наречените "поробители"?
138
7
 
4
 
! Отговори
за 158 преди 9 години
До АнонименНИЩО ДЕ, СЕГА БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ ЩЕ СТАНАТ ЧАСТ ОТ ЕДНА ОЩЕ ПО-ОГРОМНА ДЪРЖАВА. ЕВРАЗИЯ. И ЩЕ УЧАТ РУСКИ. ЗА БЪЛГАРИТЕ НЕ Е ПРОБЛЕМ, ТУРЦИТЕ ДА СВИКВАТ.
137
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено че турското робство ни е превърнало в това което сме в момента, неспособни да се държим като нация пораженията са толкова голям че е равносилно на изтребление. Пълна гавра с толкова хора, че не мога да си представя че не си знаем истинската история.
136
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЙ МНОГО ВРЕДА НА БЪЛГАРИЯ И НА БЪЛГАРИТЕ Е НАНЕСЪЛ ЦИОНИЗМЪТ.ПРОЧЕТЕТЕ КОЙ Е ИЗВЪРШИЛ КЛАНЕТО НА ТЪРНОВО,КОЙ Е ТЪРГУВАЛ С ХРИСТИЯНСКИТЕ РОБИНИ ПРОДАВАЙКИ ГИ НА СУЛТАНА,КОЙ Е ПОДКУКОРОСВАЛ ИВАН ШИШМАН ДА СТАВА МНОГОКРАТНО ВАСАЛ НА МАЛКИЯ ВСЕ ОЩЕ ОСМАНСКИ БЕЙЛИК,КОЙ Е СЮЛЕЙМАН ПАША, КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА ДЬОНМЕ, ЗАЩО ХАЗАРИТЕ ОТ СХОДНО С БЪЛГАРИТЕ ПЛЕМЕ ИЗВЕДНЪЖ СЕ ОКАЗВАТ ВРАГОВЕ/ 5 ВЕК/, РОЛЯТА НА САРА И СИНЕДРИОНА,КОЙ Е СЪБИРАЛ ЦЪРКОВНИТЕ ДАНЪЦИ,ИЗВЪРШВАНЕТО НА ЕВРЕЙСКИ ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЯ В СТАРА ЗАГОРА/1878 Г/ КАКТО И О ВРЕМЕ НА СЛЕДОСВОБОЖДЕНСКА БЪЛГАРИЯ/ ДАЖЕ ИМА И СПЕЦИАЛНЕ УКАЗ ОТ БОРИС
135
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
daaaaaaaa osvobodiha ni ot SVOBODATA, zarobiha ni 70 i kusur godini i zatova sega sme na tova deredje.
134
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политическата конюнктура изисква срещу Турция да не се говори и пише нищо негативно, защото ни подготвят за новото турско робство.
133
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето ви и квинтесенцията на фантастичната теория на г-н Динков турците и българите имат единен корен в лицето на прадядо си Атила.