Кънчев: На ромите им е обещано да се возят без билети в транспорта

По 70 млн. лв. на година губи Столична община от гратисчиите
Обновена: 20 яну 2015 14:01 | 20 яну 2015 10:13, Камелия Цветанова
222
Кънчев: На ромите им е обещано да се возят без билети в транспорта
Снимка: Булфото, архив

Ромите се возят безплатно в градския транспорт, защото така им е било обещано преди изборите, заяви лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев по Нова телевизия.

Повод за коментара му стана фактът, че в циганските махали масово се возят гратисчии, а контрольори въобще не се появяват, защото ги е страх.

От репортаж на Нова телевизия стана ясно, че там пътниците от години се возят без билет и отдавна не са виждали контрола в махалата, като обяснението за това е, че ромите ги заплашват и нападат.
 
Според Центъра за градски мобилност в София нередовните пътници са 10% от всички, но депутатът от РБ Вили Лилков, бивш общински съветник, обяви, че реално са около 15-20 на сто, което прави 70 милиона лева загуба на година за Столична община.

Цветелин Кънчев обаче обяви, че масово в ромските махали на последните избори спечели ГЕРБ, а партията е обещала много неща, включително и безплатно возене в градския транспорт и неплащане на тока.

Той добави, че липсата на пари също е причина ромите да се возят гратис.

„Един билет струва колкото един хляб“, защити ромите Кънчев.

Според него най-ефикасен контрол в автобусите в ромските махали може да се осъществи, ако шофьорът или контрольорът са роми, защото те могат по-добре да обяснят на пътниците защо трябва да си платят.

„До преди три години имаше 15 шофьори на тролейбуси и автобуси роми, сега да са един - двама. Още при първите съкращения те изгоряха, а бяха хора с опит“, упрекна той.

Вили Лилков пък смята, че пътуването гратис в градския транспорт не е от немотия.
 
"Не само ромите пътуват с градския транспорт без билети. Оказва се, че и хора с доста добри доходи също го правят. Просто системата го допуска. Събираемостта на наложените глоби след съставянето на акт е много ниска. Контролът трябва да се осъществява по съвсем различен начин. Трябва да се прави контрол на входа, при влизането в автобуса", подчерта той и добави, че именно заради това в метрото процентът на пътуващите без билет е минимален.

Той пресметна, че ако във всеки автобус целодневно има контрольор, това ще коства на държавата 720 хиляди лева месечно, което е 9 милиона лева годишно и е в пъти по-малко от загубите от гратисчиите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
29
 
! Отговори
Брайко преди 9 години
Цветелин Кънчев,това светило на ромската мъдрост живеещо четвърт век от далавера и от безграничната българска толерантност към роящото се с бързи темпове малцинство,този стожер на демокрацията-майка за неграмотни роми и мащеха за трудови българи,този бивш затворник за рекет и измами а сега чест гост на телевизиите заявява,че на ромите им било обещано от ГЕРБ да пътуват гратис а от ЕВРОРОМА разбира се са нямали нищо против -не му ли е време на Кънчев отново да застане пред Темида за клевета?!
26
3
 
16
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 9 години
То па много нагли взехте да ставате. Още малко и ще поискате да имаме вишо образоване, за да са возиме на транспорта.
25
0
 
6
 
! Отговори
НИКОЙ преди 9 години
ДО 25АЗ СЪМ СЪГЛАСЕН, НО ЗА ВСИЧКО: ТОК, ВОДА, ДАНЪЦИ, ОСИГУРОВКИ И Т.Н.ТРЯБВА ДА ГО НАПРАВЯТ ВСИЧКИ ЗАЕДНО, А НЕ ПРОТЕСТИ ОТ ТЯХ ПОЛЗА НЯМА, ТИ ВИСИШ НА СТУДА А МИСТЪР ДЕПУТАТ ТИ СЕ СМЕЕ... ТАКА ЩЕ СЕ ИЗРАВНИМ
24
1
 
42
 
! Отговори
далекопровод преди 9 години
мда преди време в трамвай 1 глобиха две възрастни дами, едната си закупила талон за 10 пътувания и дупна два от талоните! Женицата обясни че идват на гости и не е знаела че този талон е за 1 пътник и все пак това са ДВА ПРОДУПЧЕНИ ТАЛОНА/БИЛЕТА/ онази наглярка контрольорката веднага и друсна 20лв и женицата си ги плати! Попитах я кога ще дойдат да глобяват и "тъмносините" в 3,18,4 към Орландовци, а тя ми отговаря да си гледам работата, ех как ми идваше да я изритам по стълбите!!!!
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тези дето им било обещано би трябвало да им бъде дадена някаква специална карта, за да бъдат разпознавани и подминавани, защото така някой контрольор може да се заяде и *** доказвай, че било обещано.
22
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факт1: ГЕРБ била обещала на ромите за гратис транспорт. Факт2: В ГЕРБ без знанието и съгласието на Б.Б. нищо не може да се извърши.Извод: Лично Б.Б. е обещал на ромите да се возят гратис.
21
0
 
6
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
Опс, не 20млн а 70
20
3
 
5
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
И като как така г-н Лилков пресметнахте, че 9 млн лв са в пъти по-малко от 20млн?
19
0
 
35
 
! Отговори
rainbou1 преди 9 години
"Той пресметна, че ако във всеки автобус целодневно има контрольор, това ще коства на държавата 720 хиляди лева месечно, което е 9 милиона лева годишно и е в пъти по-малко от загубите от гратисчиите."A guten Morgen.Само че ако бъдат назначени трябва да бъдат инструктирани пак да си вършат работата, а не при вида на брат ром да извръщат глава.
18
0
 
38
 
! Отговори
Решение преди 9 години
Предлагам да се закрият линиите на градски транспорт, обслужващи единствено роми. Явно те са на загуба.
17
0
 
19
 
! Отговори
CS преди 9 години
Sprete reisovete,toka ,vodata v tezi mesta i gotovo
16
0
 
54
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
"Един билет струва колкото един хляб, защити ромите КънчевТоя билет има същата цена и за българите. Да обаче те в повечето случаи си го купуват, за разлика от ***. Кво прайм сега, г-н Кънчев? Това не е ли дискриминация?
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама толкова лесно се решава този въпрос, стига само да има желание.На всяка контрола по един до двама общинска охрана и задържане до идване на полиция или жандармерия при нужда - актове на лични карти - Въвеждане на забрана за ползване на услуги при системно неплащане на актовете примерно над година или над 2000 лева.Ето хуманно отношение към данъкоплатец.
14
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствената правилна реакция е всички да спрат да си плащат в транспорта, па да видим какво ще им обещават на ромите на следващите избори. Наглостта може да бъде унищожена само то по-голяма наглост.
13
3
 
22
 
! Отговори
в САЩ и Канада преди 9 години
в САЩ и Канада отдавна е измислено - плащаш на машинка с точна сума монети, а шофьорът контролира.
12
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обещано им било хаХАХАхАха.Ами и аз да излезна и да кажа, че ми е обещано да не плащам нищо и да спра да плащам парно,ток, вода данъци .... Смешници
11
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В другите градове в страната има контрольори или кондуктори във всеки автобус или тролей.И така е от десетки години
10
3
 
42
 
! Отговори
Васил преди 9 години
Скоро ще им бъде обещано, че вашите жени са тяхна собственост. Вашият дом е тяхна собственот, колата ви, децата ви... ммм а вие трайте послушни излъгани европейчета...
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Той пресметна, че ако във всеки автобус целодневно има контрольор, това ще коства на държавата 720 хиляди лева месечно, което е 9 милиона лева годишно и е в пъти по-малко от загубите от гратисчиите." - Предпочитам да ми се увеличат данъците за тези 9 милиона и да им се разреши да имат право изхвърлят гратисчиите от автобуса незабавно!
8
1
 
48
 
! Отговори
Обещано преди 9 години
На ромите им е обещано: Няма да плащате за ток, Няма да плащате за вода, Няма да плащате данъци, Няма да плащате здравни осигуровки, Няма да плащате за градски транспорт.Какво се иска от ромите?Да гласуват за политиците срещу известна сума.Колкото по-ниска толкова по-хубаво.Кой покрива останалите разходи?Останалите, НЕ-роми. Кои са съгласни с това положение? НИЕ-тези които си мълчим и понякога КРОТКО НЕгодуваме.Да сме живи и здрави за да мълчим и плащаме още много години.Честито на мен и на вас!